Impozitul pe dividende, redus prin Ordonanţă de Urgenţă

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 octombrie 2015

Impozitul pe dividende, redus prin Ordonanţă de Urgenţă

Piaţa de capital trebuie să îi fie simpatică premierului Victor Ponta, căci acesta s-a ţinut de cuvânt şi a devansat pentru 2016 reducerea impozitului pe dividende, de la 16%, la 5%, printr-o ordonanţă de urgenţă.

La începutul lunii septembrie, oamenii de afaceri au cerut, în cadrul întâlnirii cu premierul Victor Ponta, implementarea de urgenţă a măsurilor din Codul Fiscal, pe care liderii politici tocmai le amânaseră pentru 2017, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins promulgarea legii.

Atunci, premierul a declarat că măsurile destinate mediului de afaceri care sunt conţinute de Codul Fiscal, dar care au fost amânate până la 1 ianuarie 2017, pot intra în vigoare mai devreme dacă "datele certe şi realităţile economice" o permit, el precizând că l-a informat şi pe preşedintele Iohannis.

Pe lângă mediul de afaceri, şi Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), a declarat, recent, că aşteaptă din partea Guvernului corectarea Codului Fiscal, în sensul reducerii impozitului pe dividend la 5%, pentru a transmite un mesaj de susţinere investitorilor.

Guvernul a decis, ieri, ca reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5%, aplicabilă dividendelor distribuite persoanelor române, fizice şi juridice, precum şi dividendelor obţinute, din România, de persoane nerezidente, să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016.

Potrivit Guvernului, măsura are în vedere creşterea investiţiilor şi favorizarea dezvoltării societăţilor de tip holding, încurajrea păstrării în ţară a capitalului românesc, dinamizarea procesului de repatriere a capitalului românesc, încurajând, totodată, restructurarea societăţilor comerciale, în scopul adaptării lor la exigenţele mediului economic şi financiar, naţional şi european, aflat în continuă schimbare.

Premierul Victor Ponta a prezentat ordonanţa, la începutul şedinţei de Guvern, de ieri: "Ministerul de Finanţe a întocmit actul normativ necesar pentru ca de la 1 ianuarie 2016, mai spun o dată că nu era clar, deci peste două luni se reduce impozitul pe dividende de la 16 la 5 la sută şi sunt absolut convins că o să încasăm în realitate mai mult decât cu 16 la sută unde se duceau dividendele în alte ţări şi ăsta e un lucru bun pentru România".

Pe lângă impozit, investitorii din piaţa de capital vor trebui să plătească, din 2017, şi contribuţii de asigurări sociale de sănătate (5,5%), potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, însă bazele lunare de calcul nu pot fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.

Guvernul a aprobat, ieri, şi reducerea TVA pentru livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii, precum şi introducerea unui sistem de impozitare diferenţiat pentru microîntreprinderi.

Măsura care se referă la impozitarea microîntreprinderilor vizează două aspecte, potrivit Executivului: "Se majorează plafonul de încadrare în categoria «microîntreprindere» de la 65.000 euro la 100.000 euro cifră de afaceri pe an fiscal. Totodată, se introduce un sistem de cote de impozitare diferenţiate, în funcţie de numărul de salariaţi, între 1% şi 3%, după cum urmează: a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv; b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat; c) 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi".

Victor Ponta a spus, despre această măsură: "În felul acesta, sprijinim microîntreprinderile şi încurajăm şi înscrierea ca şi cotizanţi la fondurile de asigurări sociale, pentru că, evident, există acest stimulent pentru a avea contracte de muncă".

Totodată, premierul a precizat că în România sunt înregistrate şase milioane de contracte de muncă, precizând însă că nu sunt suficiente.

"Avem şase milioane de contracte de muncă. Doamna ministru (Rovana Plumb - n.r.), vă bucuraţi? Nu ajung şase milioane, trebuie mai multe şi asta înseamnă locuri de muncă şi locuri de muncă la alb, adică fiscalizate, înregistrate ca să asigurăm pe temen mediul şi lung sustenabilitatea sistemului social", a mai spus primul-ministru.

Actul normativ adoptat de Guvern include şi alte prevederi, precum: -extinderea categoriei persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit pentru veniturile obţinute şi utilizate potrivit reglementărilor legale în domeniul educaţiei naţionale; - exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate; -prelungirea cu o lună, respectiv până la 31 martie 2016, a termenului pentru depunerea următoarelor documente: declaraţiile privind clădirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinaţie nerezidenţială sau mixtă, declaraţiile privind mijloacele de transport radiate din circulaţie, justificările eliberate în anul 2015 privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport, în cazul persoanelor îndreptăţite; introducerea reglementării potrivit căreia în cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data dobândirii.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Ponta puncteaza din nou, de data aceasta pe terenul investitorilor care vor aprecia unanim reducerea dividendelor. In adevar, impozitul de 16 la suta era greu de suportat, ii ondeparta pe investitori si ii descuraja pe manageri, care aveau tendinta sa converteasca profitul in salarii, cheltuieli inutile sau diverse studii de audit. Nu este exclusa o crestere consistenta sau chiar o multiplicare a profiturilor, ceea ce ar mai trezi pipernicita noastra piata de capital.

    1. Cu vreo 3%, nu era mai bine pentru România? Impactul bugetar al măsurii privind dividendele este de 1.5 mld lei. Când s-a redus CAS-ul cu 5%, s-a estimat un impact de 4 mld lei.

      Întreb și eu... nu era mai bine pentru economia României să mai încercăm o reducere de 3% din CAS-ul angajatorului? Așa, din reducerea impozitului pe dividende câștigă doar miliardarii din spatele Fondului Proprietatea de unde vinde Mobius de zor active pentru a returna banii investitorilor. 

      E bine ca a reusit macar atat....

      Atunci îmi spun cu adevărat sentimentele. Este cea mai proastă măsură pe care acest guvern a luat-o. Și este DICTATĂ de investitorii străini și români care vor să își retragă banii din economie în paradisuri fiscale. Este o IDIOȚENIE să dai drumul la capital să plece. Ieftinește munca și lasă 16% impozit.

    am cumparat actiuni la 19 societati din care numai 14 mai "traiesc" din care 5 au dat dividende, celelalteca pobr, rova, prdy, essa, asv,avct ... nu au dat dv. de loc. preferam sa dau impozit 16% daca aveam de unde.

    Ponta asta este de departe cel mai mare aiurit care a nimerit in politica. Si asta nu numai pentru ca modifica, el, asa, cu de la sine putere, un cod fiscal nou-nout, de-abia aprobat de Parlament, ci pentru ca greseste profund si indruga intruna verzi si uscate, fara legatura cu realitatea, ca toanta-n tirg.

    -“se reduce impozitul pe dividende de la 16 la 5 la sută şi sunt absolut convins că o să încasăm în realitate mai mult decât cu 16 la sută unde se duceau dividendele în alte ţări şi ăsta e un lucru bun pentru România”. Asertiunea este o dovada clara a faptului ca institutiile statului nu stapinesc modul de formare si raportare a beneficiilor realizate de societatile comerciale, lasindu-le sa raporteze cum vor si cit vor, dupa capul lor. Ce sa mai reduci, cind datele arata ca partea capitalului in veniturile realizate este de circa 70% si a muncii 30%, situatie cu totul si cu totul anormala avind in vedre ca in tarile normale cifrele sunt pe undeva inversate: munca 60-70%, capitalul 30-40%. Dar aiuritul, in loc sa se ocupe de esenta, a rezolvat-o, in felul lui! Ca sa nu mai vorbim de faptul impozitul pe capital este 16%, iar pe munca undeva 40%. 

    - "Avem şase milioane de contracte de muncă. Doamna ministru (Rovana Plumb - n.r.), vă bucuraţi? Nu ajung şase milioane, trebuie mai multe şi asta înseamnă locuri de muncă şi locuri de muncă la alb, adică fiscalizate, înregistrate ca să asigurăm pe temen mediul şi lung sustenabilitatea sistemului social", a mai spus primul-ministru. Pai mai aiuritule, tot atitea contracte de minca raporta si Boc, grozavindu-se pe timpuri. 

    Aiuritule, masurile tale incep sa-si arate roadele! Sumele incasate din TVA in septembrie 2015 sunt mai mici deciot sumele incasate in septembrie 2014. Nici la asigurarile sociale nu stam bine, fapt care face sa te intrebi unde or fi contractele de munca, alea multe? In schimb au crescut semnificativ cheltuielile cu salariile si cu bunuri si servicii. Asta-i cresterea! Ce va urma, nu stie nimeni, se poate doar banui.

    1. De unde ai luat cifrele mincinoase. Incă nu ai învățat să le verifici la sursă? Și să nu mai citești niciodată ZF, Gândul sau Adevărul?

       

      "ANAF: Colectarea din septembrie 2015 

       

      Totalul veniturilor bugetare realizate de Agenþia Naţionalã de Administrare Fiscalã in luna septembrie 2015 a însumat 15.706,40 mil.lei, ceea ce reprezintã : 

      - un grad de realizare de 100,96% a programului de incasari conform legilor bugetare anuale rectificate, prin corelare cu incasarile efective din operatiuni tip „swap"si taxa clawback (15.556,85 mil. lei); 

      - o depăşire cu 1,50 % - indice nominal, respectiv cu 232,10 mil.lei in cifre absolute mai mult decat in perioada similara din anul 2014 (15.474,30 mil.lei) . 

       

      În primele 9 luni din 2015, veniturile în sumã de 146.579,10 mil.lei reprezintã o depăşire cu 7,8% (indice nominal) și cu 10,6 miliarde lei în cifre absolute mai mult decât în perioada similarã a anului 2014 (135.978,84 mil.lei). Raportat la programul de încasãri rectificat, gradul de realizare este de 100,81%, conform legilor bugetare anuale rectificate (145.394,71 mil.lei - prin corelare cu incasarile efective din operatiuni tip „swap" si taxa clawback )."

      Mai mucea, iti dau mura-n gura cifrele Executiei bugetare prezentate de MFP, realizari octombrie 2014/2015:

      - TVA: 4.68/4.44 mil lei; 

      - contr. asigurari: 4.98/4.91 mil lei. 

      Sunt cifre care arata ca balaia este pe cale a intarca.

      Sa dea Domnul sa fie mereu plus, cum are speranta aiuritul de Ponta. 

      Corect: septembrie 2014/2015

      Și de ce nu te uiți și la aug relativ la iulie? Răspunsul este să nu uiți la o singură lună, chiar și comparat cu anul trecut. Poate că a ploua în 2015 și nu în 2014 și lumea a stat acasă... sunt tot felul de fenomene sezoniere.

      Ai fi văzut că în august, TVA era colectat 4373 mil față de 3939 mil în 2014. Iar apoi, în sep, 4444 față de 4677. Nu dintr-o lună vezi trendul. Uită-te la cifrele la nouă luni. Arată bine sau nu? 

      Incepe un trend. Si din pacate pare a fi fundamentat.

      Nu încep când vrem noi. Nu neg că ar putea începe. Dar tu spui că este fundamentat. Pe ce? Ce s-a întâmplat în septembrie? În august totul era roz, cu depășire de plan, chiar, față de 2014.

      Masurile luate de aiurit incep sa-si arate efectele. Si se pare ca efectele negative vor fi, normal, din ce in ce mai mari.

      Deci te referi la reducerea TVA de la 1 iunie 2015 despre care presupui că și-a propagat efectul prin economie și în colectarea mai redusă la MFP abia după 3 luni (adică în septembrie). Că altceva eu nu îmi aduc aminte. Sunt prea multe necunoscute pentru concluzii. Se poate și specula că lumea a mers și consumat mai mult în concediul din august și a strâns cureaua în septembrie. Sau că efectul euforic al datei de 1 iunie și consumul de alimente cu TVA redus s-a simțit contabilicește doar pe 25 ale lunii următoare, iulie, și poate transferurile către stat s-au lungit până în august. De unde și încasările mari din august. Alții vor vira TVA-ul trimestrial, începând cu 25 octombrie.

    De unde ati luat statisticile ptr ca in romania nu sunt decat 4.300.000 de muncitori din care 1.200.000 sunt bugetari

    1. In 2-3 ani se vor egala ptr ca vom pleca cu totii din aceasta tara ca sa ducem untrai mai bun ptr copii nostri .intara noastra am ajuns sa fim subjugati de asa azisele banci straine si sa traim cu copii in strada .

    Banii romanilor stau blocati in terenuri arabile si in actiuni la sifuri si alte bvb-iste.Toti detinatorii/mostenitorii de astfel de active nu le pot valorifica din cauza pretului de multe ori aberant de mic ce face ca actele de dezbatere a mostenirii etc sa coste mai mult decat valoarea activului. Cei care au terenuri arabile nu au cui vinde la un pret corect-nu au piata, cei care au sifuri nu pot vinde la un pret corect-au o piata slaba(sunt milioane de actionari care au cupoanele mostenite de la parinti, bunici si nu pot ridica dividendele sau sa vanda pt ca nu au actele in regula).Sunt multi bani care s-ar intoarce in economie si s-ar vedea in bunastarea populatiei.Daca PSD s-ar implica rapid in aceste probleme cred multa lume i-ar vota.Deci 5% e ok.Numai sa dea dividende ...Si-ar mai fi multe de discutat...

    1. n-m spus-o eu dar asa este !

      Este 10.5% pentru pămpălăi care nu depășesc 5x salarii medii lunare. Dacă ești bogat, atunci intri în categoria "plafonată" și ajungi să plătești doar 5%. Va dus de nas Ponta. Măsura nu este pentru voi, rupți în fund. Este pentru bogătașii din Fondul Proprietatea, băăăăi.

      SIF-urile vor incasa mai mult dividend de la FP de asta au si cumparat in ultima perioada-asta e bine. Pretul FP va creste, val discont va scadea, programul de rascumparari va multumi (partial) actionarii FP. Probabil si FP va cumpara la SIF-uri s.a.m.d.Adevarat, cei rupti in fund nu vor castiga nici cu 5 si nici cu 16.Problema e ca suntem prea multi rupti in fund azi in RO si nu o recuunoastem.

    Reducerea impozitului pe divident era necesar si e ok,dar cine ma poate lamuri cu plata CAS ului pt investitorii la bursa? Eu daca platesc CAS find angajat,mai platesc o data si pentru actiunile cumparate la bursa?

    1. Da, mai plătești pentru toate veniturile cumulate. Venitul din dividende este inclus, pe lângă salarii și altele, în baza totală impozabilă pentru calculul CASS.

      De remarcat este că această bază de calcul globală și anuală a CASS este plafonată la 60 de salarii medii lunare. 

    Reducerea impozitului pe divident era necesar si e ok,dar cine ma poate lamuri cu plata CAS ului pt investitorii la bursa? Eu daca platesc CAS find angajat,mai platesc o data si pentru actiunile cumparate la bursa?

    Pentru cei care deja se gândesc la 5% impozit ... greșit ... mai aveți un prag de trecut.

    Dacă aveți venituri anuale pe care le declarați ca fiind peste 60x2415lei = 144900 lei anual, atunci da, veți plăti doar 5%, impozit pe dividende. Dacă nu, atunci mai plătiți încă 5.5% CASS. 

    Banii romanilor stau blocati in terenuri arabile si in actiuni la sifuri si alte bvb-iste.Toti detinatorii/mostenitorii de astfel de active nu le pot valorifica din cauza pretului de multe ori aberant de mic ce face ca actele de dezbatere a mostenirii etc sa coste mai mult decat valoarea activului. Cei care au terenuri arabile nu au cui vinde la un pret corect-nu au piata, cei care au sifuri nu pot vinde la un pret corect-au o piata slaba(sunt milioane de actionari care au cupoanele mostenite de la parinti, bunici si nu pot ridica dividendele sau sa vanda pt ca nu au actele in regula).Sunt multi bani care s-ar intoarce in economie si s-ar vedea in bunastarea populatiei.Daca PSD s-ar implica rapid in aceste probleme cred multa lume i-ar vota.Deci 5% e ok.Numai sa dea dividende ...Si-ar mai fi multe de discutat...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb