IAR Ghimbav mizează pe venituri de peste 20 de milioane de euro în 2016

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 16 martie 2016

Salariile angajaţilor ar urma să crească în acest an cu aproape 20%

Acţionarii companiei IAR Ghimbav au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii pe anul în curs. Compania şi-a bugetat pentru anul acesta venituri de 92,91 milioane de lei (puţin peste 20 de milioane de euro), în scădere cu o treime faţă de veniturile obţinute anul trecut, se arată în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aprobat în această săptămână. Potrivit documentului amintit, cheltuielile ar urma să scadă cu 28,2%, de la 123 de milioane de lei la 88,31 milioane de lei. În aceste condiţii, compania şi-a bugetat un profit net de 3,464 milioane de lei, în scădere de patru ori faţă de rezultatul de 13,992 milioane de lei atins la finele anului trecut.

Potrivit documentului citat, anul acesta cheltuielile de natură salarială ar urma să crească cu 26,3%, de la 14,07 milioane de lei la 17,76 milioane de lei. Cheltuielile cu salariile ar urma să crească cu 18,8%, de la 12,71 milioane de lei la 15,10 milioane de lei, în timp ce bonusurile se vor dubla, de la 1,35 milioane de lei la 2,67 milioane de lei. De asemenea, conducerea companiei prognozează că numărul de angajaţi ar urma să crească anul acesta cu încă 20 de persoane, până la 336. Angajaţii IAR Ghimbav au protestat anul trecut, după ce timp de mai mulţi ani nu au putut să îşi negocieze majorări salariale, deoarece compania este controlată de stat, cu toate că este una profitabilă şi fără datorii la stat.

Producătorul de componente pentru elicoptere IAR Ghimbav şi-a asigurat vânzări de cel puţin 60 mil. lei pentru fiecare din următorii trei ani, în urma unei comenzi de la Ministerul Apărării pentru reabilitarea flotei de elicoptere. Compania controlată de Ministerul Economiei şi cel al Muncii va semna cu Ministerul Apărării un acord-cadru pe trei ani şi cu valoarea de 192 milioane de lei (fără TVA) pentru reparaţii capitale la elicopterele IAR-330 PUMA SOCAT, arată un anunţ de achiziţii publice. Aparatele SOCAT sunt elicoptere de atac specializate pe combaterea tancurilor.

Reparaţia unui elicopter costă în jur de 2 milioane de euro, în timp ce un aparat nou ar costa 12 milioane de euro, potrivit declaraţiilor anterioare ale conducerii IAR. Cum valoarea, inclusiv TVA, a contractului încheiat cu ministerul este de 53 milioane de euro, acesta ar viza reabilitarea unui număr de 26 de elicoptere.

Afacerile IAR s-au dublat în primele nouă luni din 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 60,8 milioane de lei, iar profitul net a crescut la 31,6 milioane de lei, de la 1,2 mil. lei în primele nouă luni din 2014. Cum Ministerul Apărării şi cel al Internelor sunt principalii clienţi ai IAR, încasările companiei sunt dependente de cheltuielile de înzestrare ale forţelor armate.

Statul român controlează aproape 65% din capitalul IAR Ghimbav, iar investitorii pe bursă deţin restul de 35% din capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb