Deputatul Mihail Şeremet, care reprezintă Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014) în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), a propus ieri, într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă RIA Novosti, crearea "unei asociaţii voluntare de state suverane" după modelul URSS, pentru a contracara ceea ce numeşte "expansiunea şi agresiunea occidentală", relatează Izvestia.
"URSS descuraja NATO în dorinţa sa de a-şi aservi şi coloniza lumea întreagă", spune deputatul rus, menţionând: "Consider oportună revenirea la un sistem colectiv de unificare benevolă a unor state suverane într-un bloc militaro-politic şi economic, capabil să contracareze efectiv expansiunea şi agresiunea occidentală. Prototipul noii confederaţii ar putea fi Uniunea Sovietică. Această uniune le-ar permite ţărilor să-şi păstreze şi să-şi consolideze suveranitatea pe care SUA încearcă să o erodeze".
Parlamentarul rus a subliniat în interviul pentru RIA Novosti că, în ceea ce priveşte dimensiunile, noul bloc ar putea depăşi graniţele fostei URSS, notează Agerpres.
La ora actuală, Rusia are, potrivit acestuia, capacitatea şi potenţialul să asigure inviolabilitatea graniţelor şi securitatea noii entităţi. Mihail Şeremet nu a spus care state ar putea intra în acest "URSS 2.0", notează publicaţia ucraineană Focus.
Noul bloc, afirmă deputatul rus, va fi o uniune de membri cu drepturi egale, în care ţările îşi respectă reciproc suveranitatea şi cultura.
Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a declarat în iulie că preşedintele rus Vladimir Putin i-a distrus moştenirea prin declanşarea războiului pe scară largă în Ucraina.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, un apropiat al lui Putin, a declarat recent că lumea a început să ţină cont de Rusia după invazia acesteia în Ucraina, aşa cum era pe vremea Uniunii Sovietice, evocă Focus.
Secretarul de stat american Antony Blinken declarase la 9 ianuarie că, în plan geopolitic, autorităţile ruse aspiră la refacerea ordinii care a domnit în perioada URSS, ceea ce este "inacceptabil", notează Izvestia.
La 21 ianuarie, Ministerul rus de Externe a informat că nu vede vreun motiv pentru a se vorbi serios despre renaşterea sau restabilirea URSS, subliniind că în politica sa practică, Rusia porneşte de la realităţile existente, potrivit Izvestia.
În acelaşi timp, preşedintele rus Vladimir Putin - pentru care căderea URSS la începutul anilor "90 a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX - a afirmat, în iunie 2021, că restabilirea Uniunii Sovietice este inutilă şi inoportună. În caz contrar, Rusia s-ar putea confrunta şi cu probleme sociale care ar fi imposibil de rezolvat, a spus Putin, citat de Izvestia.
În iunie 2022, Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare. "Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (...) El recupera şi întărea ţara", a spus preşedintele rus, adăugând: "Din câte se pare, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim ţara".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2022, 12:19)
Prostii!
Acolo unde sunt prezenti rusii nu exista egalitate.
Rusi vorbesc de tari cu drepturi egale sub tutela Rusiei cand rusii de rand nu au drepturi egale, nici macar dreptul la libera exprimare, iar eliberarea rusilor din estul Ucrainei a insemnat de fapt trimiterea lor la moarte pe front, asa cum s-a intamplat si cu etnicii din coloniile ruse "egale" din partea asiatica a Rusiei (gen Bureatia). Asta inseamna egalitatea la rusii. Cetateanul din Moscova sau St Petersburg este mai egal decat cel din Bureatia sau Donbas. Primii se distreaza in statiunile din Turcia iar ultimii mor pe front pentru satisfacerea ego-ului conducatorilor rusi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2022, 14:30)
Cred ca nu putem vorbi de exprimari sub influenta votcii ci mai degraba de pericolul pe care il reprezinta rusii manevrati de oligarhia de la putere!!!