Avertismentul grav venit din partea Comisiei Europene cu privire la statul de drept i-a "surprins" pe oficialii noştri din Executiv. Reuniţi ieri la Bruxelles, comisarii europeni au luat atitudine faţă de ordonanţele de urgenţă pe care autorităţile de la Bucureşti le pregătesc pentru modificarea legilor justiţiei şi a legislaţiei penale. Comisia Europeană susţine că va acţiona în termen de câteva zile dacă guvernul Dăncilă va adopta respectivele acte normative menite să creeze impunitate pentru politicienii cu dosare penale şi să slăbească lupta anticorupţie.
Imediat după şedinţa Colegiului comisarilor europeni, Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei de la Bruxelles, a reiterat avertismentul trimis către Executivul de la Bucureşti.
Înaltul oficial european a declarat: "România trebuie să pună din nou procesul de reformă în mişcare. Avertizez România, avertizez guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionarii de nivel înalt care au pedepse şi condamnări pentru corupţie. Am avut mai multe convorbiri şi întâlniri cu doamna prim-ministru Dăncilă în ultimele două luni pe acest subiect, am reluat discuţiile tehnice pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi am cerut rezultate cât mai urgente. Le-am arătat foarte clar că a vorbi de dragul de a vorbi nu este suficient, că avem nevoie de acţiuni concrete din partea României şi că acestea trebuie să apară cât mai curând. Discuţiile tehnice acoperă toate subiectele - recomandările din MCV, ordonanţele de urgenţă, transpunerea directivei PIF, transpunerea directivei privind drepturile victimelor şi directiva privind prezumţia de nevinovăţie privind îngheţarea şi confiscarea activelor precum şi secţia specială de urmărire a magistraţilor, deci a judecătorilor şi procurorilor. Avem nevoie de rezultate imediate. Am fost clar: discuţiile de dragul discuţiilor nu sunt suficiente. Din păcate, nu am putut constata că România e back on track. Comisia Europeană va trebui să acţioneze cu mijloacele pe care le are la îndemână".
Viorica Dăncilă a reacţionat la avertismentul transmis de UE: "M-au surprins declaraţiile prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, având în vedere că a existat şi există deschidere totală în privinţa paşilor de urmat. S-a lucrat la nivel de experţi. Am specificat că ne vom consulta şi va exista transparenţă".
"De aceea, declaraţia sa de azi (n.r.- ieri) a produs neclarităţi şi nu i-am înţeles rostul. Am să am o discuţie cu el legată de aceste aspecte".
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a mai spus că protejarea statului de drept este fundamentală. Conform declaraţiilor lui Timmermans, o problemă într-un stat membru este o problemă pentru toată Uniunea Europeană şi, din nefericire, aceste probleme au început să se înmulţească. Domnia a precizat că independenţa justiţiei este fundamentală pentru Uniunea Europeană.
Avertismentul dat ţării noastre de către Comisia de la Bruxelles este cauzată de faptul că, aşa cum a spus Timmermans, există riscul ca guvernul Dăncilă să adopte ordonanţe de urgenţă prin care s-ar schimba sistemul judiciar, iar demnitarii de rang înalt ar beneficia de impunitate.
Oficialul european a declarat: "Pot să vă spun că atunci Comisia va reacţiona imediat, în câteva zile, ca să ne asigurăm că se înţelege foarte clar poziţia noastră. Deci nu este timp de pierdut. Dacă există un motiv să reacţionăm, o vom face în termen de câteva zile. Deocamdată nu putem să luăm măsuri împotriva unor ordonanţe care nu au fost încă adoptate. În ultimele 10 zile, Comisia a făcut tot ce a putut alături de serviciile noastre pentru a convinge autorităţile române să nu meargă în această direcţie".
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a spus că a avut întâlniri cu reprezentanţii guvernului Dăncilă, cărora le-a dat toate indiciile necesare pentru a evita situaţia tensionată din acest moment.
Frans Timmermans a declarat: "Dar, dacă din motive de politică internă, vor insista cu aceste măsuri, atunci Comisia va reacţiona imediat. Comisia a luat astăzi(n.r.- ieri) o decizie. Eu aici vorbesc în numele Comisiei şi nu în numele meu de spitzenkandidaten al Partidului Socialist".
• Opoziţia, de acord cu declaraţiile lui Timmermans, Guvernul le critică
Partidele de opoziţie au luat imediat atitudine după avertismentul transmis de Comisia Europeană guvernului Dăncilă. Reprezentanţii PNL i-au asigurat pe oficialii europeni că vor face toate demersurile necesare pentru a împiedica măsurile pe care puterea politică de la Bucureşti doreşte să le ia în domeniul justiţiei.
La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a declarat; "Este cea mai dură reacţie din ultimii doi ani a Comisiei Europene cu privire la ţara noastră. Vedem cu această ţopăială legislativă nu mai poate să continuie. Poziţia Comisiei Europene este una foarte clară şi a fost exprimată neechivoc şi explicit de vicepreşedintele Frans Timmermans. Guvernul Dăncilă şi Liviu Dragnea trebuie să înţeleagă că Comisia Europeană nu va permite ca al şaselea stat ca mărime din Uniunea Europeană - dacă luăm Brexitul în calcul - să devină un stat liberal, de la marginea Europei".
Reacţie împotriva ordonanţelor de urgenţă din domeniul justiţiei au avut şi ambasadorii Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite ale Americii şi Suediei. Aceştia au publicat o scrisoare comună în care atrag atenţia guvernului Dăncilă cu privire la ordonanţele de urgenţă pe care membrii Executivului le pregătesc în domeniul justiţiei. Documentul comun, publicat pe paginile de Facebook ale ambasadelor Franţei şi Germaniei, arată: "Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a ţării. Faptul că România deţine în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României şi toţi actorii implicaţi să ţină seama în mod corespunzător de această declaraţie comună şi să reafirme angajamentul politic al României de a susţine valorile noastre comune. Noi, parteneri internaţionali şi aliaţi ai României, chemăm toate părţile implicate în elaborarea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului care modifică legislaţia referitoare la domeniul Justiţiei să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei".
Viorica Dăncilă consideră că avertismentele din partea Comisiei Europene vin în urma atitudinii critice la adresa Guvernului exprimată în ultima vreme de preşedintele Klaus Iohannis.
Referitor la scrisoarea celor 12 ambasadori, premierul a menţionat că aceştia au refuzat discuţiile individuale cu şeful guvernului. Dăncilă a arătat: "Le reamintesc că suntem în România, iar eu discut cu omologii mei. În nici un stat ambasadorii nu fac agenda premierului şi eu nu am să accept acest lucru. Trebuie să arate respect României".
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a criticat şi el luările de poziţie ale oficialilor europeni cu privire la actele normative pe care doreşte să le promoveze.
Ministrul de resort a spus: "De data recentă văd cum oficiali europeni îşi exprimă îngrijorări, dar îngrijorările sunt exprimate cu caracter preventiv, însă cu un puternic potenţial electoral. Ca ministru al Justiţiei, formulez o simplă şi respectuoasă solicitare, şi anume să ne cunoaştem, să ne respectăm competenţele, fie ele şi partajate, să ne respectăm demnitatea şi specificul naţional. (...) Am participat zilele trecute la ultima rundă de discuţii tehnice la sediul Comisiei Europene. Nu ne-am dus să cerem aprobare, avizarea proiectelor de acte normative, pentru că procesul de legiferare nu are ca etapă prealabil şi avizarea de la Comisie. Ne-am dus pentru a avea un dialog, pentru a vedea modalităţile cele mai adecvate voinţei legiuitorului european, specificului naţional pentru transpunerea unor directive europene".
• Frans Timmermans: "O admir pe doamna Kovesi pentru curajul său"
Presiunile exercitate asupra Laurei Codruţa Kovesi sunt incorecte, consideră Frans Timmermans, care a declarat: "Comisia a fost cât se poate de clară, de mai multe ori deja. Doamna Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European, pentru a fi primul procuror european. Am avut ocazia să lucrez cu doamna Kovesi timp de mai mulţi ani. Ştiu că este o juristă de foarte bună calitate pe care o admir pentru curajul său. În ceea ce priveşte Comisia, este important ca doamna Kovesi să poată să îşi prezinte candidatura, să poată fi candidat, astfel încât instituţiile europene să poată lua o decizie cunoscând foarte bine situaţia candidaţilor. Ne-am exprimat foarte clar această poziţie şi în discuţiile cu autorităţile române".
Avertismentul trimis, ieri, autorităţilor de la Bucureşti, pune ţara noastră alături de Ungaria şi Polonia în grupul statelor care au diminuat independenţa justiţiei în flancul estic al Uniunii Europene.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Ruropene a menţionat că deciziile luate împotriva Ungariei, Poloniei şi României nu sunt bazate pe opinii politice, ci pe articolele Tratatului Uniunii Europene.
Pentru a reaşeza lucrurile în matca lor firească, comisarii europeni au lansat ieri un proces de reflecţie privind statul de drept în Uniunea Europeană şi au trasat posibile piste pentru acţiuni viitoare. Printre acestea se numără promovarea publică a normelor şi jurisprudenţei în materia statului de drept, consolidarea rezilienţei sistemelor şi a instituţiilor esenţiale în statele membre ale Uniunii şi asigurarea aplicării corecte a legislaţiei europene prin intermediul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de către membrii UE. Pe baza acestui proces de reflecţie şi a dezbaterii în curs, Comisia va reveni asupra acestei chestiuni, cu propriile concluzii şi propuneri, în iunie 2019.
Referitor la declaraţiile lui Timmermans privind situaţia Laurei Codruţa Kovesi, Tudorel Toader a menţionat că "nici factorul politic şi nici alţi factori, indiferent de natură - internă sau externă - nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale sau modul de soluţionare a respectivei anchete".
1. Eu inteleg
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 04.04.2019, 10:20)
ca Vasilica Viorica are mintea varza, dar declaratia ei intrece forma de rationalitate onesta. Doar, in repetate rinduri, Tudorel, la presiunea partidului, a declarat ca are ordonantele pregatite si, deci, putem sa ne asteptam oricind la ce este mai rau. Marele si iubitul conducator Dragne chiar i-a dat termen lui Tudorel, doua saptamini. Serbanescu si restul haitei asisderea. Termen mereu reprogramat.
Ca n-au dat respectivele ordonante, ca sa-si scape conducatorul iubit, inseamna ca au o problema, mare. Ce-o fi ore, ce-o fi oare? Oricum, conducatorii marelui partid, care actioneaza de parca vor sa ramina la conducerea tarii pentru eternitate, se perpelesc la foc domol, intrebindu-se mereu, ne-o da Vasilica Viorica, ori nu ne-o da.
In rest, remarcam din partea Vioricai Vasilica in relatia cu Bruxelles ipocrizie nemasurata.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 04.04.2019, 10:21)
Corect: Stefanescu
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 11:09)
Eu nu inteleg; cum adica:"Am sa am o discutie........". Curat gramatical, doamna Viorica.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 11:09)
Un fel de ham, ham......
1.4. somebody far away (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 21:49)
Pentru Prigeag
Viorica este slaba de minte, iar PSD corupti interni
dar tu Pribeagule
intr-adevar esti un sarrman Pribeag pentru Romania : slab de minte ori vindut celor veniti din afara si slugilor lor sa fure, ce a mai ramas de furat sau de distrus.din biata Romanie
2. Aronganta bogatului si aroganta saracului...
(mesaj trimis de Un guru în data de 04.04.2019, 11:15)
Nu stiu daca guvernantii realizeaza ca nu turcu plateste :) UE nu e o institutie care trimite mascatii sa te ia din pat in zori cu forta sa te integreze in absolut ca Bivolaru :) In traducere pt diversi grapini pesedoizi am intrat in UE ca am dorit si ne-am luat niste angaamente.Ratoiala patriotarda nu e patriotism si nu poti papa miliarde de euro macanind apoi la ala care ti le da ca te mai trage de urechi cand sari calu.Cu LCK au intrat , de destepti desigur , intr-o capcana .Daca voiau justitie nu actionau ca disperatii cu citari in pripa in ajunul evaluarii pt procuror european , motivari in avans prin ziare externe ( cand intern nu vin cu anii motivari ale deciziilor instantei ) , culminand cu control judiciar de parca LCK pleca la sarbi sau in Madagascar :) Bai baieti , concediati-va consultantii ca-i platiti degeaba ! Vinovata sau nu , ati facut din LCK victima perfecta a unui sistem opresiv care incearca sa schimbe legi in favoarea unor persoane lovind in toti cei care i se opun.Asta e imaginea pe care ati creat-o ! Felicitari voua si consultantilor ! Puteati schimba ce nu e bine in legi cu intelepciune , fara impulsuri revansarde care nu au ce cauta la conducatorii adevarati , cu echilibru,profesionalism , cum trebuie sa fie unii care dau legi si le aplica ! Ati ratat sansa asta si ati dat apa la moara celor din UE sa va traga de urechi pentru arogantele mascate de discursuri patriotice.O fi buna pt tara genul asta de aroganta ? Chiar UE sunt aia rai si voi cei buni ? Nu vad cete de cetateni UE dand navala in Romania dar vad in continuare sute de mii de romani plecand acolo.Oare de ce ?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 12:51)
Pribeagule , pe ce coclauri iti pribegeste mintea ?
2.2. Pe cine cauti,tati? (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Un guru în data de 04.04.2019, 13:27)
Iar faci confuzii? Ai uitat sa iei medicatia sau ai gresit doza ? :) Sau trebuie sa schimbi ochelarii....sau softul :)
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 15:10)
Kovesi este o victimă a mafiei securiste.
Factura plătită de Ghiță, bidonul Securității lui Coldea, pentru aducerea în condiții optime a infractorului Popa, de lux, a rămas în dosar.
UE sunt ăia buni care scriu în MCV orice mai puțin despre controlul SRI asupra justiției. Tot UE sunt ăia buni care preferă în România guverne cu absorbție de fonduri europene zero. Mă rog trebuie să vă mulțumiți și voi cu ce vă dă propaganda securistă.
2.4. Securisme :) (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Un guru în data de 04.04.2019, 15:42)
Nu ai inteles nimic.Tu incerci sa combati securismele portocalelor cu securismele pesedeilor.Tu probabil esti un sofer de Wolsvagin care injura UE dar cumpara produsele lor :) Tu vrei salariu mare da la partid dar fonduri si produse UE pt ca multumita iubitilor tai conducatori si altora din opozitie ,sa nu facem discriminari , pe aici nu se mai produce mare lucru sau se produce scump si prost.Si cand vine vorba de raspundere o bagati pe aia cu statul paralel care nu va lasa sa faceti si sa dregeti.Asa si cu Kovesi .Cum zice unu ca exagerati sau gresiti cum sariti in sus ca e cu statul paralel. Asta pt ca voi nu puteti concepe ca cineva poate avea gandire critica independenta .Pt voi oricine il contrazice pe Daddy e sorosist,securist ,hastagist doar fiindca nu e pup yn kurist :)
2.5. Traducere :) (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Un guru în data de 04.04.2019, 15:50)
Sa iti traduc in pesedita :) Daca LCK voia victimizare tocmai ati ajutat-o prin arogantele fals patriotarde si excesul de zel in aplicarea legii. Trebuia lasata sa aplice linistita unde voia si ancheta sa continue civilizat , fara excese ce pot fi interpretate extern ca persecutii revansarde .Capisci? Dati banii degeaba pe consilieri .Mai bine luati Magne-B6 si va calmati sa ganditi limpede :)
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de Ionut în data de 04.04.2019, 19:41)
+1
Desi v-ati irosit explicațiile pe cineva care are doar 2 argumente: securitatea, paralelele... şi medicamente, desigur
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2019, 22:20)
Si tu ce vrei ? Vrei sa -ti de cei de la cârma UE incă 100 de euroi la salar ? Păi, cu atata nu =ti cumperi decat o juma de bicicletă din cele vechi made in CE !! Asa ca mai asteapta pana cumpără ei incă un milion de ha in RO si atunci o sa ai si tu euroi destui ca sa mai cumperi ...un hectariu la gradina ta din fundul casei tale de chirpici !