ÎN CONDIŢIILE ÎN CARE AUTORITATEA ARE EXCEDENT BUGETAR, PE SPATELE PARTICIPANŢILOR LA PIAŢĂ Brokerii cer ASF reducerea comisioanelor

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 septembrie 2016

Brokerii cer ASF reducerea comisioanelor

Asociaţia Brokerilor: "Structura veniturilor prezentată de ASF poate crea o imagine falsă în ceea ce priveşte piaţa de capital"

Asociaţia Brokerilor solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară reducerea, în continuare, a cotelor, taxelor şi tarifelor percepute din piaţa de capital, pentru a permite dezvoltarea acesteia, în condiţiile în care Autoritatea are excedent bugetar, în special pe seama taxelor din piaţa bursieră.

Brokerii sunt de părere că Autoritatea a comunicat inadecvat structura veniturilor sale.

Asociaţia Brokerilor a transmis: "În comunicatul de presă din data de 10 august 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) informează cu privire la execuţia sa bugetară pe semestrul I 2016, prezentând structura veniturilor într-o manieră inedită, lipsită de utilitate şi care poate crea o imagine falsă în ceea ce priveşte piaţa de capital. Astfel, Autoritatea precizează că «Veniturile s-au realizat în proporţie de 106,45%, ponderea cea mai mare (89,61%) provenind din cotele pentru funcţionarea, administrarea şi supravegherea organismelor de plasament colectiv, fondurilor de pensii private şi asigurătorilor, şi numai 3,89% din cotele aferente tranzacţiilor cu instrumente financiare şi oferte publice (BVB).»

Deşi anterior structura veniturilor era prezentată, aşa cum este şi firesc, pe cele trei sectoare de activitate supravegheate, controlate şi reglementate de ASF, de data aceasta, componenta venituri din «administrarea şi supravegherea organismelor de plasament colectiv», care aparţine pieţei de capital, este adăugată celei a veniturilor provenite din sectoarele pensii private şi asigurări. În ceea ce priveşte piaţa de capital, sunt menţionate doar cotele aferente tranzacţiilor cu instrumente financiare şi oferte publice, nefiind clar la ce se referă paranteza «(BVB)», care, reprezintă «numai 3,89%» din totalul veniturilor. ASF ignoră total că, pe lângă aceste cote, încasează de la entităţile pieţei de capital autorizate, supravegheate, controlate şi reglementate, cote asupra veniturilor din exploatare, precum şi multe alte taxe şi tarife.

Pentru o apreciere corectă a nivelului veniturilor din piaţa de capital, redăm cifrele din Raportul anual al ASF pe anul 2015: veniturile din Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare înregistrate la 31 decembrie 2015 sunt de 50.805.340 lei, care, raportate la veniturile totale de 157.267.248 lei, reprezintă aproximativ 32%".

Brokerii acuză, astfel, o prezentare trunchiată a bugetului ASF: "Înţelegem de ce nu este benefică pentru imaginea A.S.F. informarea publicului privind structura veniturilor sale pe sectoare, în condiţiile în care valorile medii zilnice tranzacţionate la B.V.B. se ridică, în anul 2016, la numai 7 milioane Euro, iar dimensiunea pieţei de capital este mult sub nivelul pieţei asigurărilor şi pensiilor private. Soluţia nu constă însă în prezentarea trunchiată a datelor financiare, ci în reducerea, în continuare, a cotelor, taxelor şi tarifelor percepute din piaţa de capital, pentru a permite dezvoltarea acesteia, ţinând cont şi de excedentul bugetar raportat de ASF. Având în vedere şi multiplele reglementări pe care entităţile pieţei de capital au fost nevoite să le implementeze în ultimii ani, cu implicaţii asupra costurilor acestora, o astfel de iniţiativă le-ar oferi posibilitatea să îşi echilibreze bugetele şi să poată investi în activităţi de atragere a investitorilor, care să conducă la creşterea lichidităţii pieţei".

Brokerii nu sunt singurii care s-au plâns de taxele percepute de ASF.

Recent, Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management, a declarat că Autoritatea de Supraveghere Financiară se finanţează precum părinţii care trăiesc de pe urma copiilor: "ASF ne spune de vreo doi-trei ani, voios, că are excedent, iar toţi angajaţii primesc primă, la sfârşit de an, iar în timpul acesta avem cele mai ridicate comisioane şi taxe existente oriunde în Europa". În opinia sa, Autoritatea ar trebui să se finanţeze în alt fel, şi nu prin comisioane şi taxe pe care le încasează de la "copiii săi".

Potrivit domniei sale, la nivel european, intenţia este ca autorităţile naţionale să fie finanţate de la bugetul european.

Dragoş Neacşu a adăugat că tranzacţiile la bursă sunt extrem de scumpe: "Una dintre barierele cele mai mari sunt aceste costuri. Vrei să ai mai multă activitate, taxează mai puţin, ca să ai volum.

Este simplu. La noi, comisioanele sunt de 3-5 ori mai mari decât în regiune".

Într-un interviu recent, şi Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, ne-a spus că aşteaptă ca ASF să elimine taxele pe market making.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu am nimic cu reducerea comisioanelor percepute de ASF. Dar as vrea sa vad o reducere de comisionane si la brokeri pe acelasi principiu "costuri mici=> volum mare". Nu am inteles niciodata de ce trebuie sa platesc un comision % la valoarea tranzactionata. Care sunt costurile variabile legate de procesarea unui ordin? Daca pretul ar fi format din costuri variabile + costuri fixe (rezonabile! iar aici ar aparea competitia intre brokeri)+ o marja de profit costurile de tranzactionare ar scadea. Pe o piata cu o volatilitate atat de scazuta ca a BVB cum poti sa faci un intraday cu un comision total intre 0.5% si 1% in functie de SSIF? Daca ar fi un cost fix pe tranzactie sa zicem de 20 de EUR, indiferent de marime, peste o valoare de sa zicem 5.000 de EUR lichiditatea ar creste semnificativ.

    1. Aproape toti brokerii sunt pe pierdere ! Daca ai un ordin mare il poti negocia cu brokerul iar unii chiar aplica ceea ce spui tu si poti negocia de la un minim impus de broker pentru acoperirea costurilor . Comisionul catre ASF este fix si se plateste procentual la valoarea tranzactiei. Comisionul catre BVB, DC este fix si se plateste procentual la valoarea tranzactiei. Piata BVB este foarte volatila. La 5000 de euro exemplul tau cu 20 euro pe tranzactie este aiurea . Daca se face din 20 de tranzactii ordinul tau ? 20 de euro comision este procentual 0,4 % . Daca esti asa activ gasesti si cu mai putin de 0.3 comisin. Calculeaza singur cat ii ramane brokerului cu toate belele pe cap din aia 20 de euro comision si cat se duce la asf, bvb, dc, FCI, . Daca nu te descurci intreaba la ASF si AB sa vedem cine raspunde primul. Lichiditatea nu va creste deloc nu exista corelatie directa. Lucrezi in mediul economic ?

      Nu prea mor eu de grija brokerilor. Din punctul meu de vedere, ar putea sa nu mai existe. Atat timp cat am o platforma pe care tranzactionez on-line fara nici un fel de valoare adaugata din partea brokerului… nu vad de ce trebuie sa ii platesc comisioane. Mie mi-ar conveni sa trimit ordine direct in piata. Iar daca chiar vreau sfaturi si opinii (pe care oricum nu le urmez) sa platesc un consultant specializat pe stock market. In rest, nu comentez. Cum sa nu existe relatie cand eu insumi mi-am mentinut pozitii pierzatoare luni de zile doar pentru a nu plati ca boul comisioane. Daca aveam 20 de EUR la 100k EUR ar fi fost nimic, marcam pierderea mica si reluam mai jos. Asa cu 0.5% la cumparare, 0.5% la vanzare si 0.5% la rascumparare… mai greu.

      ai un broker ciudat, probabil nu e membru la AB din Romania.

      Subscriu la opinie. In 2014 a mai existat o reducere a comisioanelor de tranzactionare, reducere care nu s-a transferat catre clientii finali. Tarifele pentru clientii finali au ramas neschimbate.

    Aproape toti brokerii sunt pe pierdere. Odata abuzurile cu delistarea rasdaqului piata a devenit si mai mica. ASF este o institutie capusa, corupta si inutila. Harinvest, Carpatica, Astra, FP, Petromidia sunt cazuri reale de frauda cu ajutorul asf, Siteu asf a inceput sa se umple de fel si fel de ghiduri, ghidulete, rapoarte si alte tampenii inutile. Tara arde si baba se piaptana.Brokerii straini acapareaza intreaga piata pentru ca ei nu au treaba cu asf-u.Asf ia procentual foarte mul din asigurari, fonduri de pensii . Acum a resuscitat IFR un pui al asf si vrea sa distruga si AB. Cum poti sa fondezi IFR, si sa iei bani de acolo ca membru in CD sau lector. Cum poti sa impui ca entitatile supravegheate sa trimita anual la cursuri angajatii la IFR si sa itit dai singur diplome si certificate ? ASF sa spuna clar catre Parlament din 100 de lei platiti la o asigurare de client cat se duce la ASF ? Din 100 de lei fond de pensii, investitie cat se duce la ASF ? Din 100 de lei investiti de un investitor cat se duce la ASF pana isi retrage investitia ? De ce nu apar instructiuni de aplicare a codului fiscal pe piata de capital ? de ce ? de ce .......Modelul propus de MAKE fara asf ar trebui implementat pe piata de capital ca alternativa la asf.

    1. e inutila atata timp cat masurile administrative luate de ei merg in eter...sau mai pe romaneste, pe cei amendati ii doare la 1 m in fata...ce opp, ce lege 151(sunt zeci de cazuri neterminate), voi ce pluta vreti de la asf?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb