ÎN 13 ANI, Investiţiile străine directe abia au sărit pragul de 10 miliarde de dolari

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Companii / 2 martie 2004

Autorităţile au găsit o explicaţie pentru valoarea scăzută a investiţiilor străine pe cap de locuitor (61 euro): sîntem prea mulţi! Marian Săniuţă, preşedintele ARIS, a declarat că, deşi ţara noastră ocupă locul al treilea în funcţie de valoarea investiţiilor străine atrase (1,3 miliarde de euro), luînd în considerare numărul de locuitori, ne aflăm pe locul 11 (din 17) cu doar 61 euro/locuitor. Explicaţia autorităţilor noastre nu ţine, căci, dacă privim situaţia comparativ cu ţări precum Rusia sau China, cu populaţii de zeci de ori mai mari decît ale noastre, constatăm că diferenţele privind investiţiile pe cap de locuitor nu sînt semnificative. Mai mult, Polonia cu o populaţie de 38 de milioane a atras investiţii (per capita) de 92 de euro...

Autorităţile noastre susţin că stăm prost la capitolul investiţii pe cap de locuitor fiindcă sîntem mai mulţi ca alţii!

Explicaţia oficialilor noştri este contrazisă, spre exemplu, de Polonia, care, cu o populaţie de 38 de milioane de locuitori, stă mai bine ca noi la acest capitol

Investiţiile străine atrase anul trecut s-au ridicat la 1,57 miliarde de dolari, în creştere cu 37% faţă de cele atrase în anul precedent, a declarat, ieri, Marian Săniuţă, preşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS).

Din punct de vedere al sumelor atrase, ţara noastră ocupă locul al treilea, cu o valoare de 1,3 miliarde de euro, la egalitate cu Croaţia şi în urma Cehiei (4 miliarde de euro) şi Poloniei (3,5 miliarde de euro), exceptînd Rusia şi China, cu un volum mult mai ridicat de investiţii, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Studii Economice Internaţionale din Viena, prezentat, ieri, de preşedintele ARIS.

În funcţie de valoarea fluxului de investiţii directe pe cap de locuitor (de 61 euro), ţara noastră ocupă locul al 11-lea, fiind devansată de state precum Bulgaria (163 euro/locuitor), Croaţia (293 euro/locuitor), cu un număr redus de locuitori. Marian Săniuţă a declarat că un asemenea mod de evidenţiere - abordat de Institutul de Studii Economice din Viena - avantajează statele cu populaţie mică şi le dezavantajează pe cele mari.

Marian Săniuţă a precizat că anul trecut a fost primul după 1999 în care fluxul investiţiilor străine s-a încadrat pe un trend ascendent, avînd în vedere că, pînă în 2002, a fost remarcată o plafonare a fluxurilor în jurul valorii de un miliard de lei. Media anuală a investiţiilor străine directe în România pe cei 13 ani (1991 - 2003) a fost de 803 milioane de dolari.

Volumul total al investiţiilor străine directe în ţara noastră a depăşit 10 miliarde dolari, atingînd, pînă la sfîrşitul anului 2003, valoarea de circa 10,433 miliarde dolari. Atingerea volumului de 10 miliarde de dolari a reprezentat unul dintre obiectivele ARIS pentru perioada 2001-2004. Trebuie ţinut cont de faptul că pînă la sfîrşitul anului 2000 volumul total al investiţiilor străine atrase a fost de 6,558 miliarde de dolari, iar nivelul de anul trecut a reprezentat o creştere cu 59%. Investitorii străini au preferat anul trecut domeniul telecomunicaţiilor, al industriei energetice, sectorul serviciilor, comerţul şi industria metalurgică. Cei mai intersaţi să deruleze activităţi de investiţii în ţară noas-tră au fost cetăţenii turci, chinezi şi libanezi. Marian Săniuţă estimează că în acest an investitorii străini vor fi interesaţi în continuare de sectorul energetic şi de SNP "Petrom". Domnia sa susţine că privatizarea BCR, efectele pozitive create de parcurile industriale, sectorul privat şi dezvoltarea continuă a capitalului autohton reprezintă alte motive care stau la baza unei creşteri susţinute de aproximativ 30-40% a volumului de investiţii străine directe, pentru sfîrşitul anului fiind estimat un volum de de două ori peste cel atras pînă în 2000, respectiv va atinge 12-12,5 miliarde dolari. Preşedintele ARIS a precizat că Agenţia are în lucru 10 proiecte de inves-tiţii, totalizînd 350 milioane de dolari. Domeniile de interes se vor orienta spre industria componentelor auto, industria lemnului, servicii, comerţ şi industria grea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb