Fondul Proprietatea (simbol FP) a marcat, în perioada ianuarie-august, un câştig de 1,010 miliarde de lei, în scădere cu 6 milioane de lei (0,6%) faţă de rezultatul de la sfârşitul lunii iulie, fiind însă cu 90% mai mare decât profitul din primele opt luni ale anului trecut (530,48 milioane lei), potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti.
După un profit record de 1,064 miliarde de lei în primele şase luni ale anului, câştigul FP scădea în iulie cu aproape 50 de milioane de lei, la 1,016 miliarde lei.
Bogdan Gherghe, analist "Tradeville", ne-a declarat: "Este bine cunoscut că FP generează profit din vânzarile de active sau din dividende, iar în condiţiile în care luna august a fost liniştită, nu am notat modificări importante".
Domnia sa a mai spus: "În acest context, poate exceptând o vânzare a participaţiilor deţinute în Enel, nu ne aşteptăm ca FP să marcheze modificări importante ale portofoliului, până la finalul anului, având deja lichidităţile necesare".
Maxim Moldovan, broker la "Prime Transaction", consideră că profitul în scădere al FP a arătat că fondul nu a fost foarte activ în luna august.
Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani, consideră că, indiferent de ceea ce se întâmplă în piaţă, cei de la FP au grijă de acţionari şi vor încerca să îi ţină cât mai aproape, ori prin dividende, ori prin returnări de capital. Marcel Murgoci nu se aşteaptă la o continuare a tendinţei de scădere a profitului.
Valoarea activului net al fondului a crescut în august faţă de iulie cu 1,2%, de la 14,76 miliarde de lei, la 14,94 miliarde de lei. În comparaţie cu valoarea de 15,013 miliarde lei de la sfârşitul anului trecut, activul FP a scăzut, până la finele lui august cu 0,5%.
Maxim Moldovan este de părere că aprecierea activului net s-a datorat, creşterii acţiunilor din portofoliul fondului, în special a participaţiilor de la OMV Petrom şi Romgaz.
În opinia lui Bogdan Gherghe, investitorii care urmăresc FP sunt mai puţin atenţi la evoluţia activului sau a profitului în ultimele săptămâni şi anticipează debutul celui de-al patrulea program de răscumpărare, care vizează aproximativ 990 milioane de acţiuni. Potrivit analistului, programul are toate şansele să primeasca în această săptămâna avizul pozitiv din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Valoarea portofoliului de acţiuni cotate la bursă se situa, la finele lunii august, la 7,52 miliarde de lei, în creştere cu 2,6%, de la 7,33 miliarde de lei în iulie. Participaţiile FP au fost cu 28% mai mari faţă de luna august a anul trecut, când totalizau 5,88 miliarde de lei.
Cea mai mare pondere în portofoliul Fondului Proprietatea o au acţiunile deţinute în sectorul "petrol şi gaze" : 45,55%, în urcare uşoară faţă de 44,7% în iulie.
Deţinerile Fondului în sectorul "electricitate şi gaz: transport, distribuţie, furnizare" şi-au continuat trendul descrescător, situându-se în august la nivelul de 22,71%, după un procent de 22,99% în iulie şi 24,35% în iunie.
Cele mai importante deţineri din portofoliul Fondului Proprietatea nu au variat semnificativ faţă de luna iulie. Astfel, participaţia la OMV Petrom a crescut de la 34,97% din valoarea activului net la 35,29%, în timp ce acţiunile Hideroelectrica reprezintă 14,09% din valoarea activului net, faţă de 14,26% în iulie.
Portofoliul de participaţii ale FP în companii nelistate este evaluat la 6,236 miliarde de lei, la fel ca în iulie şi iunie. În august anul trecut, aceste active erau estimate la 8,44 miliarde de lei.
Fondul Proprietatea avea, la finele lunii august, 326,2 milioane de lei în depozite bancare, în coborâre cu 158 de milioane de lei faţă de iulie, portofoliul de titluri de stat a urcat cu 77 de milioane de lei în perioada analizată, la 933,15 milioane de lei.
1. despre CEON
(mesaj trimis de mr X în data de 16.09.2014, 07:29)
la CEON SIF4 a vandut la fraieri,
Actiunile existente in piata nu sunt "purtatoare" de MCSul viitor.Si le cumperi la 1 leu, apoi cind s efcae subscrierea la 0.1 lei....