Dolarul a crescut ieri, pe pieţele externe, faţă de cele mai multe valute ale partenerilor comerciali ai SUA, investitorii speculând că preşedintele Federal Reserve (Fed), Ben S. Bernanke, va reduce programul de stimulente monetare al băncii centrale americane dacă economia se va consolida.
În acelaşi timp, dolarul a fost impulsionat de anunţul administraţiei SUA privind declinul numărului solicitărilor de ajutor de şomaj, săptămâna trecută.
Dolarul a urcat cu 0,3% la ora 10.36, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3087 unităţi/euro. Moneda americană a crescut, totodată, cu 0,8%, la 100,40 yeni. Anterior, dolarul a atins 100,53 yeni. Moneda japoneză s-a depreciat cu 22% în ultimul an, faţă de cea americană.
Moneda niponă, yenul, s-a depreciat pentru a doua zi consecutiv în raport cu dolarul, investitorii pariind că miniştrii de finanţe şi bancherii centrali din G20 (Grupul celor 20 de state puternic dezvoltate), care se reunesc zilele acestea la un summit în Rusia, vor susţine politica de relaxare monetară a Băncii Japoniei, destinată să alimenteze inflaţia până la 2%. Viceministrul rus de finanţe, Serghei Storceak, a declarat în acest sens: "G20 nu va face apel, probabil, la reducerea stimulentelor monetare, nici măcar în Japonia".
Amintim că, în aprilie, Banca Japoniei şi-a dublat programul de achiziţii lunare de obligaţiuni la peste 7.000 miliarde yeni.
• Fed merge pe politica "aşteaptă şi vezi"
Ben Bernanke avea programat să susţină un discurs, ieri, în Senat, după ce, în ziua precedentă, a declarat în Camera Reprezentanţilor că va adopta politica "aşteaptă şi vezi" în privinţa stimulentelor monetare. Mai precis, programul de achiziţii de obligaţiuni pe care îl derulează Fed va fi redus atunci când economia va da semne de redresare.
Preşedintele Fed a afirmat: "În cazul în care situaţia economică se va îmbunătăţi mai repede decât aşteptam, iar inflaţia revine «decisiv» spre ţinta de 2% a băncii centrale, atunci ritmul achiziţiilor de active ar putea fi redus mai curând".
Dan Dorrow, şef al departamentului de cercetare din cadrul "Faros Trading" LLC Stamford, Connecticut, a declarat citat de Bloomberg: "Fed a spus că avem nevoie de date cumulative. Acum suntem în «modul Bernanke»".
În prezent, Fed derulează un program de achiziţii de obligaţiuni în sumă de 85 de miliarde dolari lunar.
Indicele Bloomberg Dollar, care măsoară evoluţia dolarului faţă de zece valute majore, a crescut cu 0,3% ieri dimineaţă, la 1.035 puncte, după un avans de 0,2% în ziua anterioară.
•
Numărul solicitărilor de ajutor de şomaj din SUA a scăzut cu 24.000 în intervalul 8-13 iulie, la 334.000, nivelul fiind cel mai redus din luna mai până în prezent, conform datelor Departamentului Muncii de la Washington. În săptămâna anterioară, numărul acestor solicitări atingea 358.000, iar pentru perioada 8-13 iulie, aşteptările analiştilor se ridicau la 345.000.