Impozitul forfetar a primit avizul Guvernului

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 3 octombrie 2013

Proiectul de Lege a fost trimis în Parlament

Proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar a fost aprobat, ieri, în şedinţa de Guvern şi transmis Parlamentului.

Impozitul forfetar urmează să fie aplicat prin modificarea Codului Fiscal companiilor care activează în domeniul restaurantelor şi alimentaţiei publice, în sectorul turistic şi în cel al întreţinerii şi reparării autovehiculelor. Societăţile vizate trebuie să aibă o cifră de afaceri anuală netă de maxim 50 milioane euro, echivalent în lei, sau active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate. De asemenea, firmele care intră sub incidenţa impozitului vor avea o pondere a veniturilor obţinute din activităţile vizate în total venituri de peste 70% şi minim 250 de salariaţi, acestea trebuind să nu se afle în dizolvare. Potrivit noului act legislativ, barurile şi cafenele situate în zona A (centrală) a Bucureştiului, având o suprafaţă de 70 metri pătraţi (mp) ar urma să plătească un impozit forfetar anual în valoare de 8.060 lei. În cazul unui restaurant de 100 mp din zona B a Capitalei, noul impozit se ridică la 14.490 lei.

Formula de calcul pentru segmentul de restaurante şi baruri ţine cont de impozitul standard pe care îl plăteşte o companie din domeniul respectiv, de rangul localităţii unde se află locaţiile în cauză, de o variabilă în funcţie de suprafaţa utilă a locaţiei, de un coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic şi de un coeficient de sezonalitate. Pentru hoteluri şi alte facilităţi de cazare, impozitul forfetar se calculează pe baza valorii impozitului standard şi a numărului de locuri de cazare, în timp ce în cazul service-urilor auto formula ţine cont de coeficientul pentru activităţi de spălătorie auto, de cel pentru activităţi de vopsitorie, activităţi de tinichigerie, de mecanică şi ITP şi de coeficientul pentru activităţi de vulcanizare, precum şi de suprafaţa în care firma îşi desfăşoară activitatea. În situaţia în care, în cursul anului fiscal, contribuabilii realizează venituri din desfăşurarea altor activităţi decât cele care intră sub incidenţa impozitului forfetar, se datorează un impozit calculat prin aplicarea a 3% la veniturile respective. Pentru contribuabilii care desfăşoară mai multe din activităţile vizate de impozitul forfetar, cu excepţia celor care desfăşoară activităţi prin intermediul unui complex hotelier, determinarea impozitului datorat se realizează prin însumarea impozitului stabilit conform formulelor corespunzătoare fiecărei activităţi desfăşurate.

Impozitul este anual, iar declararea şi plata impozitului se efectuează trimestrial, în sumă egală cu o pătrime din impozitul forfetar anual, stabilit conform formulelor.

Impozitul forfetar, prin care se înlocuieşte cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă, se va aplica de la 1 ianuarie 2014.

EMILIA OLESCU

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb