Ieftinirea banilor nu este suficientă pentru repornirea economiei condamnate a zonei euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 iulie 2023

Ieftinirea banilor nu este suficientă pentru repornirea economiei condamnate a zonei euro
Călin Rechea

Federal Reserve a majorat dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, conform aşteptărilor, până la intervalul ţintă 5,25% - 5,5%, corespunzător celui mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

La fel a făcut şi Banca Centrală Europeană, care a dus dobânda de referinţă la 4,25%, de asemenea un maxim al ultimilor 22 de ani.

În cazul BCE, decizia a fost determinată nu doar de rata inflaţiei, departe de ţinta de 2% pe care o asimilează stabilităţii preţurilor, în ciuda faptului că reprezintă o creştere exponenţială a acestora, cât mai ales de decizia băncii centrale americane. Orice creştere peste Ocean are influenţe majore în Europa, în special din perspectiva fluxurilor de capital.

După decizia Federal Reserve, analiştii de la Bank of America au precizat că "dacă rata lunară a inflaţiei nu se menţine sub 0,1%, rata anuală a inflaţiei va fi deasupra pragului de 3% la sfârşitul anului, un nivel încă prea ridicat pentru Fed".

Aceasta înseamnă că Federal Reserve va continua majorare dobânzii de politică monetară şi va obliga BCE să facă acelaşi lucru, mai ales în condiţiile în care au apărut semnale că perioada de temperare a inflaţiei din zona euro se apropie de sfîrşit.

Economiştii de la Bloomberg au remarcat recent că inflaţia din Germania a crescut notabil în iunie 2023, în condiţiile în care rata core a inflaţiei a înregistrat un salt şi mai mare, iar "aceasta evoluţie, deşi reflectă efectul de bază, nu creează o impresie prea bună pentru BCE".

Dincolo de efectul de bază, o nouă presiune de creştere a preţurilor de consum va veni tot de la energie, în condiţiile în care autorităţile nu pot menţine la nesfîrşit subvenţiile pentru firme şi gospodăriile populaţiei, în paralel cu forţarea iresponsabilă a programelor de trecere la energia verde.

"Inflaţia rămâne prea ridicată pentru prea mult timp", a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, la conferinţa de presă care a urmat şedinţei de politică monetară, iar aceasta înseamnă că "nu se reduc dobânzile, poate fi o creştere sau poate fi o pauză, însă pauza depinde de datele economice".

A spune că deciziile depind de date înseamnă recunoaşterea faptului că bancherii centrali nu ştiu nimic, în special în ceea ce priveşte consecinţele propriilor decizii. Pe de altă parte, poate cineva îşi va face curaj să-i spună şi doamnei Lagarde că inflaţia de 2% nu reprezintă stabilitatea preţurilor.

Dar nu erau economiştii de la BCE, la fel cum sunt toţi economiştii băncilor centrale, cei mai buni în estimarea tendinţelor economice şi financiare?

Unul dintre principalele argumente pentru oprirea procesului de majorare a dobînzilor îl reprezintă încetinirea puternică a creditării.

Înaintea deciziei de politică monetară a BCE, Financial Times a scris că "BCE este presată să semnalizeze oprirea majorării dobânzilor după scăderea cererii de credite".

Ultimul sondaj trimestrial al BCE arată, într-adevăr, cea mai mare scădere a cererii de credite din partea companiilor din ultimele două decenii, de când a început publicarea datelor (vezi graficul).

Ieftinirea banilor nu este suficientă pentru repornirea economiei condamnate a zonei euro

Procentul net al cererii pentru creditele acordate companiilor nefinanciare a fost de -42% în T2 2023, după -38% în trimestrul anterior.

Conform definiţiei de la BCE, procentul net reprezintă diferenţa dintre ponderea băncilor care au raportat "creştere" şi "creştere considerabilă" a cererii şi ponderea celor care au raportat "scădere" şi "scădere considerabilă".

Cea mai mare scădere a cererii pentru credite, un procent net de -40%, s-a înregistrat la nivelul IMM-urilor, în timp ce pentru companiile mari procentul net al cererii de credite a fost de -34%.

"Scăderea netă a cererii a fost mai puternică pentru creditele pe termen lung (-46%), în timp ce declinul cererii pentru creditele pe termen scurt a fost mai temperat (-22%), dar tot apropiat de minimul istoric înregistrat în perioada crizei financiare globale", după cum se mai arată în comunicatul de presă de la BCE.

Sondajul trimestrial al BCE mai arată continuarea tendinţei de înăsprire a condiţiilor de creditare, atât pentru gospodăriile populaţiei, în special la nivelul creditelor de consum, cât şi la nivelul creditelor acordate companiilor.

Se va schimba această tendinţă dacă BCE va anunţa oprirea majorării dobânzilor, care oricum nu reprezintă o restricţie pentru creditare, în condiţiile existenţei unor perspective de creştere a cererii şi a profitabilităţii?

Nici pe departe. Costul finanţării reprezintă o problemă minoră faţă de celelalte probleme cu care se confruntă companiile din Europa.

Un exemplu în acest sens este oferite de Toralf Haag, preşedintele şi directorul executiv al conglomeratului Voith Group, cu afaceri în sectorul energetic, auto şi al prelucrării hârtiei, care a declarat recent pentru Die Welt că "deciziile de investiţii în Germania sunt tot mai dificile".

Costurile energiei, ale personalului, birocraţia şi povara tot mai mare a reglementărilor sunt printre factorii care determină compania să caute alte locaţii pentru investiţii, cum sunt Asia, Statele Unite sau Europa de Est. Nivelul aşa-zis ridicat al dobânzilor, care este încă departe de media istorică, o medie care nu a adus cu ea şi dezastrul economic, nu a apărut nicăieri în conversaţie.

"Industria este garantul prosperităţii, iar prosperitatea obţinută până acum nu poate fi menţinută cu locuri de muncă de administrare sau din sectorul serviciilor", a mai subliniat Toralf Haag.

Opinia lui Haag nu este singulară nici în Germania şi nici în celelalte economii din Europa şi arată adevăratul motiv pentru care Ieftinirea banilor nu este suficientă pentru repornirea economiei condamnate a zonei euro.

Este tot mai dureros să priveşti conferinţele de presă de la BCE, în special când vorbeşte preşedintele Christine Lagarde. Aproape că ţi se face milă, un sentiment aşa de puternic încât ajunge la limita acoperirii repulsiei. Este clar pentru toată lumea că preşedintele Lagarde este complet depăşită de evenimente, la fel cum este depăşită întreaga conducere a BCE.

Iar aceşti "planificatori centrali" ai zonei euro, alături de planificatorii inepţi ai Comisiei Europene, aşteaptă înţelegere de la cei pe care îi trimit în sărăcie şi le distrug orice speranţă.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. au scumpit energia, combustibilul, dobinzile bancare, taxele si impozitele catre stat pentru falimentarea economiei,, nu repornire.

    1. Eurostat: Economia zonei euro a revenit pe creştere în trimestrul al doilea, inflaţia continuă să scadă.

    Bancile centrale incearca sa opreasca inflatia, dar guvernele fac excat opusul. De exemplu, la noi deficit bugetar de 6% din PIB, respectiv 25% din taxele incasate, se duc in economie, la consum, mariri pensii, mariri salarii bugetari, toate din credit=inflatie

    Cresterea salariului minim din pix, fara cresterea productivitatii=inflatie. Pt ca firmele produc aceeasi cantitate de produse/servicii, si au costuri mai mari cu salariile=inflatie.

    Deci clar ca nu ne vom scapa de inflatie pana nu vor fi responsabile guvernele. Sipoate vor fi responsabile cand vor plati dobani tot mai mari pt aceste cheltuieli ce le fac practic pt ca sa se mentina la putere. 

    1. Asa e dar va fi prea tarziu. Va fi momentul in care vor emite obligatiuni perpetue...Smoking ruins!

      obligatiuni perpetue ?

      pai deja sant perpetue !  

      nici un guvern nu isi plateste obligatiunile de stat !  

      doar dobanzile la ele ! ( care sant tot mai mari )  

      deci obligatiunile sant deja perpetue  

      scopul este devalorizarea valorii acestor obligatiuni = care se face prin inflatie !

      deci ei se prefac ca se lupta cu inflatia si noi platim prin devalorizarea valorii banilor nostri avuti sau primiti la salar sau pensie  

    Robert Habeck ministrul economiei germane a declarat cu ocazia unei

    conferinte economice in germania,conform Bloomberg ; 

    industria germana la iarna se va OPRI FARA GAZ RUSESC, 

    dar oricum vin 5 ani foarte grele ptr. economia Germaniei 

    Criză imobiliară în Germania. Tranzacțiile s-au prăbușit, 

    potrivit datelor furnizate de compania imobiliară JLL, cifra a fost cu aproximativ două treimi sub media din ultimii cinci ani, transmite Bloomberg. Inarmarea si razboiul isi arata efectele secundare.

    1. poate nu reusesti sa citesti bine....oferta e foarte mica, preturile cresc.

      Iarasi hungurul cu “vin 5 ani foarte grele”...astia sunt cu propaganda mujica pe aici:-)...Dati afara din UE si NATO si va fi bine si pentru noi si pentru ei...vor avea petrol si gaz “ieftin” din belsug:-)

      ia-ti pastilele rasistule !

      Mergi și tu la medic, mujicii se duce.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb