ÎN DECEMBRIE  BNR şi-a asigurat maşinile la o societate falimentară

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 ianuarie 2016

BNR şi-a asigurat maşinile la o societate falimentară

BNR: "Achiziţiile sunt derulate cu respectarea strictă a legislaţiei incidente în domeniu"

Banca Naţională a României (BNR) şi-a asigurat maşinile pe care le deţine în parcul auto la o societate care se află în pragul falimentului, respectiv Carpatica Asig, care a intrat, luni, în procedura de rezoluţie.

Potrivit datelor publicate pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), Banca Centrală a ales ca societatea Carpatica Asig să presteze serviciile de asigurare CASCO pentru autovehiculele pe care le deţine.

Licitaţia în cadrul căreia Banca Naţională a României a achiziţionat aceste servicii s-a desfăşurat în luna decembrie a anului trecut, în condiţiile în care compania de asigurări se afla în procedura de redresare financiară încă din aprilie 2014.

Contractul încheiat între cele două părţi se ridică la 68.705 lei.

Conform informaţiilor de pe SEAP, oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic a fost criteriul în baza căruia au fost atribuite serviciile.

BNR a primit oferte de la şase societăţi de profil, singura desemnată câştigătoare fiind Carpatica Asig.

Prin Legea mecanismului de rezoluţie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să intervină în vederea continuităţii funcţiilor financiare şi economice critice ale asigurătorului, reducând, în acelaşi timp, impactul situaţiei dificile a asigurătorului asupra pieţei asigurărilor şi sistemului financiar în general, după cum a anunţat Guvernul, anul trecut.

Executivul a subliniat că rezoluţia este procedura care urmează să se declanşeze în situaţia în care nu există perspective rezonabile ca starea de dificultate majoră a asigurătorului să poată fi înlăturată într-o perioadă rezonabilă prin măsuri alternative din partea sectorului privat sau prin măsuri de supraveghere.

În cazul Carpatica Asig, în cel mult şase luni, ASF trebuie să întocmească planul de rezoluţie şi să se asigure că un evaluator independent va efectua "o evaluare corectă, prudentă şi realistă a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii ale asigurătorului, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluţie".

În schimb, Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig are obligaţia să implementeze măsura privind atragerea unui investitor strategic şi încheierea tranzacţiei, precum şi a altor măsuri, astfel încât să fie restabilit nivelul fondurilor proprii de bază eligibile, care acoperă cerinţa de capital minim calculat la data de 1 ianuarie 2016.

Compania a avut în derulare un plan de redresare, aprobat de ASF în septembrie anul trecut, valabil până la finele anului 2015, însă nu a respectat termenele. Firma de asigurări trebuia să atragă un credit subordonat de minim 30 milioane lei şi să încheie o tranzacţie cu un investitor strategic până la 15 decembrie 2015.

În cadrul rezoluţiei, acţionarii asigurătorului supus procedurii sunt primii care suportă pierderile, după aceştia urmând creditorii societăţii.

Acţionarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 92,77% şi Transcar Sibiu, cu o deţinere de 6,64%, ambele controlate de Ilie Carabulea. Un pachet de 0,59% din acţiunile companiei sunt deţinute de persoane fizice.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Oricum din 2007 aceasta a fost reteta.

    Pentru mine este o mare surpriza ca Banca

    Nationala a ales sa-i asigure bunuri fie ele si (cred) la o prima de 68.705 lei( un penut cum ar zice americanul) cand o societate de asigurare trebuie scrutinizata poate mai abitir decat o banca ,in privintza SOLVABILITATII. 

    SOLVABILITATE A este un cuvant fundamental in mediul bancar.Administrativull BNR nu stie asta,domule Isarescu ?

    Banca Nationala a Romaniei este un model pentru toti clientii bancilor in materia asta. 

    1. P.S. scuze pentru litera sarita din cuvantul

      '"PEANUT' 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb