IMPLICAŢIILE NOULUI COD FISCAL ASUPRA IMM-URILOR - EDIŢIA A II-A / FLORIN JIANU, FOSTUL MINISTRU PENTRU IMM: "Guvernul trebuie să suspende majorarea impozitului pentru sediile sociale ale IMM-urilor"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 26 noiembrie 2015

"Guvernul trebuie să suspende majorarea impozitului pentru sediile sociale ale IMM-urilor"

De la 1 ianuarie 2016, impozitul pentru sediile sociale ale IMM-urilor s-ar putea mări de 25 de ori

"IMM-urile nu se mai regăsesc în strategia guvernamentală", susţine Florin Jianu

Fostul ministru vrea ca noul Executiv să acorde 0,4% din Produsul Intern Brut pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii

Guvernul de tehnocraţi condus de Dacian Cioloş trebuie să elimine din Codul Fiscal posibilitatea majorării de 25 de ori a impozitului pentru sediile sociale ale IMM-urilor, întrucât este o măsură revoltătoare şi va închide multe firme, a declarat, ieri, Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) şi fost ministru al IMM-urilor, în cadrul conferinţei "Implicaţiile noului Cod Fiscal asupra IMM-urilor", organizată de Ziarul BURSA.

Domnia sa a explicat: "Două chestiuni sunt arzătoare în acest moment. Prima este faptul că, de la 1 ianuarie 2016, se va mări de 25 de ori impozitul pentru sediile sociale ale IMM-urilor. Am văzut că toate primăriile din această ţară au mers la maxim (n.r. Codul Fiscal lasă la latitudinea primarilor majorarea taxelor şi impozitelor locale). Este revoltător şi se vor închide multe IMM-uri. Dacă Guvernul este responsabil va renunţa la această prevedere din Codul Fiscal.

A doua lege care va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2016 arată că fiecare întreprindere trebuie să facă o analiză de risc, să ia o firmă căreia să îi dea mulţi bani pentru o analiză de pază la fiecare sediu social al său. Aş vrea să văd aceste două chestiuni rezolvate până la sfârşitul anului".

În plus, fostul ministru pentru IMM-uri şi mediul de afaceri consideră că strategia noului guvern de tehnocraţi trebuie să includă alocarea a 0,4% din Produsul Intern Brut pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

"În cele zece luni petrecute la conducerea ministerului, am stabilit o strategie în cadrul căreia am propus câteva obiective utile pentru domeniu, printre care alocarea a 0,4% din PIB pentru IMM-uri. Cred că acesta este un deziderat pentru noul Guvern. Eu m-am asigurat că acest lucru se va întâmpla, dar după plecarea mea lucrurile au mers într-o altă direcţie", a explicat domnul Jianu, subliniind: "O altă chestiune foarte importantă este acel concept de test IMM, astfel încât nicio reglementare care are impact asupra IMM-urilor să nu fie făcută sau pusă în aplicare fără o analiză de impact. Din păcate, acest test nu se respectă în prezent".

Domnia sa şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că, după 25 de ani, "nu mai avem niciun minister, niciun departament dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii, nici măcar un secretar de stat". Fostul ministru a spus că sintagma "întreprinderi mici şi mijlocii" nu mai există în programul de guvernare al noului Executiv.

"De aici trebuie să plecăm, de la faptul că IMM-urile nu se mai regăsesc în strategia guvernamentală, pentru că România are capacitatea să devină o ţară cu un mediu antreprenorial atractiv", a mai spus domnul Jianu, menţionând că îşi doreşte în continuare eliminarea supraaccizei la carburanţi şi a taxei pe construcţii speciale.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Absolut corecta pozitia privind aberanta prevedere a impozitarii sediului social.

    Discutabila observatia privind necesitatea unui minister/departament pentru IMM. Vi se par prea putini cei care au trait si traiesc (si inca bine) sub lozinca sprijinirii IMM-urilor ? Va rog sa revedeti doar afirmatiile celor cativa reprezentanti ale unor entitati implicate (mai mult sau mai putin) in sprijinul IMM-urilor. Si adunati cifrele. Veti constata ca numarul IMM-urilor ce au fost facute fericite este mai mare decat al celor care functioneaza ! (Exagerez, desigur, dar din pacate nu cred ca prea mult !).

    Nu cred ca de noi structuri, de noi armate de binevoitori (cu sau fara ghilimele) gata sa sprijine (mai ales declarativ) IMM-urile au acestea nevoie. Uitati-va la ce au facut altii care au avut cu adevarat rezultate : au sprijinit IMM-urile exclusiv prin politica fiscala. Restul - gen banca finantatoare, conditii de dezvoltare etc. - nu a mai fost treaba statului. Altfel nu o sa mai terminam niciodata. Iar acele structuri ale statului pe care le vaita unii sau le simt lipsa altii, vor fi si vor ramane ceea ce sunt si acum - niste gauri negre.  

    Trebuie facuta dinstintie intre activitatile economice si cele de locuit.

    Ori faci afaceri, ori locuiesti. 

    Daca faci afaceri, atunci trebuie sa fii tratat ca atare. 

    Oricum impoziteel in Romania pe imobile si proprietati sunt simbolice, nu asta e problema.

    Problema e afacerea. 

    1. Deci daca pastram proportiile, de ce nu ii impozitam pe toti oamenii de afaceri proportional cu averea, peste tot in lume? Ia raspunde la asta!

      La salariile simbolice, pe care le au majoritatea proprietarilor, evident ca si impozitele sunt simbolice, in opinia barosanilor.

    pai nu domnul jianu a fost minstru in guvernul care a promovat aceasta masura.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb