ÎN CONGRES: Nouă escaladare între Trump şi democraţi, privind ancheta rusă

L.A.
Internaţional / 7 mai 2019

Bill Barr (Sursă foto: Twitter)

Bill Barr (Sursă foto: Twitter)

Duelul dintre preşedintele republican, Donald Trump, şi democraţii americani, alimentat de exploziva anchetă rusă, s-a tensionat ieri, odată cu perspectiva unei rare proceduri cu privire la obstrucţionarea prerogativelor Congresului care-l ameninţă pe secretarul Justiţiei, Bill Barr, relatează AFP.

În centrul conflictului se află raportul procurorului special Robert Mueller întocmit în urma complexei sale anchete cu privire la un amestec rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi suspiciuni referitoare la o complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova, mai scrie agenţia.

O versiune cenzurată de anumite date sensibile a fost publicată la 18 aprilie, pe care s-a sprijinit Donald Trump pentru a se declara total exonerat.

"Inclusiv în versiunea sa cenzurată, raportul procurorului special prezintă indicii şi analize tulburătoare care arată că preşedintele (Donald) Trump a obstrucţionat justiţia", a declarat ieri, preşedintele democrat al puternicei Comisii Judiciare din Camera Reprezentanţilor, Jerry Nadler.

Democraţii, în virtutea majorităţii pe care o deţin în Camera Reprezentanţilor, i-au reclamat secretarului să le transmită o versiune completă până ieri dimineaţa. Însă în zadar. Secretarul nu a dat curs la timp cererii, iar democraţii au anunţat că intenţionează să deschidă mâine, o rară procedură împotriva lui Bill Barr cu privire la obstrucţionarea prerogativelor de anchetă ale Congresului ("contempt of Congress"), mai scrie AFP.

Congresul "este singura instituţie capabilă să angajeze responsabilitatea preşedintelui" în eventualitatea unei proceduri de destituire (impeachment) a lui Donald Trump, în cazul în care raportul complet justifică acest lucru, explică democraţii într-o rezoluţie prin care recomandă deschiderea acestei proceduri.

Aceste prerogative cer, astfel, "de urgenţă" ca secretarul să livreze "documentele sub ameninţarea unei ordonanţe, pentru a determina oportunitatea şi demersul de urmat în vederea aplicării datoriei sale constituţionale de contraputere faţă de preşedinte".

Nadler precizează, însă, că-şi "rezervă dreptul" de a amâna această procedură în cazul în care Departamentul Justiţiei oferă Comisiei raportul în vederea consultării acestuia.

Altfel, Comisia, majoritar democrată, se va întruni mâine, la ora locală 10.00 (17.00, ora României), pentru a dezbate şi apoi a se exprima printr-un vot de cenzură vizându-l pe Bill Barr, pe care-l acuză de obstrucţionarea prerogativelor Congresului. Un vot în sesiune plenară urmează să aibă loc după aceea, la o dată nedeterminată.

Această procedură foarte rară a fost aplicată în 2012 contra secretarului Justiţiei al democratului Barack Obama, Eric Holder.

Este vorba despre o inculpare cu privire la care îi revine, apoi, sistemului judiciar să ancheteze, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui Holder.

Bill Barr ar putea risca o amendă, eventual o pedeapsă cu închisoarea, ceea ce este foarte improbabil, mai informează AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb