Împărţirea "poverii" financiare şi temeri americane faţă de Europa Apărării, la reuniunea NATO

D.I.
Internaţional / 14 februarie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Împărţirea "poverii" financiare între aliaţi şi temerile americane cu privire la o iniţiativă în domeniul Apărării europene au pus la încercare unitatea NATO în cursul reuniunii ministeriale a Alianţei Nord-Atlantice care a început astăzi la Bruxelles, informează AFP, citat de news.ro.

Prima zi a reuniunii miniştrilor Apărării a fost dedicată adoptării a două noi structuri de comandament şi unei discuţii delicate despre contribuţiile la cheltuielile organizaţiei, purtată în urma presiunii secretarului american al Apărării Jim Mattis.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: "Statele Unite au propus să găzduiască noul comandament însărcinat cu securizarea comunicaţiilor maritime a deplasărilor de trupe şi de material pe Atlantic, iar germanii pe cel de susţinere logistică în Europa. Decizia cu privire la instalaţii şi efective va fi luată la următoare reuniune, în iunie".

Statele Unite au anunţat, de asemenea, o nouă creştere cu 35% a bugetului alocat desfăşurării de militari americani în Europa ("European Deterrence Initiative") în 2019, la 6,9 miliarde de dolari, după o creştere de 40% în 2018.

"Este un îndemn ca europenii să facă mai mult pentru apărrarea lor", a comentat norvegianul Jens Stoltenberg înainte de începerea reuniunii, insitând că "Avem nevoie de mai mulţi bani, de mai multe capacităţi şi de mai multe contribuţii", a insistat el.

Aliaţii s-au angajat să îşi ridice cheltuielile militare la 2% din PIB până în 2024, precizează AFP

"Statele Unite au fost «cash» în cursul acestei discuţii, iar asta nu a fost plăcut pentru nimeni", a povestit unul dintre miniştri prezenţi, sub acoperirea anonimatului.

Doar opt din cele 28 de state membre NATO vor fi în măsură să cheltuiască 2% din PIB în domeniul Apărării în 2018, şi 15 în 2024, a explicat Stoltenberg.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb