Companiile cu acţionariat britanic care activează în ţara noastră se aflau pe un trend ascendent înainte de votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, cele mai multe dintre acestea, respectiv 64%, fiind concentrate în zona Bucureşti-Ilfov, potrivit unei analize a ICAP România, citată de Agerpres.
Conform raportului, 17% dintre companiile cu acţionariat britanic fac parte din sectorul tranzacţii imobiliare, iar 32% din totalul cifrei de afaceri produsă de societăţile britanice vizează industria prelucrătoare.
Analiza urmăreşte activitatea a 1.569 de companii active cu o pondere a acţionariatului britanic de peste 25% din România. Numărul acestora prezintă un trend crescător faţă de anii trecuţi, creşterea fiind evidentă şi în valorile financiare raportate. Raportul citat arată că încadrarea companiilor cu acţionariat britanic, pe dimensiune, păstrează trendul pieţei (90% fiind companii micro şi doar 0,4% - companii mari). La nivel geografic, toate macro-regiunile sunt dominate de companiile micro şi mici.
Companiile din sectorul informaţii şi comunicaţii contribuie cu 19% la cifra de afaceri generată de companiile cu acţionariat britanic, urmate de companiile din comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, în care activează 15% dintre companiile cu acţionariat britanic.
De asemenea, următoarele domenii de activitate pentru companiile din România cu acţionariat britanic sunt activităţile profesionale/ştiinţifice/tehnice şi construcţiile, cu câte 13%, respectiv 11%.
În ceea ce priveşte profitabilitatea medie, companiile mijlocii au înregistrat cele mai bune valori la final de 2015, urmate de firmele mari, cu valori pozitive. Analiza ICAP arată, totodată, că 50% dintre companii au înregistrat pierdere operaţională la finalul anului trecut.
Conform sursei citate, 64% dintre companiile cu acţionariat britanic sunt situate în Bucureşti-Ilfov, aceasta fiind zona cu cea mai mare concentraţie (1.006 companii). Tot acestea au şi cea mai mare contribuţie la cifra de afaceri totală a companiilor cu acţionariat britanic, respectiv 57%.