Iluziile mor greu în Grecia şi ţara moare odată cu ele

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 decembrie 2014

Iluziile mor greu în Grecia şi ţara moare odată cu ele

Evoluţia pieţelor financiare din ultimele zile a reprezentat, pentru cei care au crezut în "renaşterea" economică a Greciei, un duş de gheaţă. Nimic din "liniştea" ultimilor ani nu anunţa o astfel de reacţie la o decizie guvernamentală fără prea mare importanţă, la prima vedere, pentru scena politică.

Premierul Antonis Samaras a anunţat devansarea, cu două luni, a alegerii noului preşedinte al republicii. Atribuţiile acestuia sunt mai mult ceremoniale, el fiind ales de Parlament la propunerea primului-ministru, însă implicaţiile sunt majore. Conform Constituţiei Greciei, o majoritate de 180 de parlamentari, din cei 300, este necesară pentru alegerea preşedintelui. Dacă Parlamentul respinge candidatul partidului sau coaliţiei de la guvernare, atunci este necesară organizarea alegerilor generale anticipate. Configuraţia actuală a legislativului de la Atena arată că Samaras se poate baza doar pe 155 de voturi.

Şi de aici au început problemele, în condiţiile în care sondajele arată un avans considerabil pentru partidul Syriza, care s-a pronunţat deschis în favoarea renunţării la programele de austeritate impuse de Troika creditorilor internaţionali.

Perspectiva pierderii alegerilor parlamentare anticipate, care par inevitabile pe fondul lipsei numărului necesar de susţinători ai candidatului prezidenţial, l-a determinat pe Antonis Samaras să avertizeze cetăţenii despre "riscul întoarcerii catastrofice în adâncurile crizei datoriilor", după cum scrie Reuters.

"Am vărsat sânge pentru a scoate cuvântul "Grexit' din vocabularul străinilor, iar Syriza îl aduce înapoi", a mai precizat Samaras în faţa parlamentarilor. Răspunsul reprezentanţilor Syriza nu s-a lăsat mult aşteptat. "Samaras nici măcar nu ezită în a cere pieţelor să ne atace ţara", se arată într-un comunicat de presă preluat de Reuters.

Iar pieţele nu au ezitat niciun moment. Principalul indice al Bursei de la Atena a înregistrat un declin săptămânal de peste 20%, care poate fi comparat doar cu o scădere asemănătoare din 1987, iar costurile de finanţare ale guvernului au depăşit 10%, pe fondul unei inversări a curbei randamentelor.

Inclusiv randamentul unor obligaţiuni de cinci ani emise în prima jumătate a anului curent, cu un cupon sub 5%, a crescut peste 9%. Succesul emisiunii a fost prezentat de autorităţi drept semnalul revenirii încrederii în capacitatea Greciei de a ieşi din programul internaţional de salvare.

Este suficient să privim datele de la Eurostat pentru a observa dimensiunea iluziei redresării din Grecia. Astfel, PIB-ul din 2013 era cu aproape 24% mai mic decât cel din 2007 (vezi grafic), o "performanţă" care plasează Grecia în propria clasă, cu mult dincolo de ceilalţi membri ai grupului PIIGS (n.a. Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania)

Dacă am presupune, prin absurd desigur, că "redresarea" observată în acest an ar fi sustenabilă, oare de câte decenii ar fi nevoie pentru revenirea la nivelul anterior crizei? Şi de cât sânge mai are nevoie clasa politică actuală pentru a nu trăda "idealurile" europene?

Într-o analiză recentă de la MarketWatch, Matthew Lynn arată că deflaţia s-ar putea să nu fie chiar "monstrul" teribil pe care ni-l arată autorităţile europene, în special cele de la BCE. De ce? Pentru că Spania şi Grecia au înregistrat cele mai mari creşteri din zona euro în ultima perioadă, pe fondul unor scăderi anuale ale preţurilor. Din păcate, aceste creşteri nu reprezintă nimic dacă nu se rezolvă problema supraîndatorării, iar "zona euro ar face mai bine să rezolve criza datoriilor, în loc să urmărească creşterea preţurilor", mai arată jurnalistul britanic.

Probabil că opinia lui Lynn, conform căreia există doar două căi pentru rezolvarea definitivă a problemelor Greciei - restructurarea masivă a datoriilor fără ieşirea din zona euro sau ieşirea din zona euro şi devalorizarea masivă a noii drahme - este împărtăşită şi în anumite cercuri de putere la Bruxelles, dar calea "oficială" este, deocamdată, alta.

În condiţiile în care avertismentele şi ameninţările premierului Samaras nu mai au, probabil, niciun ecou în rândul populaţiei, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a venit în ajutorul "marionetelor" de la Atena. "Cred că grecii cunosc foarte bine ce înseamnă un rezultat greşit al alegerilor pentru Grecia şi zona euro", a declarat Juncker pentru postul de televiziune austriac ORF, conform unei ştiri Reuters.

Aroganţa de care dă dovadă preşedintele CE, prin amestecul direct în procesul democratic dintr-o ţară UE, arată cât de mult mai valorează aşa-zisele principii democratice din Europa.

"Aş dori ca Grecia să fie guvernată nu doar de oameni care înţeleg suferinţa populaţiei, ci şi de oameni care înţeleg necesitatea proceselor europene", a mai declarat Jean-Claude Juncker. Fără comentarii!

Alte avertismente şi ameninţări, cu o greutate mult mai mare în ceea ce priveşte influenţarea pieţelor, vin de la Goldman Sachs. "O confruntare severă între guvernul grec şi creditorii internaţionali poate conduce la întreruperea liniilor de lichiditate oferite băncilor din ţară de către BCE şi la apariţia unei «vacanţe bancare» de genul celei din Cipru", se arată într-o analiză a băncii americane preluată de Zerohedge. Oare nu ar fi fost mai bine ca GS să-şi lanseze avertismentele în deceniul trecut, când oferea guvernelor de la Atena "soluţii" pentru ascunderea adevăratului nivel al datoriei publice?

După şapte ani de depresiune economică, "evenimentele au expus fără menajamente iluzia cedării populaţiei Greciei în faţa unei decade de tratament colonial şi servitute", scrie Ambrose Evans-Pritchard, în cotidianul britanic The Telegraph.

Evoluţia pe scena europeană a lui Alexis Tsipras, preşedintele Syriza, îl determină pe Evans-Pritchard să aprecieze că acesta are sângele rece necesar pentru a forţa renunţarea la programul de austeritate, considerând că "liderii europeni, adică Angela Merkel şi Wolfgang Schauble, vor ceda, deoarece nu doresc distrugerea uniunii monetare".

Programul economic al lui Tsipras, considerat de analişti "mai rău decât comunismul", este caracterizat de Evans-Pritchard drept "poker cu o miză extrem de mare", în condiţiile în care Grecia trebuie să ramburseze BCE, în vara viitoare, aproape 7 miliarde de euro pentru obligaţiuni care nu mai pot fi refinanţate. Mai sunt, apoi, şi cele 40 de miliarde de euro oferite de BCE pentru susţinerea sistemului bancar, adică un "as" suplimentar în mâna autorităţilor europene pentru convingerea grecilor privind necesitatea urmării "căii celei drepte".

"Un nou guvern nu se poate lăsa intimidat de ameninţări cu Armaghedonul. BCE a cumpărat aceste obligaţiuni pentru a tempera criza europeană, nu pentru a ajuta Grecia", a declarat un consilier apropiat al lui Tsipras.

Deocamdată, Syriza a adoptat o atitudine sfidătoare la adresa Europei care i-a "salvat" ţara, dar extinderea sentimentului că "Grecia a fost sacrificată pentru a se câştiga timp", după cum scrie Ambrose Evans-Pritchard, nu mai poate fi ascunsă.

"Libertatea este atunci când nu mai ai nimic de pierdut", cânta Janis Joplin la sfârşitul anilor "60. Se pare că nici Grecia nu mai are nimic de pierdut şi este gata să renunţe la iluzii.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Se face putin DREPTATE ECONOMICA!Grecia este o economie minora, umflata pe banii U.E., nemunca, politici sociale imorale, poate chiar ilegale!Grecia ajunge usor-usor unde ii este locul, sub Polonia si Romania, putin peste Bulgaria si Serbia!!!

    1. Nici-un stat n-ar trebui sa consume mai mult decat produce .Bugetele ar fi normal sa se inchida pe 0.Exemplul Norvegiei ,care pune anual bani deoparte pentru generatile viitoare merita urmat.(Cine se compara cu Norvegia?Eadevarat este o tara foarte bogata,dar gadeste exceptional)

      "Umflarea" Greciei s-a produs cu mai mult timp in urma, la inceputul anilor 80. Grecia aluneca incet dar sigur spre comunism iar vestul trebuia sa faca ceva. Si i-a cumparat pur si simplu pe greci. Nu poti sa mai contesti sistemul cand ai pensii la nivelul Germaniei si o multitudine de alte avantaje, nejustificate economic desigur. In anii 80 au fost manifestatii uriase pentru a scoate bazele NATO din Grecia, iar PC grec era deja aproape sa preia puterea in Parlament relatiile cu URSS fiind din ce in ce mai apropiate. S-a ales aceasta cale iar rezultatele au aparut mult mai tarziu. Nu spun ca a fost bine sau rau, dar consecintele au fost dramatice, in conditiile unui consum nesustenabil economic mai ales pe termen lung.

      Sub Romania nu va ajunge niciodata. Pe langa asta, este teribil de gresit sa fie puse Polonia si Romania in aceeasi enumeratie, separate de virgula. Nici macar din punct de vedere geografic, deoarece nu suntem vecini. Ce sa mai vorbim de cel economic.

      Exemplul Norvegiei este inselator. Datoria ei publica este 30% din PIB dar cand adaugam si datoria privata facuta de cetateni si firme, ajungem la 140% din PIB.

      Prin contrast, Grecia are 160% din PIB datorie publica dar cetatenii si firmele au avut mai multa retinere si in total datoria nu depaseste 170% din PIB.

      O fi tara Norvegia responsabila (si ce usor este cand esti o tara benzinarie), dar cetatenii ei sunt pana in gat datori pe viata. 

      Eu am fost in Norvegia Acolo mi s-a spus ca au atatia bani ca momentan n-au ce face cu ei Imi a mintesc ca la un moment dat ROMANIA si NORVEGIA au aparut cu aceiasi prima de risc( evaluari facute de americani, carora nu le convine ca cineva sa aiba alte idei), NORVEGIA araspuns: Noi suntem cea mai bogata tara din Europa , avem cei mai putini saraci (ca numar ) si cei mai putini bogati (ca numar, raportati la populatie)

      Acolo nu vezi cazemate,pe post de case particulare,ci doar case de lemn,rar cu etaj.

      Nu vezi nici limuzine de sute de mii de dolari.Iar oamenii sunt modesti,asa cum ar trebui sa fim cu totii,atata timp cat nu ne cunoastem viitorul nostru si al copiilor nostri. 

      39% minimum pe salariu, sanatate si pensii. Pentru cei mai bine platiti exista suprataxe de inca 9-12%.

      TVA 25% 

      Taxa pe avere, 1% pentru orice depaseste 75 de mii de $ (adica o masina, un apartament si vreo 10 mii de euro in cont, in Romania - nu se poate spune ca este bogatie). 

      Taxa pe proprietate 0.7% pe an, evaluata fiscal (adica cat ai platit pe proprietate). 

      Cam scumpa tara asta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb