În 2012, Cheltuielile de consum din România au scăzut în T4 cu 1% faţă de T4 2011

F. A.
Macroeconomie / 4 martie 2013

Cheltuielile de consum din Uniunea Europeană (UE) au scăzut în trimestrul patru al anului trecut cu 0,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, însă tendinţa s-a îmbunătăţit semnificativ comparativ cu declinul de 1,7% înregistrat în trimestrul al treilea, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.

Cheltuielile de consum la nivelul UE au continuat să scadă în trimestrul patru, dar s-au majorat în trei dintre cele mai mari cinci economii, ceea ce a susţinut temperarea ritmului scăderii.

"În pofida reducerilor înregistrate în trimestrul al treilea din 2012, cheltuielile de consum au crescut în termeni anuali cu 1,3% în Franţa şi cu 2,1% în Marea Britanie. Cheltuielile de consum din Germania au continuat să-şi consolideze avansul raportat în trimestrul trei şi au crescut în ultimele trei luni din 2012 cu 2,6% faţă de perioada similară din 2011", se menţionează în studiu.

Cheltuielile de consum din Italia şi Spania, state care completează topul celor mai mari cinci economii din UE, şi-au accelarat ritmul scăderii în trimestrul patru din 2012 (-7,6% şi, respectiv, -6,5%).

Portugalia şi Grecia au continuat să înregistreze scăderi ale cheltuielilor de consum (-7,4% şi, respectiv -2,0%), însă declinul s-a temperat comparativ cu trimestrul al treilea, conform precizărilor din studiu.

Referitor la ţara noastră, Cătălin Creţu, director general în România al Visa Europe, a declarat: "Cheltuielile de consum din România au început să scadă în trimestrul patru din 2012, cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, după un avans anual de 1% înregistrat în trimestrul al treilea. România este direct conectată la statele europene prin exporturi şi este normal ca declinul înregistrat în medie de cheltuielile de consum din economiile europene timp de trei trimestre consecutive să se resimtă, cu un anumit decalaj de timp, şi pe piaţa locală. Cu toate acestea, sperăm să vedem cât mai curând efectele îmbunătăţirii evoluţiei cheltuielilor de consum din unele economii ale UE cu care România are relaţii comerciale strânse, precum Germania sau Franţa".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb