ÎCCJ A MOTIVAT SENTINŢA DE 8 ANI DE ÎNCHISOARE Dosarul lui Darius Vâlcov, gata de apel

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 1 martie 2019

A trecut mai bine de un an, de când actualul consilier de stat, Darius Vâlcov, a fost condamnat în primă instanţă, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Deşi toate părţile din proces au formulat apel, magistraţii ÎCCJ au dat motivarea acestei sentinţe zilele trecute cu toate că, în iulie 2018, preşedintele Înaltei Curţi, judecător Cristina Tarcea, a solicitat ca, până la 1 septembrie, toate sentinţele apelate să fie motivate.

În motivarea deciziei de condamnare a lui Darius Vâlcov, magistraţii ÎCCJ susţin că probele administrate în sala de judecată "relevă că infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare a banilor au fost dovedite dincolo de orice îndoială rezonabilă".

Judecătorii nu au luat în considerare declaraţiile date în faţa instanţei de tatăl inculpatului şi de fosta lui soţie, Lavinia Şandru, considerând că aceasta din urmă a încercat să diminueze răs-punderea penală a lui Vâlcov.

În motivarea sentinţei se arată că Darius Vâlcov nu a respectat funcţiile de demnitar pe care le ocupa şi a încălcat legea cu bună ştiinţă: "Prin faptele sale, a acţionat cu intenţie întrucât nu numai că nu s-a menţinut dincolo de orice sus-piciune de natură a deturna prestigiul funcţiei, ci dimpotrivă, în deplină cunoştinţă de cauză a exercitat operaţiuni financiare în scopul de a obţine profit din anumite activităţi comerciale pentru societăţile pe care le administra în fapt sau foloase pentru sine, ştiind că o persoană învestită cu atributul func-ţiei sale este incompatibilă a exercita acest tip de acte".

Magistraţii susţin că în perioada 2009-2010, Vâlcov a acceptat promisiunea de a primi de la Theodor Berna, patronul firmei Tehnologica Radion, suma de 15,6 milioane de lei, reprezentând 20% din valoarea a trei contracte privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti, Potcoava, Drăgăneşti Olt, Piatra Olt şi în municipiul Slatina. Din această sumă, Vâlcov a primit 6,2 milioane de lei, iar magistraţii ÎCCJ consideră că acesta a acţionat în plan obiectiv şi subiectiv cu scopul traficării influenţei sale.

Cu referire la altă faptă de trafic de influenţă făcută doi ani mai târziu pentru acelaşi investitor, magistraţii ÎCCJ afirmă că Darius Vâlcov a disimulat suma de 3.100.000 de lei sub forma a trei lingouri din aur, mai multe tablouri şi sub forma unor servicii şi amenajări în beneficiul City Hotel Slatina, pe care îl deţine şi controlează prin interpuşi.

Referitor la testarea lui Vâlcov cu detectorul de minciuni, probă solicitată de acesta, în motivarea ÎCCJ se arată: "În urma examinării inculpatului Vâlcov Darius Bogdan cu tehnica poligraf, la solicitarea acestuia, s-a constatat că, la întrebarea «Aţi primit, în mod direct, vreo sumă de bani de la Berna Theodor în legătură cu contractele încheiate între S.C. Tehnologica Radion şi S.C. Compania de Apă Olt, la sediul Tehnologica Radion?», răs-punsul «Nu» al inculpatului a provocat modificări specifice comportamentului simulat".

Magistraţii nu au luat în considerare nici declaraţiile martorilor făcute pentru justificarea sumelor mari de bani pe care Vâlcov le avea în casă. Judecătorii au considerat că ambii martori - tatăl inculpatului şi Lavinia Şandru, fosta soţie - sunt contradictorii cu declaraţiile lui Darius Vâlcov şi au urmărit diminuarea răspunderii penale a acestuia. Judecătorii ÎCCJ arată: "Relevantă este nu numai preocuparea sa, exclusiv orientată către a explica provenienţa unor sume de bani, nedeclarate, care deşi dobândite în timpul căsătoriei au rămas în integralitate la inculpat, ci şi pentru a face precizarea că la evenimentele menţionate au primit şi nişte tablouri, aproximativ 8-10, care au rămas, după divorţ, tot inculpatului, precum şi pentru a devoala că în timpul căsătoriei a cumpărat 3 tablouri şi alte 2 tablouri au fost achiziţionate de sora acestuia. Raportat la aspectele mai sus evidenţiate, instanţa apreciază declaraţia martorei Şandru Lavinia ca fiind nesinceră şi nu va ţine seama de conţinutul acestei probe".

Pe 8 februarie 2018, un complet de trei magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat în primă instanţă pe Darius Vâlcov la 8 ani de închisoare pentru corupţie.

Deşi în acest dosar, Vâlcov este acuzat de DNA de şpăgi şi un prejudiciu de peste 9 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro), instanţa l-a găsit vinovat doar de o pagubă de 6,2 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului, numai în acest dosar, Vâlcov are sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri.

În afara acestui dosar de la Înalta Curte, Darius Vâlcov mai are un dosar pe rolul Tribunalului Gorj, în care este acuzat de primirea unei mite de aproape 4,3 milioane de lei (aproape 1 milion de euro). În acest dosar, Darius Vâlcov are sechestru pe bani şi bunuri în valoare de 650.000 de lei.

În urma motivării sentinţei pronunţată în 8 februarie 2018 de completul de trei judecători din cadrul ÎCCJ, poate fi fixat primul termen de judecată a apelurilor formulate în această speţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce credeti ca si-a gasit el sa faca in viata lui? Nici mai mult decit sa se cocoteze la conducerea statului alaturi de alti infractori.

    Este strigator la cer! Cum este posibil ca o tara intreaga sa asiste inlemnita, nesimtita, la o asemenea blasfemie? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb