IANUARIE FINANCIAR Debut cu dreptul pentru indicii BVB, în acest an

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2023

Debut cu dreptul pentru indicii BVB, în acest an

Creştere de 4,1% pentru BET, în timp ce BETAeRO a avut un avans de 7,3%

Sam Stovall, CRFA: "Când piaţa s-a apreciat în ianuarie, a continuat să urce în următoarele unsprezece luni ale anului în peste 85% din cazuri"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut un debut pozitiv de an, încheind luna ianuarie cu aprecieri consistente, într-un climat general pozitiv pentru pieţele de acţiuni. Indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, a avut un avans de 4,1%, la 12.139 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 5,2%, până la 2.318 puncte.

Nasdaq Composite a avut cea mai bună lună ianuarie din 2001, conform CNBC

În Statele Unite, indicele S&P 500 a urcat cu 6,2%, cea mai bun debut de an din 2019, în timp ce Dow Jones s-a apreciat cu 2,8%. Nasdaq Composite, al companiilor de creştere din domenii intensive în cunoaştere, s-a apreciat cu 10,7%, marcând astfel cea mai bună lună ianuarie 2001 încoace, conform CNBC.

Evoluţiile apar pe fondul continuării slăbirii presiunilor inflaţioniste, ceea ce permite Rezervei Federale să reducă pasul de majorare a dobânzii-cheie şi, poate, să întrerupă creşterea ratelor, în partea a doua a anului. Săptămâna trecută, banca centrală a SUA a ridicat dobânda cu 0,25%, sub creşterea anterioară din decembrie 2022, mişcare în ton cu aşteptările pieţei, dar nu a dat de înţeles că se apropie de încheierea ciclului de întărire a politicii monetare.

În plus, rezultatele relativ decente raporate de multe companii americane au susţinut sentimentul pozitiv al pieţei, potrivit CNN Business.

De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Centrală Europeană a menţinut ritmul creşterii dobânzii la 0,5%, indicele pan-european Stoxx 600 s-a apreciat cu 6,7%, în timp ce DAX30, al bursei din Frankfurt, a avut un avans de 8,6%, luna trecută.

Apreciere de 6% pentru indicele energetic BET-NG, cea mai bună evoluţie dintre coşurile de acţiuni ale Pieţei Principale

În acest context internaţional, la care s-au adăugat elemente locale, precum publicarea de către anumite companii a rezultatelor preliminare pentru anul trecut, ce dau o idee despre posibilele dividende, precum şi Bugetele de Venituri şi Cheltuieli, la Bucureşti indicele BET-XT, ce captează evoluţia celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un avans în ianuarie de 3,9%, până la 1.058 de puncte. Dar lichiditatea a fost redusă, ceea ce indică că investitorii sunt încă în expectativă.

Debut cu dreptul pentru indicii BVB, în acest an

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, au urcat cu 9,8%, în ianuarie, până la preţul de 0,461 lei. Compania a raportat, la începutul lunii trecute, un profit net preliminar uriaş, de 10,3 miliarde de lei, cu 260% peste cel din 2021, a anunţat că va propune un dividend de 0,0375 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de 8%, precum şi intenţia de a distribui un dividend special. În plus, conducerea companiei a afirmat că se aşteaptă să nu plătească aşa-numita "contribuţie de solidaritate", deoarece nu se încadrează în prevederile acestei taxe.

În schimb Romgaz (SNG) estimează că va plăti o contribuţie de 906 milioane lei, din rezultatul anului trecut. Compania încă nu şi-a publicat situaţia financiară preliminară pentru 2021, dar în materialele aferente adunării acţionarilor din 20 februarie se menţionează că, producătorul de gaze a avut anul trecut un profit net de 2,38 miliarde de lei, cu circa 25% peste cel din 2021. În ianuarie, titlurile SNG au urcat cu 6,2%, la 40,1 lei.

Acţiunile Conpet (COTE) au crescut cu 10%, la 74,6 lei, în ianuarie. Conform materialelor aferente adunării acţionarilor din 17 februarie, anul trecut transportatorul de ţiţei prin conducte a avut un profit preliminar de 61,5 milioane de lei, cu 18,4% peste cel din 2021. Compania are o politică de dividend stabilă, în ultimii ani rata de distribuţie fiind de circa 90% din profit.

În ansamblu, acţiunile companiilor din sectorul energetic şi al utilităţilor de la BVB au avut creşteri în prima lună a anului, fapt reflectat de dinamica indicelui BET-NG, ce a urcat cu 6%, până la 903,5 puncte.

Titlurile BVB continuă tendinţa ascendentă demarată anul trecut

Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au avut o creştere de 13,3%, luna trecută, până la 40 de lei, cea mai mare apreciere dintre titlurile componente ale indicelui BET. Cotaţia BVB s-a înscris pe un trend ascendent viguros încă din prima parte a anului trecut, mişcare ce poate fi doar parţial explicată de rezultatele societăţii. După cum reiese din raportări, la cumpărare s-au aflat investitori instituţionali români (SIF-uri, fonduri Pilon II) ce achiziţionează din diferite motive - de plidă pentru a avea o putere mai mare de vot în AGA.

Acţiunile Aquila (AQ) au urcat cu 13%, la 0,624 lei, apreciere similară cu cea a titlurilor MedLife (M), care au crescut până la 19,1 lei. Acţiunile TeraPlast (TRP) au crescut cu 12,2%, la 0,617 lei. Evoluţiile vin după ce, anul trecut, toate cele trei titluri au avut scăderi severe, ceea ce probabil i-a făcut pe investitori să le vadă drept atractive din punctul de vedere al evaluărilor. În cazul Aquila, declinul preţului din anul 2022 este greu de explicat având în vedere rezultatele financiare raportate de companie.

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a urcat cu aproape 16%, principalele acţiunil bancare de la BVB au avut evoluţii mult mai modeste. Titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,4%, la 19,84 de lei, în timp ce acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au avut o creştere de 5,4%, la 13,7 lei.

Discounturi de tranzacţionare situate între 61% pentru SIF Banat-Crişana şi 45% în cazul Evergent Investments

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un declin de 1%, în ianuarie, până la 49.749 de puncte, fiind singurul coşu de acţiuni de la BVB care s-a depreciat, luna trecută.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 0,5%, la 2,03 lei, pe fondul unui volum mai mic decât cel obişnuit pentru acest emitent. Fondul va derula o ofertă publică pentru cel mult 225 de milioane de acţiuni proprii, între 10 februarie şi 13 martie, achiziţiile urmând să se facă la preţul de 2,19 lei/titlu.

La finalul lunii ianuarie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 61,1% pentru SIF Banat-Crişana (SIF1) şi 45,4% în cazul Evergent Investments (EVER), în timp ce FP avea un discount de 21%, mai mare decât obiectivul celor de la Franklin Templeton, de sub 15%.

Susţinut de evoluţia principalelor sale componente, între care Arobs Transilvania, Safetech Innovations, Holde Agri Invest sau Simtel, indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a avut în ianuarie o creştere de 7,3%, la 878 de puncte. Acţiunile Safetech au debutat în această săptămână în Piaţa Principală a bursei noastre.

Sam Stovall: "După un an cu randament negativ pentru S&P, randamentul mediu al indicelui în anul următor a fost de 14%"

Am intrat în februarie, lună în care la BVB companiile îşi publică rezultatele preliminare pentru anul trecut şi, în multe cazuri, propunerile de dividende. În plus, pe lângă elementele locale, investitorii vor sta cu ochii pe evoluţia pieţelor internaţionale şi indicatorii macroeconomici.

Sam Stovall, strateg şef la CRFA, una dintre cele mai mari firme independente de cercetare în domeniul investiţiilor din lume, spune că există şanse ridicate ca piaţa americană să încheie în creştere, acest an.

"De la al doilea război mondial încoace, când piaţa s-a apreciat în ianuarie, a continuat să urce în următoarele unsprezece luni ale anului în peste 85% din cazuri, iar câştigul mediu a fost de circa 11,5%", a spus strategul, conform CNBC. "Aşadar, vechea zicală «după cum e ianuarie, aşa va fi tot anul», este adevărată".

Randamentul mediu anual al indicelui S&P 500 este de aproximativ 9%, potrivit sursei menţionate, dar Stovall spune că istoric, după un an cu randament negativ, randamentul mediu al anului următor a fost de 14%.

Pe de altă parte, în pieţe există temeri serioase privind o posibilă recesiune economică, cât de departe va merge Rezerva Federală cu ridicările de dobândă şi profitabilitatea companiilor.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cati mai cred in BVB? Care investitor pers fizica mai cumpara SIFoane? Cand te uiti la volume, si mai ales la tranzactiile de cate o actiune (pump) pe unii emitenti stai departe de BVB!

    Pe ici pe colo cate o floricica, in tot desertul BVB 

    1. Din motive de igiena, Sifoanele ar trebui delistate.

      De mult timp le'am scos din "watchlist", sunt ca si inexistente. 

      am zis pas la SIF de vreo 10 ani.

      in rest, se mai gasesc companii de investit pe bvb

      ce nu inteleg eu este cum de stau unii pe cash in vremurile astea 

      Stau pe cash ca sa aiba ce manca in zilele urmatoare.

      Pe vremurile astea dacă nu ai cash te poți frige urât! Eu am cel puțin 25%! Arata- mi o companie care va crește cu 5-7% în următoarele 3 luni!

    Puterile spirituale au chinuit suflete de om (cu cele mai nobile scopuri desigur) pana la nivelul la care s-au descalificat si auto anihilat. Consecinte:

    In urmatorii 20 30 ani ordinea publica in marile orase va fi pastrata doar la regim de cazarma oras inchis. Ne indreptam spre un mod de viata rural autarhic. Imobiliarele se dezumfla in max. 5 ani bursele deja sunt pe minus si nu isi mai revin vreodata. Multa sanatate si implinirea tuturor dorintelor ! 

    Este numai meritul lui Gradinescu. Asa geniu ca el mai rar. Sclipitor, ce mai!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb