ÎN 2015 Arabia Saudită îşi deschide piaţa acţiunilor către investitorii străini

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2014

Economia Arabiei Saudite a avut o expansiune medie de 6,4% în ultimii patru ani.

Economia Arabiei Saudite a avut o expansiune medie de 6,4% în ultimii patru ani.

Arabia Saudită îşi va deschide piaţa acţiunilor către investitorii străini în prima jumătate a anului 2015, urmând să le dea acestora un acces sporit la cea mai mare bursă din lumea arabă.

Autoritatea Pieţei de Capital din Riad (CMA) va publica luna viitoare normele privind participarea instituţiilor financiare străine calificate pe piaţa locală.

Arabia Saudită înlătură barierele de pe una din cele mai restricţionate pieţe de acţiuni din lume, în condiţiile în care guvernul local deruelază un plan de 130 de miliarde de dolari pentru susţinerea industriilor non-petroliere.

Cabinetul de la Riad a autorizat, luni, tranzacţionarea, de către instituţiile financiare străine a acţiunilor cuprinse în indicele major Tadawul All Share şi i-a dat CMA libertatea să stabilească viitorul calendar pentru intrarea pe piaţă a investitorilor menţionaţi. CMA a informat că va solicita, timp de 90 de zile, "feedback" de la investitori şi public cu privire la normele în materie, după care va analiza răspunsurile până la finele anului. CMA a schiţat nişte reguli pentru investitorii internaţionali cu mai bine de un an în urmă, normele solicitând ca acestea să aibă în administrare active de cel puţin 5 miliarde de dolari şi o existenţă operaţională de cinci ani.

În prezent, bursa din Arabia Saudită este limitată la investitorii locali şi la şase state din Consiliul de Cooperare din Golf. În indicele Tadawul sunt incluse companiile "Saudi Basic Industries" Corp., cel mai mare furnizor mondial de produse petrochimice, "Kingdom Holding" Co., vehicul investiţional deţinut de prinţul miliardar Alwaleed bin Talal Al Saud, şi "Al Rajhi Bank", cea mai mare bancă islamică.

Indicele Tadawul All Share a urcat cu 3% pe parcursul zilei de ieri, la 10.046,64 puncte, cel mai ridicat nivel din mai 2008. De la începutul anului, Tadawul a câştigat 18%, comparativ cu un avans de 6,9% consemnat de indicele MSCI Emerging Markets, respectiv 15% în cazul indicelui MSCI GCC Countries.

Economia Arabiei Saudite va creşte cu 4,2% în 2014, după un avans de 3,8% anul trecut, potrivit analiştilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb