ÎN APRILIE Rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din SUA a scăzut pentru prima dată în ultimele 16 luni

M.G.
Internaţional / 12 mai 2022

Rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din SUA a scăzut pentru prima dată în ultimele 16 luni

Preţurile producătorilor industriali (PPI) din Statele Unite au continuat să crească în luna martie, cu un ritm lunar record de 0,5%, în lunie cu aşteptările după avansul lunar record de 1,6% din martie. Avansul lunar al PPI din SUA a fost de 1,1% în februarie şi de 1,2% în ianuarie. Conform datelor publicate de statistica americană, rata anuală a PPI a decelerat în aprilie pentru primat dată după 15 luni consecutive de creştere la un nivel de 11%, după atingerea unui record de 11,5% în luna martie.

Totodată, "inflaţia de bază" a producătorilor industriali de peste Ocean (CORE PPI), indicator care exclude preţuri considerate volatile precum cele ale energiei, a urcat în aprilie cu un ritm lunar în decelerare de 0,4%, după o creştere lunară de 1% în martie.

Rata anuală a CORE PPI a coborât astfel la 8,8% în aprilie de la o rată revizuită în sus cu 0,4% de 9,6% în martie.

Datele privind preţurile producătorilor industriali din SUA au primit o importanţă mai mare decât de obicei după rapoartele din ultimele 13-14 luni privind preţurile de consum, rapoarte care au arătat că inflaţia (indicele preţurilor de consum din SUA) a accelerat puternic începând cu aprilie 2021, ajungând la o rată anuală de 8,5% în martie, cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani. De menţionat că pe metodologia din anii 1970-1980, creşterea anuală a preţurilor de consum din SUA este la peste 15%. În aprilie inclusiv preţurile de consum par să fi atins un vârf pe rata anuală în condiţiile efectului de bază favorabil.

Analiştii au anticipat creşterea lunară de 0,5% a PPI din luna aprilie, iar în ritm anual avansul preţurilor producătorilor era estimat la 10,7%.

Evoluţia inflaţiei la bunuri a fost forţa dominantă şi în aprilie, înregistrând o creştere de 1,3% după două creşteri lunare consecutive de 2,3% şi una de 1,6% în precedentele 3 luni. Inflaţia pe servicii a înregistrat o stagnare în aprilie după o creştere lunară de 0,9% în martie.

Aprilie a fost totuşi a 16-a lună consecutivă de creştere pentru preţurile producţiei industriale în ritm lunar. Serviciile şi consumul reprezintă circa 70% din economia americană.

Evoluţia anuală a PPI a fost una puternic ascendentă încă din debutul lui 2021. Creşterea iniţială a PPI a venit ca urmare a efectului de bază (nivel scăzut al inflaţiei în 2020 din cauza recesiunii), a creşterii preţurilor materiilor prime, a problemelor din sfera transportului maritim şi a furnizării bunurilor intermediare. Din februarie 2022 creşterea preţurilor materiilor prime s-a accentuat din cauza invaziei ruseşti în Ucraina, iar companiile se confruntă cu probleme şi mai mari pe partea de lanţuri de aprovizionare în urma lockdown-ului din China.

Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din SUA s-a înscris iniţial în tendinţa globală generală de debut al noului ciclu economic post-Covid-19, cu menţiunea că lanţurile de aprovizionare au fost în mare parte din ultimii doi ani lovite de lipsa de producţie din perioada de lockdown.

De notat de asemenea că majoritatea creşterilor de preţuri sunt transmise pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb