ÎN CONTEXTUL REVIGORĂRII ECONOMICE, Garanti Bank estimează o îmbunătăţire a nivelului de creditare

Adina Lateş
Bănci-Asigurări / 4 noiembrie 2015

Garanti Bank estimează o îmbunătăţire a nivelului de creditare, în condiţiile în care economia a intrat pe un trend ascendent, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al instituţiei, corespunzător celui de-al treilea trimestru, informează un comunicat remis astăzi redacţiei.

Dinamica împrumuturilor bancare a ieşit din zona negativă începând cu luna august a acestui an, datorită îmbunătăţirii creditării pe segmentul corporate. Cererile de împrumut ale companiilor au crescut considerabil în cel de-al treilea trimestru, se arată în acelaşi raport citat.

"Volumul de împrumuturi noi a crescut în acest an. Mai mult, între lunile iulie şi august, volumul împrumuturilor noi a crescut cu 30% in termeni anuali şi ne aşteptăm să urmeze aceeaşi direcţie ascendentă şi în 2016", a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank.

În al doilea trimestru, industria a pus mai puţin accentul pe producţie şi mai mult pe lichidarea stocurilor. Astfel, economia a avansat cu 3,4%, cu doar 0,1 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior.

Moneda naţională şi-a păstrat stabilitatea în ultimii doi ani, însă o posibilă majorare a dobânzilor de către Fed (Banca Centrala a SUA) ar putea duce la volatilitate pe piaţa monetară, potrivit estimărilor Garanti Bank. Cu toate acestea, legătura strânsă a României cu pieţele europene şi măsura de relaxare cantitativă (QE) adoptată de Banca Centrală Europeană ar putea estompa efectele posibilei decizii a Fedului, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, Garanti Bank se aşteaptă, de asemenea, ca Banca Naţională a României (BNR) să micşoreze dobânda cheie de la 1,75% la 1,5%, la începutul anului viitor.

Noul Cod Fiscal a intrat în vigoare în luna septembrie şi are un impact vizibil asupra preţurilor, veniturilor şi a bugetului de stat. Garanti Bank estimează că noile măsuri fiscale vor avea anul viitor un impact asupra deficitului bugetar de aproximativ 1,4% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb