Importurile de gaze ruseşti se scumpesc cu 10-15%

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 2 decembrie 2009

Importurile de gaze ruseşti se scumpesc cu 10-15%

Cota importurilor în consumul casnic creşte la 30%

Gazele importate din Federaţia Rusă vor avea, în primul trimestru al anului viitor, o pondere de până la 30% din consumul lunar, potrivit datelor furnizate de ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Cum marii consumatori au dreptul să cumpere gaze numai din producţia internă, casnicii rămân să "înghită" importurile ruseşti, pentru că producţia internă nu poate acoperi toată cererea. Tot oficialii ANRE ne-au declarat că aceste importuri de gaze vor fi mai scumpe cu circa 30-40 de dolari/1000 mc de la 1 ianuarie, ajungând la circa 330 de dolari/ 1.000 mc. În aceste condiţii, este clar că vom avea facturi mai mari de la 1 ianuarie.

Cu toate că scumpirea este iminentă, Petre Lificiu, preşedintele ANRE, ne-a declarat: "Chiar dacă va creşte cota de importuri, avem suficiente elemente să menţinem preţul gazelor, în ciuda nemulţumirii operatorilor. Preţul nu este compus numai din costul de achiziţie a gazelor, ci şi din tarife de furnizare, transport, distribuţie şi înmagazinare. În plus, consumatorii care au dreptul, până în octombrie 2010, să consume gaz numai din producţia internă, nu pot cere orice cantitate doresc. ANRE aprobă lunar cota de importuri şi există mecanisme să limităm această cerere, fără a le afecta activitatea acestor agenţi economici".

Jumătate din producţia internă ar putea merge la marii consumatori

Specialiştii Direcţiei Preţuri Gaze Naturale din ANRE ne-au explicat că, la limită, este posibil ca debitul consumatorilor interuptibli (consumatorii mari a căror activitate poate fi întreruptă oricând pentru a se asigura necesarul populaţiei şi care pot acum cumpăra gazul numai din producţia internă) să crească până la un nivel de peste 500 de milioane mc/lună. În condiţiile unei producţii interne curente de gaze naturale de 1 miliard mc/lună şi extragerii din depozitele de înmagazinare subterană a unei cantităţi din producţia internă înmagazinată de până la 450-500 de milioane mc/lună, acest necesar al consumatorilor interuptibili înseamnă aproximativ jumătate din disponibilul de gaze naturale din producţia internă.

Diferenţa până la 1,8-2 miliarde mc, cât este media consumului de gaze naturale în lunile de iarnă, trebuie consumată din import.

Ca să menţină preţul, ANRE va limita consumul industrial din producţia internă

Conducerea ANRE susţine că are soluţii de urgenţă pentru a putea menţine constant preţul reglementat al gazelor naturale. Autoritatea va apela la limitarea numărului de consumatori intreruptibili, prin permiterea optării pentru acest statut doar pentru consumatorii de gaze naturale prevăzuţi în Planul de acţiuni pentru situaţii de urgenţă (n.r. marii consumatori). În plus, consumul exclusiv din producţia internă va fi permis doar în limita capacităţilor de trans-port intreruptibile. În plus, aceşti consumatori vor fi obligaţi să preia gaze şi din cantităţile înmagazinate din producţia internă (mai scumpe decât cele din producţia curentă).

Până la sfârşitul lunii decembrie, ANRE va trebui să anunţe noul preţ al gazelor pentru anul următor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb