International Finance Corporation (IFC) investeşte în obligaţiuni de rang superior emise de UniCredit Bank, reprezentând prima tranşă din investiţia totală de 108 milioane de euro aprobată pentru Programul Euro Medium Term Notes al UniCredit Bank, care va îmbunătăţi accesul la împrumuturi verzi pentru IMM-uri şi persoane fizice, cu o transa dedicata împrumuturilor pentru locuinţe verzi acordate femeilor, pentru a consolida piaţa de finanţare a proiectelor dedicate schimbărilor climatice din România şi pentru a sprijini tranziţia sa verde, conform unui comunicat emis redacţiei.
Potrivit comunicatului, intensitatea energetică a României rămâne cu peste 60% mai mare decât media UE, chiar şi după o reducere de 30% în ultimul deceniu. Deşi acest lucru reprezintă o provocare, România s-a angajat să-şi majoreze consumul de energie din surse regenerabile la 30,7% până în 2030. Rămân provocări semnificative în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), în special în sectoarele energiei şi locuinţelor, care împreună generează o parte substanţială a emisiilor.
Investiţia IFC este dedicată în întregime finanţării proiectelor dedicate schimbărilor climatice, jumătate fiind alocată împrumuturilor verzi pentru IMM-uri, iar cealaltă jumătate împrumuturilor verzi pentru locuinţe, inclusiv creditelor ipotecare şi împrumuturilor pentru renovări. Aproximativ jumatate din împrumuturile pentru locuinţe verzi sunt dedicate femeilor. Această finanţare face parte dintr-un program mai amplu de consolidare a pieţei emergente de finanţare a proiectelor dedicate schimbărilor climatice din România, promovând concurenţa şi încurajând implementarea unor proiecte similare de către alte bănci.
Conform Raportului de ţară privind clima şi dezvoltarea (CCDR) din 2023 al Grupului Băncii Mondiale pentru România, aceasta necesită investiţii totale de 356 miliarde USD pentru a atinge emisii nete zero până în 2050, două treimi dintre acestea urmând să fie finanţate de sectorul privat. În conformitate cu aceste previziuni, IFC sprijină activ obiectivele de decarbonizare ale României şi tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon.
România se situeaza pe primul loc in ceea ce privesc investitiile IFC în Europa, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, şi este a noua ţară ca ordin de mărime în portofoliul global al IFC.
Opinia Cititorului