Locuintele din ţara noastră vor beneficia de un acces îmbunătăţit la servicii financiare cu ajutorul unei investiţii a IFC al cărei obiectiv este acela de a ajuta persoanele fizice să reducă amprenta de carbon prin investiţii în locuinţele proprii, conform unui comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, IFC va furniza un împrumut în lei (echivalentul a 10 milioane de euro) societăţii Garanti BBVA Credite de Consum, un jucător-cheie de pe piaţa creditelor de consum din România, pentru a o ajuta să-şi dezvolte portofoliul de credite verzi, diversificându-şi în acelaşi timp şi baza de finanţare. Acesta este un prim credit acordat unei instituţii de credite de consum din ţară.
Sprijinul acordat de IFC va ajuta persoanele fizice să-şi finanţeze proiectele menite să ducă la atenuarea schimbărilor climatice, de exemplu prin utilizarea de vehicule electrice şi hibride, trotinete electrice, biciclete electrice, aparate electrocasnice eficiente din clasa energetică A+++, şi să efectueze şi alte îmbunătăţiri menite să îmbunătăţească eficienţa energetică în casele şi apartamentele lor, cum ar fi termoizolarea, instalarea unor ferestre eficiente din punct de vedere energetic şi instalarea unor panouri solare fotovoltaice (PV) pe acoperiş.
România este în urma celorlalte state UE din punctul de vedere al calităţii aerului, intensităţii energetice şi managementului deşeurilor. Mai mult decât atât, economia românească consumă de 2,5 ori mai multă energie pe unitatea de produs intern brut (PIB) decât media din UE, gospodăriile reprezentând 33% din consumul total de energie din 2018.
Subsidiară a Turkiye Garanti BBVA (TGB), compania funcţionează ca instituţie financiară nebancară (IFN) şi se supune reglementărilor BNR. Deşi IFN-urile sunt actori importanţi pe piaţa credit de consum din România, împrumuturile de acest gen constituie un segment în creştere în România.
"Schimbările climatice constituie o provocare serioasă pentru existenţa umană şi pentru natură în general, iar noi nu putem sta deoparte. Acordul pe termen lung pe care îl avem cu IFC, partenerul nostru, ne va ajuta să ne extindem portofoliul de credite verzi, sprijinind astfel mai mulţi români şi eforturile de îndeplinire a obiectivelor climatice ale ţării", a declarat Tolga Banyocu, director general al Garanti BBVA Credite de Consum.
Pe lângă această investiţie, IFC va ajuta BBVA Credite de Consum să-şi consolideze capacitatea organizaţională şi cunoştinţele în domeniul dezvoltării de produse de creditare ecologică, furnizând cursuri pentru procedurile de creditare a proiectului cu finanţare climatică, precum şi analize de piaţă pe baza cărora să poată fi identificate viitoarele oportunităţi.
IFC a sprijinit dezvoltarea sectorului privat în România de peste 30 de ani, cu o expunere curentă angajată care ajunsese în iunie 2021 la valoarea de 1.114 miliarde dolari, se mai arată în comunicat.