ÎN ACEST AN, Am putea avea, în ţara noastră, automate pentru schimbat Bitcoin

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 ianuarie 2014

Am putea avea, în ţara noastră, automate pentru schimbat Bitcoin

Anul acesta ne-ar putea aduce primele automate de schimb valutar care să permită şi realizarea de operaţiuni cu moneda digitală Bitcoin.

Horea Vuşcan, antreprenorul care a lansat prima platformă de tranzacţionare a Bitcoin din ţara noastră, BTCXChange, ne-a declarat că intenţionează să instaleze automatele în mai multe oraşe mari de la noi. Aparatele urmează să fie realizate de compania "Alien Concept", specializate în crearea de soluţii automatizate, precum automate de vânzare a biletelor şi abonamentelor de transport şi validatoare pentru acestea şi automate de vânzare a tichetelor de parcare, pe care omul de afaceri o controlează.

"Sperăm să putem prezenta public prototipul automatelor de schimb valutar la finalul lunii februarie. Dacă testele vor ieşi bine, ar trebui ca, în luna martie, aparatele să intre în producţie", ne-a precizat Horea Vuşcan, care a adăugat că acestea le vor fi similare aparatelor de schimb valutar clasice.

Utilizatorii de Bitcoin înscrişi pe BTCXChange vor putea să trimită monede virtuale din contul lor către automatul la care doresc să realizeze schimbul valutar, urmând ca, apoi, să extragă lei sau valută de la respectivul aparat, ne-a explicat domnia sa.

Antreprenorul ne-a mai spus că platforma de tranzacţionare, pe care a lansat-o la începutul lunii decembrie, a ajuns, în prezent, la 300 de utilizatori, numărul vizitelor efectuate, până acum, fiind de aproximativ 6.000. Ritmul de deschidere a conturilor noi este de 15 conturi pe zi, potrivit domniei sale.

Horea Vuşcan plănuieşte să extindă BTCXChange la nivel regional şi, apoi, internaţional, motiv pentru care a început constituirea de birouri de suport în limbile statelor din vecinătatea ţării noastre.

Un alt demers în care omul de afaceri este implicat constă în realizarea de parteneriate cu companii din domeniul comerţului electronic care doresc să accepte plăţi în Bitcoin, conform domniei sale. Ca urmare a acestor colaborări, clienţii ar putea să achite costul produselor în Bitcoin, urmând ca firma domnului Vuşcan să realizeze conversia în lei, pentru ca în contul vânzătorului să intre lei, ne-a explicat antreprenorul. Preţul produselor pentru care este posibilă plata în Bitcoin se va actualiza în permanenţă în funcţie de cursul de schimb între moneda virtuală şi moneda noastră naţională, completează domnia sa.

Aprecierea Bitcoin, al cărei preţ a ajuns, în prezent, la aproximativ 830 dolari, este naturală, având în vedere că tot mai multe state îşi devalorizează monedele, generând inflaţie, în opinia lui Horea Vuşcan.

Omul de afaceri consideră că moneda virtuală este similară aurului, deoarece procesul dificil de producere a unei unităţi face cantitatea care poate să intre în circulaţie să fie relativ finită. Numărul de Bitcoin care poate să intre în circulaţie ar trebui să fie limitat la 21 milioane, conform mecanismului de generare.

Horea Vuşcan ne-a declarat că au existat numeroase tentative de spargere a codului prin care se produce moneda virtuală, însă toate au eşuat, pentru că venirea unui nou producător (n.r. producătorii de Bitcoin sunt denumiţi "mineri") duce la creşterea gradului de procesare, ceea ce atrage, după sine, sporirea gradului de securitate.

Moneda virtuală există din 2009, dar a intrat puternic în atenţia publică după problemele financiare din Cipru din primăvara anului trecut, când valoarea i-a crescut exponenţial, iar oficialii ciprioţi ar fi luat în calcul adoptarea sa ca monedă oficială a statului insular.

Site-uri mari precum Amazon şi Wordpress au început să accepte plata în Bitcoin, iar, la nivel mondial, autorităţile financiare nu s-au simţit până acum ameninţate de această invenţie.

În luna iulie, însă, un american în vârstă de 30 de ani, supranumit "the Bitcoin Bernie Madoff", a fost dat în judecată de Securities and Exchange Commission (SEC - autoritatea de reglementare a pieţei de capital în SUA), pentru o schemă piramidală denominată în moneda virtuală, numită "Bitcoin Savings and Trust", prin care a înşelat 66 de persoane cu contravaloarea în Bitcoin a 4,5 milioane de dolari.

În luna august, un grup de directori din industria monedelor virtuale a anunţat înfiinţarea unei autorităţi care să promoveze dezvoltarea "precaută şi responsabilă" a tehnologiilor moderne de plată. În aceeaşi lună, autoritatea de reglementare a sistemului bancar din statul New York a trimis citaţii la peste 20 de companii cu activităţi legate de Bitcoin, cu scopul să stabilească noi reguli aplicabile monedelor virtuale.

În noiembrie, Universitatea din Nicosia a anunţat că va accepta moneda virtuală ca instrument de plată, intenţionând să dezvolte Cipru ca centru de tranzacţionare şi procesare pentru aceasta.

Există, însă, şi reacţii negative faţă de interesul pentru Bitcoin. În decembrie, guvernul chinez a interzis instituţiilor financiare să facă tranzacţii în moneda virtuală, iar luna aceasta cea mai mare companie de comerţ electronic din această ţară a anunţat că refuză să mai deruleze tranzacţii denominate cu Bitcoin. De asemenea, Banca Centrală a Germaniei, Bundesbank, a atras atenţia utilizatorilor monedei asupra riscurilor pe care aceasta le prezintă.

Ascensiunea Bitcoin este determinată de faptul că reprezintă o alternativă a sistemul monetar tradiţional, în care oamenii par să îşi piardă încrederea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb