ÎN CONTEXTUL PROBLEMELOR DIN SISTEMUL BANCAR,  Siminel Andrei: "Investiţiile în acţiuni, o opţiune de care bursa trebuie să profite"

A consemnat DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 aprilie 2013

Siminel Andrei: "Investiţiile în acţiuni, o opţiune de care bursa trebuie să profite"

Conducerea unei companii trebuie să fie formată, în majoritate, din persoane cu experienţă directă de business, ori piaţa de capital şi bursa au ca majoritate decizională persoane care nu au făcut un business privat, consideră Siminel Andrei, preşedintele fondului american de investiţii New Century Holdings. Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne-a prezentat opiniile sale faţă de situaţia pieţei de capital, dar şi evoluţia afacerilor NCH.

Reporter: Cum consideraţi că a evoluat BVB sub actuala conducere?

Siminel Andrei: Conducerea unei companii trebuie să fie formată, în majoritate, din persoane cu experienţă directă de business, ori piaţa de capital şi bursa au ca majoritate decizională persoane care nu au făcut un business privat. Ca urmare, abordarea este foarte corectă din punct de vedere insitituţional/legal, dar cu eficienţă de business scăzută.

Comitetul anterior, care era în mare parte format din persoane cu un puternic background de business, a listat BVB-ul, a redus sensibil cheltuielile, a consolidat fizic entităţile pieţei pentru a uşura comunicarea, a creat ATS-ul, a adus la tranzacţionare zeci de companii internaţionale, a susţinut dezvoltarea derivatelor, a avut norocul să lis-teze Fondul Proprietatea şi a intrat în competiţie cu Bursa Sibiu, evitând, astfel, evenimentul "Sima".

Reporter: Ce măsuri ar trebui să ia conducerea BVB pentru dezvoltarea pieţei de capital? Dar brokerii?

Siminel Andrei: Să atragă o masă mare de persoane care acum au ca singură sursă de investiţii depozitele bancare sau imobiliarele. Cum sistemul bancar are probleme, investiţiile în acţiuni par să fie o opţiune de care bursa trebuie să profite în 2013. Promovarea de investiţii în companii internaţionale de prim rang poate să aducă un grad sporit de încredere şi profitabilitate.

Reporter: Oficialii BVB au declarat în repetate rânduri că aşteaptă listările statului. Aveţi încredere că programul de lis-tări va fi respectat?

Siminel Andrei: Ideea de bază - un proces de dezvoltare pe ceea ce oferă statul - este greşită, întrucât, în acest mileniu, timpul nu aşteaptă. În plus, nu ştiu un program de privatizare care să fi fost respectat aşa cum a fost anunţat, în 20 de ani de privatizări, şi cred că este normal să existe abateri, având în vedere complexitatea procesului.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituţie care va prelua pieţele de capital, a asigurărilor şi a pensiilor private, de la CNVM, CSA şi CSSPP?

Siminel Andrei: Având în vedere numărul de persoane implicate, cred că procesul decizional poate să aibă probleme cel puţin în prima fază, dar, cu un management talentat, acest dezavantaj poate fi depăşit prin specializare/delegare de autoritate şi urmărirea proceselor, aşa cum se face într-o companie.

Reporter: Cum au evoluat investiţiile NCH pe piaţa de capital? Ce noi oportunităţi aveţi în vedere în acest an?

Siminel Andrei: Investiţiile au evoluat în ritmul pieţei, întrucât este o expunere diversificată.

Reporter: New Century Holdings, prin fondul de investiţii Broadhurst, deţine 13,32% din magazinul Cocor. După primele nouă luni ale anului trecut, Cocor şi-a dublat pierderile, faţă de perioada similară din 2011. Cum priviţi investiţia în Cocor şi ce măsuri de redresare vedeţi?

Siminel Andrei: Conducerea Cocor este asigurată, practic, de 2-3 dintre acţionari. Cred că este timpul să îşi asume situaţia şi să procedeze în consecinţă...

Reporter: Aţi declarat la începutul anului că New Century Holdings a vândut înainte de criză proprietăţi de 500 de milioane de euro, bani care au mers la investitorii fondului din Statele Unite ale Americii. Cum au mers afacerile imobiliare ale NCH după începerea crizei?

Siminel Andrei: La fel ca celelalte imobiliare din România, probabil puţin mai bine.

Reporter: Cum au evoluat afacerile New Century Holdings în 2012?

Siminel Andrei: Zona industrială (UMEB, Elctrotehnica etc.), unde avem aproximativ 2.000 de persoane angajate, a performat extraordinar de bine, mai ales în conjunctura actuală. Libra Internet Bank marchează al treilea an pe profit fără să scoată portofolii în afara bilanţului, Vel Pitar/7 Spice sunt la "breakeven", ca urmare a creşterii extraordinare a pieţei la negru, iar site-urile de internet au crescut încasările cu aproximativ 30%.

TradeVille este pe plus, în condiţiile în care rămâne brokerul care a dezvoltat cele mai multe produse în toţi anii de după criză, deci cu cos-turi mari de dezvoltare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb