Actualizare 15:12 Subscrierile pentru majorarea de capital mai pot fi depuse până joi
Subscrierile pentru majorarea de capital social a Cemacon mai pot fi depuse până joi, 13 noiembrie 2014, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Cemacon, a demarat în octombrie o operaţiune de majorare a capitalului social, prin emisiunea de noi acţiuni, cu suma maximă de 8,8 milioane lei, aplicabilă acţionarilor societăţii la data de înregistrare de 15 aprilie 2014.
Compania estimează că gradul de subscriere va depăşi 80% din valoarea majorării.
Preţul actual de tranzacţionare a acţiunilor Cemacon este de peste 0,6 lei/unitate, iar media pe ultimele 3 luni de 0,9243 lei/titlu. Subscrierea se face la valoarea nominală a acţiunii de 0,1 lei/acţiune.
Firma se află în faza finală de implementare a restructurării datoriilor cu BCR. Prin această strategie, îndatorarea de peste 31 de milioane euro se va reduce la 13 milioane euro, restructurată pe o perioadă de 10 ani, se mai arată în comunicat.
---
Cemacon îşi menţine obiectivele asumate prin bugetul pentru 2014, respectiv creşterea cifrei de afaceri cu 31% faţă de anul anterior, majorarea profitului operaţional cu 28% faţă de anul anterior, dar şi sporirea cotei naţionale de piaţă de la 16% la 18%, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
Cifra de afaceri a producătorului de cărămizi Cemacon Cluj-Napoca (CEON) a crescut cu 37% în primele nouă luni, la 51,7 milioane de lei (11,6 milioane euro), datorită, în cea mai mare parte, vânzării de produse finite.
Cemacon a încheiat primele 9 luni cu un profit net de 3.766.959 lei, creându-se, astfel, premisele obţinerii unui rezultat net pozitiv pe exerciţiul financiar 2014, primul după 2008.
În perioada ianuarie-septembrie 2013, Cemacon a înregistrat o cifră de afaceri de 37,6 milioane de lei şi o pierdere de 2,82 milioane de lei.
Liviu Stoleru, directorul general al companiei, a declarat: "Rezultatele la nouă luni confirmă ceea ce ne-am propus. Cemacon se menţine pe profit net, după ce, în ultimii 4 ani a avut creşteri operaţionale unice în industrie, în ciuda condiţiilor dificile de piaţă. Rata profitului net de 8% este încă o performanţă pe care am atins-o, semn că strategia noastră de a crea plus-valoare prin portofoliul de produse dă roade.
Pasul următor, parte a strategiei pe termen scurt de continuare a creşterii, va fi redeschiderea liniei de producţie de la Zalău, o decizie probabil de neconceput într-o piaţă în care există un excedent mare de ofertă. Capacitatea de producţie pentru cărămizile EVOCERAMIC va creşte cu 26%. Astfel, Cemacon devine al doilea producător de blocuri ceramice din România şi cel mai mare din regiunea Transilvania, piaţă noastră principală.
Vom continua să investim în cercetare, iar suplimentarea volumelor va fi însoţită de dezvoltarea şi optimizarea produselor oferite pieţei. Continuitatea acestor performanţe operaţionale va avea şi un impact în structura companiei, astfel conform înţelegerii cu banca, în ultimul trimestru se va finaliza restructurarea pachetelor de credite, cu implicaţii bilanţiere majore. În structura acţionariatului va intra un nou fond de investiţii, ceea ce ne face mai puternici şi pregătiţi să punem în aplicare strategia de creştere a afacerii pentru următorii 5 ani".
Veniturile operaţionale au crescut, în primele nouă luni, cu 37% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013 şi au depăşit dinamica cheltuielilor operaţionale, conducând la o îmbunătăţire a profitabilităţii operaţionale de +57%.
Costul de producţie a fost afectat de creşterile de preţ la energie, materii prime, ambalaje, combustibil şi taxe raportat la anul trecut, iar efectul scumpirilor a fost atenuat de o nouă etapă de eficientizare a consumului energetic unitar ca urmare a schimbărilor de reţetă şi a îmbunătăţirilor de flux.
În ciuda faptului că rezultatul financiar continuă să fie negativ, sub influenţa costurilor cu dobânzile aferente pachetului de credite de peste 26 milioane euro în curs de restructurare, contextul puternic favorabil al cursului de schimb la 30 septembrie 2014 a determinat un impact pozitiv al diferenţelor de curs de 3.925.186 lei care a contribuit la diminuarea rezultatului financiar cu 37% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.
Expansiunea cifrei de afaceri a atras după sine o creştere a creanţelor, fapt ce a determinat o majorare a activelor circulante cu 16%. Începând cu anul 2013, Cemacon a încheiat asigurarea de credit comercial, pentru a securiza creanţele generate de creşterea vânzărilor. În acelaşi timp, compania a implementat şi proceduri specifice activităţii de credit control, ca parte integrantă a departamentului financiar.
La nivelul datoriilor nu s-au înregistrat modificări semnificative faţă de 31 decembrie 2013. Cemacon face demersurile necesare pentru semnarea noilor contracte de credit care vor marca restructurarea portofoliului actual de credite. Noile contracte de credit vor aşeza suma restructurată pe un termen de rambursare de 10 ani, sustenabil din punct de vedere financiar.
Capitalurile proprii au înregistrat modificări, ca urmare a înregistrării diminuării de capital social, aprobată prin hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor a Cemacon SA în data de 24 martie 2014.
• Modificări ale capitalului social
În data de 24 martie 2014, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a Cemacon SA a hotărât aprobarea reducerii capitalului social al societăţii, în vederea acoperirii pierderilor înregistrate de societate în ultimii 5 ani, de la 26.287.248,6 lei la 525.796 lei, prin reducerea numărului de acţiuni de la 262,872,486 la 525,796 acţiuni.
La 4 septembrie 2014 Depozitarul Central SA a înregistrat în registrul societăţii Cemacon SA, diminuarea capitalului social. Capitalul social s-a diminuat astfel cu un număr de 257.614.526 acţiuni de valoare nominală de 0,10 lei, de la valoarea de 26.287.248,6 lei (împărţit în 262.872.486 acţiuni) la valoarea de 525.796 lei (împărţit în 5.257.960 acţiuni).
Diminuarea s-a efectuat în cota tuturor acţionarilor înregistraţi în registrul acţionarilor la dată de 15.04.2014, proporţional cu cota deţinută.
În luna noiembrie 2014 se va finaliza şi operaţiunea de majorare de capital aprobată prin Hotărârea nr. 2 a Adunării Generale Extraordinară a Acţionarilor ai Cemacon SA, ce presupune emisiunea unui număr maxim de 88.000.000 acţiuni ordinare, nominative, emise în formă dematerializată, având o valoare nominală de 0,1 lei/acţiune, în schimbul unor aporturi în numerar.
• Piaţa de zidărie a crescut în primele 9 luni ale anului
Date fiind condiţiile meteorologice favorabile, care au determinat o creştere a cererii de blocuri ceramice din primele luni ale anului, precum şi creşterea construcţiilor rezidenţiale de peste 32% în primele 8 luni, conform informaţiilor Institutului Naţional de Statistică, estimăm că piaţa de zidărie a crescut în primele 9 luni ale anului. La nivelul preţurilor de vânzare, s-a înregistrat o uşoară corecţie în sensul creşterii acestora, pe baza presiunii costurilor de producţie.