Anul 2024 va fi "provocator", astfel că factorii de decizie vor trebui să se ocupe urgent de nivelul record al datoriei globale, potrivit directorului executiv al Institutului Internaţional pentru Finanţe (IIF), Tim Adams, care descrie criza actuală drept o "problemă fiscală uriaşă".
Tim Adams, CEO IIF, prezent la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos (Elveţia), a tras un semnal de alarmă cu privire la creşterea nivelului datoriilor. Problema datoriilor a fost, însă, în mare parte umbrită la reuniunea anuală a WEF, în condiţiile în care extinderea inteligenţei artificiale şi a conflictelor din Orientul Mijlociu şi Ucraina ocupă un loc mai important pe agenda forumului.
"Avem o problemă a datoriilor la nivel global. Avem cele mai înalte niveluri de îndatorare dintr-o perioadă fără război din istoria modernă şi se manifestă la nivel corporativ, gospodăresc, suveran, subsuveran", a spus Adams, citat de CNBC, subliniind: "Avem o problemă fiscală uriaşă peste tot, inclusiv în SUA. Avem un deficit de 7% din PIB. Trebuie să ne concentrăm asupra modului în care ne vom pune în ordine fiscală".
• Estimări IIF: Datoria globală - 310 trilioane de dolari la sfârşitul anului 2023
IIF a avertizat, la sfârşitul anului trecut, că datoria globală a urcat la recordul de 307,4 trilioane de dolari în al treilea trimestru al anului 2023, cu o creştere substanţială înregistrată atât în ţările cu venituri mari, cât şi în pieţele emergente. IIF a menţionat că se aşteaptă ca datoria globală să atingă 310 trilioane de dolari până la sfârşitul anului 2023, avertizând că alegerile din peste 50 de ţări şi regiuni, din acest an, ar putea duce la o schimbare către populism, care aduce cu sine niveluri şi mai ridicate ale datoriei.
"Îmi fac griji pentru geopolitică în fiecare zi", a spus Adams, avertizând: "Cred că acesta va fi un an provocator".
Întrebat dacă nivelurile ridicate ale datoriei publice globale contează într-un moment în care marile bănci centrale sunt gata să reducă ratele dobânzilor, Adams a răspuns: "Contează, din cauza demografiei. Avem populaţii îmbătrânite în atât de multe părţi ale lumii, din China până în toată Europa, în SUA şi Japonia. Trebuie să dezvoltăm această capacitate şi să ne ocupăm de această uriaşă supraîncărcare a datoriilor în viitor. Şi asta se întâmplă în timp de pace, aşa că întrebarea este cum să facem acest lucru rapid şi într-un mod inteligent. Toţi trebuie să ne concentrăm asupra dezechilibrelor fiscale".
Cea de-a 54-a reuniune anuală a Forumului Economic Mondial are loc în perioada 15-19 ianuarie 2024 şi se desfăşoară sub tema "Rebuilding Trust". Participanţii se concentrează pe principiile fundamentale care stimulează încrederea, inclusiv transparenţa, coerenţa şi responsabilitatea. La reuniune sunt aşteptaţi reprezentaţi din peste o sută de guverne şi ai organizaţiilor internaţionale majore, 1.000 de parteneri ai Forumului, precum şi lideri ai societăţii civile, experţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2024, 11:32)
anularea tuturor ar fi o forma de noun inceput mondial ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2024, 15:18)
doar ca ar scumpii traiul groazvinc si ar genera lipsuri severe… peste care va creste alt credit pe alta moneda prima.
s c c r e t
1.2. Le creaza intentionat de zeci de ani (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2024, 17:29)
Le creaza intentionat de zeci de ani.. de ce le-ar anula din pix?
Scopul este altul - colaterizarea tuturor activelor catre banci, adica sa nu mai detii absolut nimic in afara de datorie dar, in mintea ta, "sa fii fericit".
Cine creaza intentionat datorie, a pus deja ochii pe active...