ÎN CONTEXTUL ÎN CARE CURSUL A SĂRIT DE 4,8 LEI/EURO PE INTERBANCAR Vasilescu, BNR: "Asistăm la sindromul lunii noiembrie pe piaţa valutară"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 noiembrie 2019

Vasilescu, BNR: "Asistăm la sindromul lunii noiembrie pe piaţa valutară"

Cabat: "Nu ar fi normal ca euro să crească mai mult de 4,85 lei, până la sfârşitul anului"

Ultimele nopţi au stârnit îngrijorare în rândul opiniei publice, după ce cursul valutar a sărit de pragul de 4,8 lei/euro pe piaţa interbancară. Au fost persoane care au vorbit despre un atac asupra leului.

În acest context, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a spus că ne confruntăm cu "sindromul lunii noiembrie". Domnia sa ne-a explicat: "La 1 noiembrie s-a produs aproape automat sindromul lunii noiembrie. Luna noiembrie este ultima de toamnă, decembrie este la orizont, iarna este aproape, la fel şi Sărbătorile şi regula instalată în balanţa comercială internaţională arată clar că importurile depăşesc substanţial exporturile. În noiembrie, importatorii îşi cumpără mărfurile pentru luna decembrie şi aşa apare sindromul lunii noiembrie. Merg pe piaţa valutară, schimbă lei cu valută şi s-a produs efectul. Ulterior, se va redresa, dar intervine şi acel efect de pendulă".

Adrian Vasilescu a completat: "În 21 noiembrie deprecierea leului nu a depăşit 2,30 bani. Pe 22 noiembrie leul s-a apreciat, în 25 ale lunii moneda naţională a crescut din nou, apoi s-a tot apreciat, mai lent, dar o bună parte din deprecierea de 2,30 bani a fost absorbită. Aşa că toată tevatura este pentru mai puţin de un ban".

Reprezentantul BNR, care a reiterat că banca centrală doar calculează cursul, în funcţie de cerere şi ofertă, ne-a mai spus: "Piaţa valutară românească se întinde în toată lumea, de aceea apar acele cifre noaptea, când au lucrat băncile din alte ţări. Noi avem o piaţă stabilă, iar dacă vorbim de ceea ce se întâmplă noaptea, acolo intră şi pieţele internaţionale. În ianuarie au fost nişte mişcări mai agitate pe piaţa noastră, determinate de Ordonanţa 114. Aceas-tă ordonanţă a avut un anumit efect pe piaţa noastră şi un efect mai mare pe piaţa internaţională. Noaptea au fost schimbări dramatice pe pieţele internaţionale, care a doua zi dimineaţă s-au reflectat la noi".

Adrian Vasilescu a subliniat că intervenţiile BNR pe piaţa valutară nu sunt exprimate mereu prin vânzări de valută, iar atunci când se întâmplă acest lucru valuta trebuie adusă repede înapoi, astfel încât echilibrul valutar să fie constant.

Analistul economic Dragoş Cabat ne-a precizat că, zilele trecute, BNR a intervenit pe piaţa valutară pentru stabilizarea cursului

Domnia sa ne-a precizat: "Sunt aşteptări că vor mai fi deprecieri ale cursului în perioada care urmează. De multe ori întâlnim astfel de creşteri pe interbancar, iar acest lucru se întâmplă când vin străinii cu bani mai mulţi, în special după amiaza. Cei de la casele de schimb profită acum, pentru că este o perioadă bună, după ce tot anul au şomat".

Dragoş Cabat estimează că, până la sfârşitul anului, nu ar fi normal ca euro să crească mai mult de 4,85 lei: "Ca fundament, leul trebuie să se ducă spre 4,85 până prin februarie-martie 2020. După ce va apărea şi rectificarea bugetară şi bugetul pe anul viitor ar trebui ca lucrurile să se mai calmeze".

În opinia Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, orice discuţie legată de deprecierea cursului "nu face decât rău". Oficialul a spus, ieri, că la noi există obiceiul ca şi o depreciere de doi bani să fie trecută la capitolul recorduri, alarmă, apocalipsă: "Probabil cel mai vizibil barometru al existenţei unor dezechilibre fundamentale, precum deficitul de cont curent, dar şi al schimbării de sentiment, al percepţiei, inclusiv din cauza unor factori emoţionali, este piaţa valutară. Iar evoluţiile recente de pe această piaţă, inclusiv cele la nivel regional, sunt relevante. Eu spun relevante şi nu am spus niciodată alarmante. Dar vedeţi, avem obiceiul ca şi o depreciere de doi bani, şi la propriu şi la figurat, să fie trecută la capitolul recorduri, alarmă, apocalipsă şi tot ce vrei".

Avocatul Gheorghe Piperea opinează că fenomenul din nopţile trecute este un atac pe leu. Specialistul a scris, ieri, pa pagina sa de Facebook: "Cursul euro a atins aseară 4,8 lei pe piaţa interbancară. La casele de schimb valutar este deja 5 lei. La fel şi pe facturi, unde corporaţiile utilizează euro ca monedă de facto, ducând în derizoriu sloganul constituţional conform căruia moneda naţionala este leul.

Este, mai mult ca sigur, un atac pe leu, în stilul celui din 2008, în care vioa-ra întâi a fost domnul Florin Cîţu, adică fix actualul ministru de finanţe, acelaşi care a creat deliberat «oportunitatea» atacului, anunţând găuri pe toate culoarele bugetului şi ale ministerelor, stabilind din pix un deficit bugetar de 4,3% şi profeţind o mare criză la anul. Atacurile astea pe leu şi pe dobânzi se dau în grup organizat, implicând câţiva dealeri şi cunoscători".

Cursul de schimb euro/leu, unul dintre indicatorii extrem de sensibili ai dinamicii business-ului, ar putea depăşi nivelul de 4,81 lei/euro în semestrul întâi din 2020 şi 4,85 lei/euro în a doua parte a anului, în ton cu dinamica evoluţiei economice interne şi a situaţiei internaţionale, relevă o analiză privind perspectivele monedei naţionale realizată de experţii de la Moneycorp Româ-nia. Conform analiştilor de la Moneycorp, dinamica evoluţiei monedei naţionale în 2020 trebuie pusă în legătură directă cu evoluţia economică a Româ-niei, dar mai ales cu provocările la nivel internaţional, care, potrivit estimărilor, tind să se accentueze.

Ieri, un euro a fost cotat la 4,7788 lei, de la 4,7792 lei - valoarea înregis-trată în ziua anterioară.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. si de ce mie pe analiza tehnica imi da ca avem o rezistenta (o prima rezistenta) abia in aria 4.84-4.85 ron/1 euro ? Ca e 'sindromul lunii noiembrie ' ? :)))

    Dupa 4.84-4.85 urmatoarea rezistenta e la 5.0245 ron/1 euro ? Acela ce o sa mai fie mosule? Sindromul lunii Martie sau pe fondul alegerilor parlamentare anticipate ? Sau o pastram pentru 'sindromul lunii noiembrie' in 2020? :)

    Ce vrajeala ai in tine, nene!  

    1. Mergi cronologic moșule! după sindromul lunii noiembrie urmează sindromul Mos Craciun; până la Mărțișor, mai va .....

    Au trecut alegerile.

    Da-l dracu de leu.. 

    1. Inca nu toate... Stai sa vezi ce urmeaza!

      5 ron dupa prezidentiale , 5.5 - maxim.... Dumnezeu cu mila! ... pe grafice o rezistenta e la aprox. 5.02 (rezistenta tehnica fixa, nu dinamica la nivel de perioada) , apoi la 5.141 (si e o rezistenta puternica, dinamica, nu fixa, la nivel de perioada - o intersectie a 2 linii de rezistenta istorice la nivel de decada pe graficul eur/ron cam in perioada ian-mart 2020) si apoi e aer liber pe grafice pana la aprox 6.175 ron/1 euro (interval 2 ani , cam pana in perioada 10-31 ian 2022, nivel dinamic si lent-ascendent de pret , nu fix) ...

      de usd / ron nu va zic ca e treaba mare acolo! :)  

      daca prindeti usd mai ieftin in aria 4.12-4.16 (DACA!!!) cumparati-l cu 2 maini si chemati si rudele sa va ajute! :))  

      Pana in trim.2-3 / 2021 USD va performa mai bine decat euro. Mai apoi se face tandari la nivelul urmatoarei decade. Va dau doar un mic pont: eur/usd la nivel subparitar. :) Cat , cum , unde ... asta e informatie nitel mai secreta! :) Nu se posteaza asa public! :)) ;)  

      Daca aveti lei faceti un pustiu de bine si luati-va valuta inainte de Craciun!  

      Domnul fie cu voi!

      :) ... domnul Isarescu ! :D ;) 

      cand ziceam 5.5 - ... maxim... Dumnezeu cu mila! ma refeream DUPA ALEGERILE PARLAMENTARE.... m-am luat cu scrisul si am uitat sa precizez.

      Deci: tinta de 5 ron/1 euro dupa prezidentiale, 5.5 si mai sus dupa parlamentare (indiferent cand vor fi parlamentarele - normal sau anticipate).  

      Dupa care... :) dupa careeee ..... romanii vor da de pamant cu INTREAGA clasa politica post-89 intr-o miscare sociala de proportii.  

      TINETI MINTE CE SCRIU AICI: CEI CE SUNT 'SUS' (indiferent de culoare politica) ACUM, VOR FI EXTREM DE JOS ATUNCI.  

      CU PUTIN NOROC 'JOS' LA 2 METRI SUB PAMANT.  

      TOATE INCORECTITUDINILE SE PLATESC. NU PESTE MULTA VREME.  

      Mare atentie ce produse politice sau media consumati - toata clasa politica de acum e de fapt un hibrid economico-politic al continuatorilor PCR. Daca incepeti sa-i verificati de rude, cunostinte, afini pe cei de 'SUS' vedeti legaturile. Si le vedeti imediat.  

      Foarte curand Romanii termina ce au vrut sa faca in 1989.  

      Deteriorarea accelerata si severa a indicatorilor economici (si a cursului) sunt semnale dar si declansatori pentru schimbarile proxime.  

      Tineti minte: cei ce sunt sus vor fi foarte jos curand.

      Nedreptatile se platesc.  

    La ,, sindrom " medicu-i compatent, nu ,, LEUL".

    De acord cam cu tot c sa spune in commenturi.

    Euro la anul va fi pe la 5 lej, poate mai mult. 

    Dolarul va atinge paritatea cu euro in cativa ani, deci sa luati dolari, va creste incet dar sigur catre 5 lei. 

    Si cea mai buna afacere e yen-ul, care va atinge 100usd/yen, adica dc acuma e 4 lei un yen, va ajunge cam 5 lei. Vorbim yeni in lei. Deci cam 25% profit.

    Degeaba face Isaescu pe desteptul si se amuza ca la orice ban diferenta presa o ia razna, intotdeauna asa se intampla, se ridica euro cu cate un banut, facem o gluma, ne scoatem cu vorbe destepte din responsabilitate, dar euro asa ramane, ne obisnuim, dupa care iarasi urca cu un banut si tot asa...Isarescu ne crede prosti pe toti....hehehe 

    1. nea Isarescu socializeaza gaurile de la buget prin deprecierea leului (ajustarea deficitului nu prin mijloace fiscale ci pe canal monetar) . . . cate o bucatica de gaurica la fiecare :) .... sa ajunga la toti... :))

      Da gaurica nea Iser la tot neamu' :)) 

      Partidele sunt structuri mafiote de gradul 2 ,care se saboteaza reciproc in defavoarea tarii.

      Pe vremea mea la examenul de admitere la A.S.E ,materile erau aritmetica si geografia.Gandirea lui ISARESCU(mai ales ca n-a terminat finante si banci ci relatii intenationale) ,e de inteles.CABAT ,in schimb e penibil si ma intreb ce profesori adormiti l-au promovat? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb