Il Messagero: Acordul Trump-Putin va aduce România la graniţa cu Rusia, cu riscuri geopolitice majore

A.F.
Politică / 13 februarie

Il Messagero: Acordul Trump-Putin va aduce România la graniţa cu Rusia, cu riscuri geopolitice majore

Planul Rusiei pentru rusificarea totală a Ucrainei este doar o parte a strategiei mai ample a Moscovei. În declaraţii recente purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat de fapt viziunea Moscovei de a încorpora Ucraina în proiectul său geopolitic pentru o "nouă Eurasie". Potrivit lui Peskov, "o parte semnificativă a Ucrainei vrea să devină Rusia", o realitate care, pentru Kremlin, depăşeşte cu mult conflictul regional şi se înscrie într-un plan strategic, care vizează restabilirea influenţei Rusiei asupra întregii zone post-sovietice, potrivit Rador Radio România.Între timp, preşedintele american Donald Trump a susţinut că Ucraina "ar putea într-o zi să devină parte a Rusiei", întărind şi mai mult ideea că divizarea Ucrainei este doar primul pas într-un proiect mai amplu de a rescrie graniţele Europei de Est, proiect care ar putea implica şi ţări precum România, Polonia şi alte foste republici sovietice.

Situaţia din Ucraina "corespunde în mare măsură cuvintelor preşedintelui Trump", potrivit declaraţiei lui Peskov, care a venit la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a declarat, luni, într-un interviu acordat "Fox News", că Ucraina "ar putea într-o zi să ajungă la un acord şi să fie a ruşilor", dar că îşi doreşte "banii înapoi", referindu-se la sumele mari de bani oferite ţării sfâşiate de război în ajutor militar în timpul mandatului lui Biden.

"Faptul că o parte semnificativă a Ucrainei vrea să devină rusă şi că a devenit deja rusă este un fapt", a spus Peskov, adăugând că: "Este un fapt care a avut loc pe teren, există patru noi regiuni ruseşti (Republica Populară Doneţk, Republica Populară Lugansk, regiunile Zaporijjia şi Herson)". Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, această realitate nu este doar rodul unui conflict regional, ci o manifestare tangibilă a planului Moscovei de a include Ucraina în viziunea sa privind o "nouă Eurasie", proiect care urmăreşte redefinirea structurii geopolitice a zonei.

Peskov a mai citat referendumurile organizate în regiunile ocupate, unde numeroşi cetăţeni au votat pentru aderarea la Federaţia Rusă. Acest act, pentru Kremlin, este o manifestare directă a declaraţiilor lui Trump, care a prezis un viitor în care "Ucraina ar putea deveni parte a Rusiei". O viziune care alimentează ideea că anexarea regiunilor ucrainene poate fi considerată un pas inevitabil într-un context de reorganizare a alianţelor internaţionale.

Declaraţiile recente ale Moscovei se încadrează într-un context geopolitic mai amplu, care reflectă ambiţia lui Putin de a restabili "marea Rusie". Crearea unei noi Uniuni Sovietice, pe care Kremlinul încearcă să o reformeze sub numele de "Eurasia", ar putea remodela întregul peisaj al Europei de Est. Preşedintele rus a afirmat adesea că prăbuşirea URSS în 1991 a fost o "greşeală istorică" care trebuie corectată, iar recuperarea teritoriilor care au făcut parte cândva din blocul sovietic - inclusiv Ucraina, Moldova, Georgia şi, potenţial, România - este văzută ca un pas inevitabil către consolidarea măreţiei Rusiei.

Anexarea Crimeei în 2014, operaţiunile militare din estul Ucrainei şi influenţa tot mai mare a Rusiei asupra Belarusului sunt manifestări evidente ale acestei strategii. Un aspect cheie al planului Moscovei este o propunerea de "neutralitate permanentă" pentru Ucraina, care ar împiedica-o să adere la NATO şi ar izola-o şi mai mult de influenţa occidentală.

Dacă un acord între Donald Trump şi Vladimir Putin va duce la divizarea Ucrainei, România ar fi nevoită să împartă o graniţă directă cu Rusia, deschizând uşa unor grave probleme geopolitice. Resursele de gaze din Marea Neagră, vitale pentru ţară, ar fi în pericol, deoarece este puţin probabil ca Rusia să le permită românilor să le exploateze în mod liber. Mai mult, presiunea crescută la frontiere, cu un posibil aflux de migranţi ilegali, ar crea noi tensiuni în toată Europa, în special cu ţările mai puţin favorabile, precum Austria. România ar risca astfel să devină un punct critic în contextul unei instabilităţi în creştere în regiune.

În acest scenariu România, care e membră a NATO din 2004, s-ar afla într-o poziţie strategică de mare importanţă. Interferenţa Rusiei în zonă ar putea face ţara să se confrunte cu un "nou Război Rece", Moscova încercând să recâştige controlul asupra sferelor sale de influenţă tradiţional, punând în pericol securitatea şi integritatea Europei de Est.

Un eventual acord între Trump şi Putin care să ducă la divizarea Ucrainei ar avea consecinţe geopolitice ireversibile pentru România, care ar fi nevoită să împartă o graniţă directă cu Rusia. Acest scenariu ar reprezenta o ameninţare serioasă la adresa securităţii ţării, punând în pericol resursele sale strategice, în special resursele energetice din Marea Neagră, Presiunea rusă asupra României ar creşte ulterior, cu riscul destabilizării zonei prin afluxul de migranţi ilegali şi propagarea unor politici din ce în ce mai ostile faţă de NATO şi Uniunea Europeană.

Un indicator al acestei tensiuni în creştere este ascensiunea candidatului pro-rus Călin Georgescu, care câştigă teren în politica românească. Cu manifestul său care promovează deschis retragerea României din NATO şi din UE pentru o apropiere de Est, Georgescu reflectă o linie politică care îşi găseşte ecou şi în propaganda rusă. Declaraţiile sale nu sunt un fenomen izolat, ci se încadrează într-un context mai amplu care se instalează nu numai în România, ci în toată Europa de Est. Acest scenariu evidenţiază modul în care Rusia încearcă să influenţeze politicile interne ale statelor-cheie în strategia sa de restabilire a sferei de influenţă sovietice.

Ambiţia lui Putin depăşeşte graniţele Ucrainei şi urmăreşte unificarea teritoriilor fostei Uniuni Sovietice şi a sateliţilor săi, inclusiv Moldova, Georgia, Ungaria, Slovacia şi ţările baltice. Proiectul unei "noi Eurasii" sub dominaţie rusă ameninţă nu numai Ucraina, ci destabilizează întreaga regiune, sfidând securitatea europeană şi punând sub semnul întrebării integritatea teritorială a numeroase state. România, printre cele mai vulnerabile ţări, ar putea fi printre primele care vor suferi consecinţele acestei "restaurări imperiale". Totodată, ţări precum Moldova, Georgia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi ţările baltice sunt vizate de Moscova pentru extinderea influenţei sale.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Il MES SAGEro, pe lista Direkt36+USAID,

    baga texte preplatite, 

    ce interes ar avea Europa sa contrazica USA,

    partener si aliat strategic (pana ieri ??!!) 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Sorry da cum ar putea rusia sa impiedice exploatarea gazelor din Neptun Deep in afara de sabotarea conductei? Daca te uiti pe orice harta, este spre Bulgaria, nu spre Ukraina.

    Pe de alta parte, cum poate Trump sa dea rusiei o portiune si mai mare din Ucraina fata de ce a cucerit pana acum rusia? Ce mesaj de forta e asta? Cum se mai legitimizeaza in fata alegatorilor americani, ca nuo rfi toti niste trogloditi "suveranisti"? 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Sunt povesti. asteptm rezultatul negocierilor.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7785
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2687
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9705
Gram de aur (XAU)Gram de aur448.3005

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb