A fost nevoie de o nouă carte a lui Michael Lewis pentru a declanşa ceea ce se poate dovedi o adevărată revoluţie pe pieţele de capital şi cele valutare. Nu, nu este vorba de vreo nouă tehnologie care să accelereze executarea tranzacţiilor, ci, dimpotrivă, de ceva care să le readucă la nivelul percepţiilor umane.
Autorul american, care a dezvăluit "cultura" Wall Street-ului în "Liar's Poker" şi dedesubturile crizei financiare globale în "Big Short", a publicat, la începutul săptămânii, "Flash Boys", al cărei subiect este manipularea pieţelor de către brokerii, traderii şi băncile cu acces direct la calculatoarele burselor.
Aceste firme privilegiate se angajează, de circa un deceniu, în tranzacţii ultrarapide, cunoscute sub numele HFT (n.a. High frequency trading). Beneficiind de linii de comunicaţii extrem de rapide, calculatoare puternice şi colaborarea brokerilor şi dealerilor care la "vând" informaţii despre poziţiile propriilor clienţi, aceşti traderi "bombardează" bursele cu mii de ordine pe secundă, majoritatea lor fiind anulate înainte de executare.
Cele executate determină modificări minuscule ale preţurilor titlurilor financiare, iar diferenţa dintre preţul prevăzut în ordinul clientului şi cel de executare a tranzacţiei reprezintă câştigul trader-ului HFT. Într-un fel, tranzacţiile HFT pot fi comparate cu front-running-ul, acţiunea ilegală a brokerilor care execută tranzacţii în cont propriu, pe baza informaţiilor generate de ordinele de tranzacţionare transmise de clienţi.
Toate tranzacţiile acestor companii se execută automat, pe baza unor algoritmi sofisticaţi, care se "hrănesc" permanent cu informaţii de pe piaţă. Câteodată mai apar şi sincope, cum a fost cazul unor tranzacţii importante la Chicago, efectuate înainte ca ştirile economice de la Washington să ajungă pe malul Lacului Michigan, ceea ce a determinat site-ul de ştiri financiare Zerohedge să proclame depăşirea vitezei luminii de către algoritmii financiari.
Noua carte a lui Michael Lewis a declanşat, în doar câteva zile, o dezbatere la nivel naţional în Statele Unite, majoritatea opiniilor fiind de partea autorului în ceea ce priveşte acuzaţia de manipulare a pieţelor de capital.
Ca prin minune, FBI (Federal Bureau of Investigation) şi SEC (Securities and Exchange Commission) au lansat anchete cu privire la rolul HFT în evoluţia indicilor bursieri. Conform unui articol din Wall Street Journal, mai multe anchete de la SEC se concentrează asupra "integrităţii pieţelor şi problemelor structurale, inclusiv în ceea ce priveşte traderii HFT". Din păcate, zelul autorităţilor americane se manifestă cu o mare întârziere.
Analiştii de la Zerohedge au descris, cu mai bine de cinci ani în urmă, caracterul parazitar al traderilor angajaţi în HFT, acest "neajuns" fiind tolerat deoarece "tranzacţiile ultrarapide fac piaţa mai lichidă".
Într-un editorial din New York Times, în iulie 2009, expertul financiar Paul Wilmott a abordat problema tranzacţiilor algoritmice, declarând că "pe lângă influenţa periculoasă şi suspectă, din punct de vedere moral, a câmpului financiar minat, acum a apărut şi puterea brută a maşinilor".
Wilmott a avertizat că tranzacţionarea la frecvenţe înalte poate conduce la destabilizarea pieţelor, iar prognoza s-a materializat după mai puţin de un an. În 6 mai 2010, indicele Dow Jones a pierdut circa 1.000 de puncte în câteva minute, declinul fiind urmat de o revenire la fel de spectaculoasă.
Ancheta declanşată ulterior de autorităţile americane nu a determinat clar cauzele prăbuşirii, însă datele în timp real oferite de Nanex (www.nanex.net) indică o dispariţie subită a ordinelor de tranzacţionare din partea traderilor HFT. Adică, mult lăudata lichiditate oferită de aceştia s-a evaporat aproape instantaneu.
Agitaţia provocată de noua carte a lui Lewis a determinat compania Virtu Financial, un trader HFT care s-a lăudat recent că a pierdut bani doar într-o zi din ultimele 1.238 de zile de tranzacţionare, să-şi amâne oferta publică iniţială.
Să fie acesta sfârşitul zilelor de aur ale HFT sau este vorba doar de o pauză până când atenţia opiniei publice se îndreaptă către un nou reality show de televiziune?
Se pare că, deocamdată, este vorba doar de o repoziţionare a ţintelor pentru algoritmii HFT. Acţiunea tot mai slabă de pe piaţa acţiunilor, pe fondul retragerii semnificative a investitorilor individuali din ultimii ani, a determinat traderii HFT să-şi îndrepte atenţia către piaţa valutară.
Datele de la firma de consultanţă Aite Group LLC, preluate de Bloomberg, arată că, în ultima parte a anului trecut, mai mult de 35% din volumul tranzacţiilor spot a avut în spate traderi HFT, faţă de 9% în 2008.
"Piaţa Forex este deosebit de lichidă pe tot parcursul zilei, fără întreruperi de trazacţionare, ceea ce reprezintă un mediu deosebit de propice pentru tranzacţionarea algoritmică", a declarat Javier Paz, analist la Aite Group, pentru Bloomberg.
Dar oferă această trecere de la o piaţă la alta un viitor pentru tranzacţiile HFT, un domeniu aflat, deocamdată, dincolo de graniţele reglementărilor? Pentru o prognoză bine fundamentată este necesar să răspundem unei întrebări simple: ce ar face Goldman Sachs?
Marea bancă de investiţii americană nu a aşteptat publicarea cărţii lui Michael Lewis. Articole din presa financiară internaţională au scris despre retragerea Goldman Sachs din universul HFT cu puţin înainte de lansarea "Flash Boys".
Mai mult, John Gapper scrie, în Financial Times, despre retragerea GS inclusiv din clubul select al traderilor de la New York Stock Exchange, în condiţiile în care ocupa primul loc între intermediarii ofertei publice de acţiuni a companiei Virtu Financial.
Departe de luminile rampei, Goldman Sachs a investit în IEX (www.iextrading.com), o nouă platformă bursieră condusă de Brad Katsuyama, unul dintre cei mai virulenţi critici ai tranzacţiilor HFT şi personaj principal în cartea lui Michael Lewis. "Când Goldman abandonează NYSE şi arată o afecţiune aşa de mare pentru IEX, apar mari semne de întrebare referitor la viitorul HFT", mai arată John Gapper.
În articolul său din NYT, Wilmott mai scria că "achiziţionarea acţiunilor se făcea odată în funcţie de valoarea oferită de companii pe termen lung, prin analiza perspectivelor de dezvoltare şi a calităţii managementului", dar astăzi "competiţia este între maşini, care se joacă cu destinele afacerilor reale şi ale oamenilor reali".
Dacă extinderea HFT a condus la comprimarea marjelor de profit, astfel încât jucători de talia Goldman Sachs se retrag de pe anumite pieţe, înseamnă că ne apropiem de momentul în care pieţele îşi vor relua rolul de alocare eficientă a capitalului din economie?
Nici pe departe. "Capitalismul" ultimilor treizeci de ani a ajuns în faza în care băncile centrale sunt adevăraţii promotori ai tranzacţiilor HFT, acestea fiind doar un alt mijloc de susţinere a iluziei bunăstării, prin forţarea creşterii indicilor bursieri.
Oare cât mai trebuie să aşteptăm revenirea calităţii şi a valorii pe bursele internaţionale? Să sperăm că întrebarea nu este deplasată, iar bursele de altădată vor reveni în prim-plan, trecând peste faza dependenţei de îndulcitorii artificiali şi a surogatelor "alimentare".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2014, 08:21)
... HFT nu creaza lichiditate, ci volum (rulaj) ... ce este HFT? sa zicem ca trei oameni stau la coada pentru a “tranzactiona” o placinta, intre timp un smecher se baga in fata si cumpara placinta cu intentia de a o vine grupului celor trei, desigur, un pic mai scump, un alt smecher se baga in fata si cumpara placinta de la primul smecher cu intentia de a o vinde grupului celor trei, desigur, dupa ce va percepe un comision samd. ... acesta este jocul algoritmilor de tranzactionare si pentru a avea o idee despre nr. de tranzactii, este dovedit ca pot exista pana la 700 de tranzactii pe SECUNDA pentru o “placinta” ... dar ce este “placinta”, de cele mai multe ori pacinta este reprezentata de valori scriptice (promisiuni de valoare) iar cu cat placinta este mai mare cu atat comisionul va fi mai mare, de aici se naste necesitatea ca baza de tranzactionare sa creasca in permanenta, din acesta cauza sunt privatizate/listate fondurile de pensii, depozitele bancare si chiar statele nationale ... ce se intampla cand pica pietele? pai pe piata raman promisiunile, smecherii pastreaza comisioanele, iar “placinta” trebuie impartita la mai multi “proprietari” ... ceea ce, economisti de premiul Nobel numesc crestere economica, este de fapt o iluzie, rulajul bursier este substituit cresterii reale, cu alte cuvinte, bitul a devenit masura realitatii in timp ce oamenii mor de foame si de frig iar bombele incep sa zboare deasupra capetelor, caci un razboi maondial/regional este o scuza mai buna pentru o criza fabricata ...
1.1. apropo de rezbel: (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de T.T. în data de 04.04.2014, 12:08)
ce teritorii a mai pohtit tavarișci Putină azi...?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2014, 13:01)
... rezbelul se duce, azi, economic ... de ex. HFT creaza rulajul iar lichiditatea se formeaza prin QE si prin transformarea creditelor in depozite (afirmatia apartine Bancii Angliei, cnf. careia 97 % din “bani” in circulatie sunt creati de bancile comerciale), cu alte cuvinte, avem o iluzie (HFT/Markets) bazata pe alta iluzie (QE si modelul financiar occidental) ... dpmdv. Rusia intelege jocul si il joaca si ea, diferenta consta in faptul ca Rusia are resuse si se reindustrializeaza spre deosebire de America, care si-a cam papat resusele si s-a dezindustrializat, din acest motiv SUA au nevoie sa acapareze resusele planetei (de aici si razboaiele de la Vietnam incoace cu accelerarea de dupa 2001) ... in opinia mea, Ucraina (din perspectiva Americii) a avut mai multe scopuri: principalul scop a fost acela de bloca statele occidentale fata de proiectul BRICS (de aici necesitatea unui razboi rece), un alt scop a fost provocarea unei reactii militare din partea Rusiei (nereusit), un alt scop a fost pregatirea extremei dreapta pentru viitoare incursiuni de tip freedon-fighting ;) (esec si aci) si altele, mai mult circumstantionale ... din perpectiva Rusiei, anexarea Crimeii era obigatorie in conextul descris mai sus ... ar fi multe de spus, dar este putin probabil ca Rusia va cauta sa acapareze noi teritorii ... personal, consider ca rezbelul va fi orientat spre sabotarea dolarului pentru a atrage cat mai multe state in uniunea eurasiatica, desigur, pentru asta este nevoie de China, ceea ce este iarasi suspect, pentru ca opozitia SUA-Rusia "fura" mai toata atentia iar China tace si face (deschide tot mai multe “case de schimb”) ... in esenta, occidentul se ineaca intru-un bazin artificial de lichiditate artificiala in timp ce estul constuieste “barci de salvare” customizate ...
1.3. Well done Lab Rats, well done ! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.04.2014, 14:01)
Un proverb romanesc spune:
Munca-truda multa - atat pe stoc (ca-n comuniZm) cat si fara stoc (ca-n capitaliZm) - inseamna doar prostirea si saracirea sclavilor, de catre oligarhii ROSII si/sau NEGRI !
1.4. Rusia se (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Cec Onteaza în data de 04.04.2014, 16:49)
Rusia se "reindustrializeaza"? Get real, tovarishci! Rusia NU reuseste sa se industrializeze de sute de ani. A inceput sub Petru cel Mare, a facut cativa pasi sub Ecaterina cea Mare(cateva milioane de germani au fost invitati si in decursul secolelor au fost invitati in Rusia pentru a o 'industrializa', doar pentru a fi exterminati de Stalin, banuindu-i ca sunt de partea lui Hitler. Iar povestea continua - Lada asteapta Renault pentru a o "industrializa", industria aviatica se misca in pasi superlenti - americanii testeaza vehicule hipersonice, iar rusii inca nu au un avion invizibil. In rest, asteptam tablioatcele rusesti sa faca concurenta Ipadurilor. Industria inseamna altceva decat realizari punctuale cu care sa se mandreasca Muica Rusie - tot asa cum olimpicii romanesti nu fac decat sa sublinieze prabusirea invatamantului romanesc.
1.5. Vestul isi trage singur palme. Rusia nu concureaza (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.04.2014, 19:12)
....... cu Vestul la propaganda goala!
Avansul tehno_logic al Vestului fata de Rusia, este doar o arma virtuala = imaginara.
Rusii n-or avea avion invizibil, dar au radar contra lui.
Nu sunt filorus, si nici antiamerican, ci sunt obiectiv.
2. daca inca nu a fost descoperita metoda ideala...
(mesaj trimis de Bucur în data de 04.04.2014, 10:57)
...de a castiga la loterie, sigur a fost descoperita cea de a castiga la Bursa: HFT. Cu observatia ca atunci cand cineva castiga jack-pot-ul, toti ceilalti pierd.
2.1. Jackpotul nu se castiga, ci se da de pomana ... (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.04.2014, 14:08)
..... insiderilor.
Jackpotul este doar momeala pentru natangii care cred in Logo-ul RALPPS:
" Numai cine joaca poate castiga ! "
2.2. Tranzactionarea UltraRapida e veche de cand (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.04.2014, 15:59)
... "s-a electrificat piata".
Tranzactionarea Algo_Ritmica este o inventie recenta - avant_gardista - avand in vedere declaratiile lumii academice, conform carora, citez:
" Emotiile-co_motiile
- la fel ca cutremurele -
nu stie carte = matematica ! "
2.3. .. adicatelea: emotiile-cutremurele de magnitudine (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.04.2014, 16:19)
... mare (semnificativa) ar fi im_pre_vizibile si/sau im_posibil de "localizat" ................ intr-o dimensiune conventionala eronata, asa cum este timpul, respectiv:
1) freGventa evenimentelor (ciclul empiric);
2) difera de - nu co_incide cu - freGventa momentelor (ciclul teoretic).
2.4. Problematica emotiilor visavis de problematica (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.04.2014, 16:26)
... cutremurelor fiind insa aceea ca:
1) daca magnitudinea cutremurelor nu poate fi ascunsa de ochii lumii;
2) magnitudinea emotiilor poate fi insa atenuata-falsificata-masluita ............... NUMERIC.
3. Tradingul Algoritmic e una, iar Tranzactiile Ultra
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.04.2014, 14:56)
... Rapide e alta !
Lansarea si inchiderea ordinelor pe profitul-castigul INSTANTANEU e una, iar Tranzactionarea Algo_Ritmica e alta, deoarece, aceasta din urma:
1) nu se multumeste cu castiguri foarte mici dar extrem de multe;
2) ci urmareste CASTIGUL MAXIM PROBABIL al perioadei urmatoare.
3.1. Castigul-Profitul nu este intotdeauna mai mare (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.04.2014, 15:02)
... decat EFORTUL facut pentru realizarea lui.
Pentru ca exista prosti - deloc putini - care "AR PLATI MAI MULT DECAT AR FACE", pentru a avea "SUCCESURI".
3.2. Uitati-va numai la: cate diplome se cumpara ... (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.04.2014, 15:05)
..... pe post de hartie igienica ........ parfumata !
3.3. Castigul Maxim Probabil al perioadei urmatoare ... (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.04.2014, 15:46)
.... (nu doar pe CRESTERE, ci si pe (s)CADERE se traduce astfel:
1) in locul [...] mici si dese;
2) chiar daca il faci mai rar, sexul este insa sanatos !
4. In opinia mea, academicienii care subestimeaza
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.04.2014, 16:41)
... inteligenta, ar trebui exclusi
- instantaneu-spontan -
din academie.
In sensul ca:
1) chiar daca unele dintre evenimente mai zac inca in obscurul (in_vizibilitatea) gaurii negre;
2) radarele (detectoarele-revelatoarele de minciuni) devin totusi din ce in ce mai performante.