ÎN CIUDA CONTEXTULUI ECONOMIC INSTABIL, Profit de 1.463 milioane euro pentru "Erste Bank"

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 octombrie 2008

Andreas Treichl: "Strategia noastră pe termen lung oferă o bază solidă şi într-o situaţie economică dificilă, supusă pericolului recesiunii"

Banca austriacă "Erste" a obţinut un profit de 1.463 de milioane euro în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 74,6%, susţinut de un rezultat operaţional în creştere, potrivit raportului financiar emis de bancă.

Rezultatul operaţional al băncii a crescut cu 23,2%, până la 2.193,5 de milioane euro, datorită unui venit net din dobânzi ridicat, dovedind astfel soliditatea operaţiunilor de retail în Europa Centrală şi de Est (ECE). Continuarea creşterii puternice a creditării combinată cu majorarea marjei de dobândă în ECE a avut un aport semnificativ la creşterea rezultatului din dobânzi, se arată în comunicatul companiei.

Venitul net obţinut din dobânzi, principala sursă de venit a "Erste Bank", a crescut cu 25,6% în primele nouă luni din 2008, la 3.573,3 milioane euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La această valoare şi-au adus un aport peste medie subsidiarele afiliate din Cehia (+37,9%) şi România (+43,4%).

Venitul net obţinut din comisioane a crescut cu 10%, la 1.489 milioane euro, comparativ cu performanţa din primele nouă luni din 2007, de 1.354,2 milioane euro.

Andreas Treichl, preşedintele comitetului director al "Erste Group Bank", a declarat: "Aceste cifre dovedesc faptul că strategia noastră pe termen lung oferă o bază solidă şi într-o situaţie economică dificilă, supusă pericolului recesiunii. Decizia strategică de a vinde divizia de asigurări către un partener puternic a făcut posibilă realizarea celui mai bun rezultat trimestrial din istoria companiei noastre, într-un context economic instabil. Creşterea volumului de credite acordate, cu 11,7 miliarde euro, de la începutul anului este acoperită aproape în întregime de creşterea depozitelor (10,8 miliarde euro) şi dovedeşte puterea extinsei noastre reţele de filiale şi a celor 16 milioane de clienţi din această regiune, cu însemnat potenţial de creştere, a Europei Centrale şi de Est".

"Erste Bank" a finalizat, în septembrie, vânzarea companiilor de asigurări deţinute de BCR, precum şi societatea de asigurări Sparkassen Versicherung către Vienna Insurance Group (VIG). Vânzarea companiilor de asigurări a mărit profitul net al "Erste" cu peste 600 milioane euro în 2008.

Astfel, veniturile operaţionale ale băncii au înregistrat o creştere cu 16,9%, până la o valoare de 5.247,2 milioane euro, în timp ce cheltuielile administrative s-au majorat cu 12,7% până la 3.053,7 milioane euro. Prin urmare, raportul cost-venit s-a îmbunătăţit până la 58,2%.

Venitul pe acţiune, la sfârşitul lunii septembrie 2008, a înregistrat o valoare de 4,78 euro (valoare raportată 4,67 euro), după excluderea efectelor vânzării diviziei de asigurări.

Tot în perioada menţionată, totalul activelor s-a majorat cu 4,4% faţă de valoarea raportată la sfârşitul anului 2007, atingând 209,4 miliarde euro.

Pentru anul 2008, grupul "Erste Bank" ţinteşte majorarea cu 15% a rezultatului operaţional, bazându-se pe durabilitatea modelului de retail din ECE. Pentru ultimul trimestru al anului curent este aşteptat un rezultat net pozitiv, în pofida condiţiilor negative de pe piaţa de capital şi a amortizărilor legate de expunerea la Islanda.

Gabriel Aldea: "Contribuţia BCR a avut o pondere semnificativă în rezultatele grupului"

Gabriel Aldea, broker la "Intercapital Invest", caracterizează rezultatele "Erste Bank" ca fiind "foarte bune, mai ales în contextul actual de piaţă în care numeroare bănci au dat faliment sau au probleme grave". Domnia sa a mai adăugat că: "Banca Comercială Română a fost o achiziţie strategică pentru grupul Erste şi contribuţia acesteia a avut o pondere semnificativă în rezultatele grupului."

În trimestrele următoare, domnul Aldea mizează pe "o încetinire a creşterii rezultatelor" din cauza efectelor crizei internaţionale, dar şi din cauza retrogradării făcute de agenţia de rating "Standard & Poor"s" pentru BCR.

Cel mai bun profit net pentru trimestrul al treilea din istoria BCR

Profitul net raportat de Banca Comercială Română, după impozitare şi plata intereselor minoritare a crescut puternic, în trimestrul al treilea din 2008, la 1.247 milioane lei (341,5 milioane euro), fiind cu 71,8% mai mare decât cel obţinut în perioada similară din 2007, potrivit raportului financiar al băncii.

Dominic Bruynseels, CEO al BCR, a declarat: "Am obţinut rezultate bune, în acord cu obiectivele pe care ni le-am propus pentru 2008. Continuăm să fructificăm toate oportunităţile care apar pe piaţă, reuşind în acelaşi timp să controlăm costurile şi să gestionăm riscurile în mod corespunzător. Ne străduim în continuare să îmbunătăţim calitatea şi eficienţa afacerii noastre. BCR este într-o formă bună, capabilă să contracareze orice efecte adverse ale turbulenţelor înregistrate pe pieţele financiare internaţionale, şi să îşi ajute clienţii să îşi transforme aspiraţiile în realitate".

Cu o creştere de 40,2% a veniturilor operaţionale, depăşind cu mult creşterea cu numai 6,7% a cheltuielilor administrative generale, profitul operaţional al BCR a înregistrat o creştere de 82,8% până la 1.780,7 milioane lei (487,6 milioane euro), se arată în comunicatul băncii.

Veniturile operaţionale ale grupului BCR au crescut cu 40,2%, la 3.105,1 milioane lei (850,3 milioane euro), iar cheltuielile administrative generale s-au majorat cu doar 6,7% până la 1.324,4 milioane lei (362,7 milioane euro). Astfel, raportul cost/venituri a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă de la 56% în primele nouă luni din 2007, la 42,7% în trimestrul al treilea din 2008.

Îmbunătăţirea veniturilor operaţionale ale băncii a avut la bază creşterea puternică a veniturilor nete din dobânzi şi a celor din comisioane. Rezultatul operaţional a mai fost influenţat, în mod pozitiv, şi de vânzarea participaţiei minoritare la compania "Asiban" către asiguratorul francez "Groupama".

Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a crescut de la 22% în trimestrul al treilea 2007 la 32,3% în trimestrul trei din 2008.

Veniturile nete din dobânzi înregistrate de BCR au crescut cu 58,5%, la 2.165,3 milioane lei (592,9 milioane euro), la 30 septembrie, în timp ce veniturile nete din comisioane au crescut cu 24%, la 736,6 milioane lei (201,7 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb