Indicele preţurilor de producţie (IPP) a scăzut cu 3,1% faţă de anul trecut, a anunţat, marţi, Biroul Naţional de Statistică, într-o declaraţie, comparativ cu o scădere de 2,6% înregistrată de un sondaj al analiştilor Reuters, pentru 2019, şi cu o scădere de 1,5% doar în martie.
Datele publicate săptămâna trecută au arătat că exporturile Chinei au crescut neaşteptat, în aprilie, faţă deanul precedent, deşi a fost înregistrată o scădere a importurilor mai accentuată decât era de aşteptat, transmite Reuters.
China încearcă să recupereze de la prima sa contracţie economică înregistrată în timpul trimestrului ianuarie-martie, când economia a fost paralizată de borduri pentru a încetini răspândirea virusului care a ucis mai mult de 4.600 de persoane pe continent. Dar răspândirea virusului dincolo de China ameninţă acum să împingă economia globală într-o recesiune profundă.
"Ritmul în care preţurile producţiei scad este mai rapid decât se preconizează piaţa, ceea ce necesită măsuri mai puternice pentru stimularea cererii", a spus Wen Bin, senior economist la Minsheng Bank din Beijing.
Julian Evans-Pritchard, economist principal în China, în economia capitalului, a declarat că presiunile din partea cererii vor persista ceva timp, cu scăderea preţurilor la energie şi produse alimentare, reducând indicatoarele principale.
"Acest lucru ar trebui să înlăture toate problemele pe care Banca Populară Chineză le are cu privire la impactul relaxării monetare asupra inflaţiei", a spus Evans-Pritchard.
"În caz de ceva, inflaţia mai scăzută va creşte ratele dobânzii reale şi va consolida cazul unor reduceri de rate suplimentare."
Pandemia de coronavirus, care a infectat peste 4 milioane de oamnei şi a ucis aproximativ 280.000, la nivel mondial, a paralizat cererea mondială şi a trimis multe economii în deflaţie, în timp ce fabricile şi comercianţii au închis uşile.
Biroul de statistică al Chinei a declarat că scăderea preţurilor la producţie a fost determinată de o încetinire a preţurilor la petrolul brut şi a mărfurilor. Aproape 60% din deflaţie provine din extracţia şi prelucrarea combustibilului şi fabricarea chimică.
Dintre cele 40 de sectoare industriale majore examinate, extracţia de petrol şi gaze a raportat cea mai mare scădere a preţurilor de 51,4% la nivelul anului precedent, în urma unei scăderi de 21,7% în luna precedentă.
Producătorii chinezi au fost loviţi de o scufundare în comenzile de peste mări şi se confruntă cu creşterea stocurilor şi scăderea profiturilor, în timp ce mulţi au lăsat lucrătorii să meargă pe reducerea costurilor.
Pe măsură ce banca centrală a Chinei a sporit sprijinul economic, băncile au extins cu 1,7 trilioane de yuani (240,05 miliarde de dolari) în împrumuturi noi, semnificativ mai mult decâtanul trecut.
Guvernele rămân precaute cu privire la riscurile unei alt val de infecţii, chiar dacă unele încetiniri ale focarului permit multor ţări să ridice treptat restricţiile de distanţare socială şi să repornească economiile lor.