ÎN 2021 Profitul Grupului VIG a crescut cu 47,8%, până la valoarea de 511 milioane euro

G.U.
Bănci-Asigurări / 8 martie 2022

Profitul Grupului VIG a crescut cu 47,8%, până la valoarea de 511 milioane euro

În 2021, volumul primelor a crescut la 11 miliarde de euro (+5,5%) pentru Grupul VIG în timp ce pProfitul (înainte de impozitare) a crescut la 511 milioane de euro (+47,8%), iar rata combinată a daunei s-a îmbunătăţit semnificativ la 94,2% (-0,8 puncte procentuale), se arată într-un comunicat de presă. În acest context, VIG propune un dividend de 1,25 euro pe acţiune, mai mare cu 66,7% decât cel acordat în 2020. În România, volumul primelor a crescut cu 17,2%.

Volumul total al primelor, de 11 miliarde de euro în 2021, a depăşit cu 5,5%, respectiv cu peste 574 milioane de euro, valoarea înregistrată în anul anterior. Totodată, a fost atins pentru prima dată pragul de 11 miliarde de euro, conform rezultatelor preliminare prezentate de Grupul VIG. Grupul VIG a obţinut creşteri semnificative pe toate liniile de business, cu excepţia asigurărilor de viaţă cu primă unică, ce au scăzut uşor.

Potrivit sursei citate, în 2021, creşteri semnificative ale primelor s-au înregistrat mai ales pe segmentul asigurărilor de proprietăţi şi răspunderi (+8,0%), precum şi pe segmentul poliţelor auto (RCA +7,0%, CASCO +8,7%). Primele subscrise au înregistrat o creştere substanţială în special în Republica Cehă (+7,7%), Regiunea ECE extinsă (+9,3%) şi segmentul Operaţiuni asociate Grupului (+13,2%).

Dintre ţările incluse în Regiunea ECE extinsă, în special Ţările Baltice (+9,1%), Croaţia (+23,1%), România (+17,2%) şi Ungaria (+13,6%) au înregistrat creşteri substanţiale ale primelor. Per ansamblu, 61,8% din primele Grupului în 2021 au fost subscrise pe pieţe din afara Austriei.

Cea mai mare pondere în totalul primelor o deţin asigurările de proprietăţi şi răspunderi, cu 5,267 miliarde de euro, urmate de asigurările de viaţă cu

prime regulate, cu 2,683 miliarde de euro, asigurările RCA, cu 1,612 miliarde de euro, asigurările CASCO, cu 1,402 miliarde de euro, asigurările de viaţă cu primă unică, cu 869 milioane de euro şi asigurările de sănătate, cu 743 milioane de euro.

Cheltuielile cu despăgubirile şi indemnizaţiile de asigurări au crescut moderat cu 1,6%, până la 7,14 miliarde de euro. Creşterea a fost rezultatul unor factori precum volumul mai ridicat de business pe segmentul asigurărilor non-viaţă. S-a pus accentul în mod special pe extinderea serviciilor digitale dedicate constatării daunelor şi plăţii despăgubirilor şi beneficiilor. . Unele dintre companiile VIG au implementat aplicaţii speciale în acest sens, un exemplu fiind compania BTA din Ţările Baltice, care a lansat BTA DriveX, ce permite evaluarea online a vehiculului şi notificarea automată a daunei pe segmentul asigurărilor CASCO. Asirom VIG în Romania şi compania bulgară Bulstrad sunt, de asemenea, printre companiile care au lansat pe piaţă soluţii digitale de procesare a daunelor în 2021.

Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group, a declarat: "Grupul VIG çi-a demonstrat încă odată soliditatea operaţională, în al doilea an de pandemie, obţinând rezultate preliminare cu mult peste açteptări în 2021. Rezultatele sunt dovada poziţionării solide çi diversificate a Grupului, a performanţelor operaţionale excelente obţinute de toate companiile noastre de asigurări çi a faptului că ne-am concentrat din timp asupra schimbărilor majore din industrie, precum transformarea digitală. Pentru acţionarii noçtri, vom propune în cadrul Adunării Generale Anuale o creçtere semnificativă a dividendului la 1,25 euro pe acţiune pentru anul financiar 2021.

Aceasta corespunde unei creçteri anuale de 66,7% çi unui randament al dividendului de 5,0%. Noua valoare este evident superioară dividendului de 1,15 euro acordat înainte de începutul pandemiei de COVID-19. Suntem profund întristaţi de războiul din Ucraina, una dintre pieţele VIG. Observăm cu îngrijorare cum oameni dintr-o ţară europeană, din Grupul nostru, sunt expuçi unor pericole fizice majore. În această situaţie teribilă, priorităţile cheie sunt siguranţa angajaţilor din companiile noastre din Ucraina çi sprijinirea acestora pe cât de mult posibil. Companiile VIG au demarat mai multe programe de sprijin imediat după izbucnirea războiului, demonstrând astfel extraordinarul spirit de echipă din cadrul Grupului VIG. Am creat fondul "VIG Family", cu o alocare iniţială de 5 milioane de euro, la care pot contribui companiile membre çi angajaţii. Scopul fondului este de a oferi colegilor din companiile din Ucraina sprijin financiar direct în cazuri de urgenţă çi sprijin pentru reconstrucţie în urma războiului. Situaţia actuală din Ucraina generează în primul rând suferinţă umană, însă este asociată çi cu incertitudinea economică çi o posibilă volatilitate a pieţelor de capital, ceea ce face greu de anticipat evoluţia businessului în 2022. Cu toate acestea, Grupul VIG consideră că este capabil să-çi gestioneze eficient businessul de asigurări datorită diversităţii, plasamentelor conservatoare çi programelor de reasigurare. În ultimii ani, am demonstrat acest lucru în mod repetat în situaţii marcate de provocări. De aceea suntem încrezători că vom putea continua parcursul pozitiv în 2022".

Creştere a profitului înainte de impozitare cu aproape 50%

Cu o valoare de 511,3 milioane de euro, profitul înainte de impozitare s-a situat peste limita superioară de 500 de milioane de euro prognozată pentru 2021 şi a consemnat o creştere cu 47,8% faţă de anul anterior. Creşterea profitului este în special o consecinţă a îmbunătăţirii ratei combinate şi a performanţei rezultatelor financiare. Rezultatul din anul anterior a inclus de asemenea, între altele, deprecierea fondului comercial.

Conform comunicatului, profitul operaţional, ajustat cu deprecierea activelor necorporale, a ajuns la 512 milioane de euro şi a înregistrat o creştere cu 5,1% faţă de anul anterior. Cu o valoare de 375,7 milioane de euro, profitul net a crescut cu 62,3% comparativ cu anul anterior.

Rezultatul financiar (incluzând companiile consolidate prin punere în echivalenţă) s-a situat la

632 milioane de euro, cu 6% peste valoarea din anul anterior. Creşterea faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior se datorează în special îmbunătăţirii rezultatului din acţiunile deţinute la companiile consolidate prin punere în echivalenţă.

Rentabilitatea capitalului propriu la nivel operaţional (RoE operaţional)

Începând cu anul financiar 2021, Grupul VIG va raporta rentabilitatea capitalului propriu la nivel operaţional drept principal indicator al profitabilităţii. Rata rentabilităţii este calculată prin împărţirea profitului operaţional la media capitalurilor proprii. În 2021, rentabilitatea brută a capitalurilor Grupului VIG la nivel operaţional a fost de 10,9%.

Rata combinată, sub ţinta de 95%

Rata combinată a înregistrat o îmbunătăţire substanţială. Situatându-se la un nivel de 94,2%, valoarea din 2021 a indicatorului a fost cu 0,8 puncte procentuale sub nivelul din anul anterior. Această performanţă se datorează în special evoluţiei bune a daunelor pe pieţele din Republica Cehă, Polonia şi Regiunea ECE extinsă, precum şi creşterii sustenabile a eficienţei segmentelor de business.

Programul extins de reasigurare a făcut posibilă limitarea efectelor catastrofelor naturale asupra ratei

combinate, acestea având un impact net de 90 de milioane de euro asupra profitului.

Solvabilitate

Rata preliminară a solvabilităţii Grupului a fost de aproximativ 250% la 31 decembrie 2021 (incluzând măsurile tranzitorii), ceea ce subliniază adecvarea excelentă a capitalului Vienna Insurance Group.

Investiţii

Investiţiile totale (incluzând numerarul şi echivalentele în numerar) s-au situat la 37,3 miliarde de euro la 31 decembrie 2021, în creştere cu aproximativ 2%. Evoluţia faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior a fost în special rezultatul creşterii temporare a numerarului şi echivalentelor în numerar în vederea pregătirii achiziţiei operaţiunilor Aegon din Europa de Est.

Dividend propus de 1,25 euro pe acţiune

Datorită evoluţiei foarte bune a businessului, Consiliul Director al Vienna Insurance Group va propune în cadrul Adunării Generale Anuale o creştere semnificativă a dividendului pentru 2021, la 1,25 euro pe acţiune, comparativ cu un dividend de 75 de eurocenţi în anul anterior. Aceasta corespunde unei creşteri cu 66,7% şi unei rate de distribuire a dividendelor de 42,6%. Randamentul dividendului se situează la un nivel bun, de 5.0%. Comparativ cu anul anterior, profitul pe acţiune a crescut considerabil, cu 62,3%, la 2,94 euro.

Perspective pentru 2022

Performanţa Grupului în anul financiar 2022 va fi în continuare influenţată de factori de incertitudine asociaţi în special cu situaţia de război din Ucraina şi cu consecinţele sale neprevăzute. În plus, pandemia în curs de desfăşurare, inflaţia, preţurile ridicate ale materiilor prime, problemele privind lanţurile de aprovizionare şi limitarea accesului la resurse sunt printre factorii ce conduc la creşterea riscurilor şi afectează implicit pieţele VIG. Consecinţele acestor factori de incertitudine şi efectele asupra evoluţiei businessului în 2022 nu pot fi estimate în prezent. Pentru 2022, ne-am propus o evoluţie pozitivă la nivel operaţional, ce va depinde de aspectele menţionate anterior şi de faptul că, până acum, Grupul VIG a gestionat foarte bine provocările recente la nivelul operaţiunilor de asigurări.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb