ÎN LIPSA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI DUAL DE STAT, Electromontaj SA îşi pregăteşte profesional viitorii angajaţi

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Companii / 3 martie 2020

Electromontaj SA îşi pregăteşte profesional viitorii angajaţi

Pentru desfăşurarea întregii activităţi a companiei Electromontaj SA este nevoie de oameni, de personal calificat, de medie şi înaltă pregătire, deoarece vorbim despre un domeniu de activitate în care, cea mai mică greşeală, poate duce la pierderea de vieţi omeneşti sau la accidente grave.

Deşi compania Electromontaj SA desfăşoară o afacere de nişă, criza forţei calificate de muncă şi-a făcut simţite efectele mai ales, după dispariţia şcolilor profesionale din sistemul de învăţământ public de stat, care au fost izvorul tradiţional al forţei de muncă din ţara noastră. Criza generală de forţă de muncă este accentuată de specificul activităţii desfăşurată de Electromontaj SA, care implică o muncă nu tocmai uşoară şi cu un anumit grad de risc.

Cu toate acestea, anul trecut s-au făcut simţite dispoziţiile benefice în sectorul construcţiilor cuprinse în OUG 114/2018. Prin prevederile sale la activitatea de constructii, domeniul de activitate al Electromontaj a devenit mai atractiv din punct de vedere al nivelului salarial, dar a generat o altă provocare şi anume reducerea competitivităţii prin creşterea abruptă a anvelopei salariale.

Pentru a depăşi criza forţei de muncă existentă în ţara noastră, al cărei deficit de personal calificat a ajuns la un milion de persoane, Electromontaj SA are o firmă propie care se ocupă de formarea şi pregătirea viitorilor angajaţi, în profesia de electrician linii, cu diplomă de calificare recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Muncii. Capacitatea este de 4 serii a câte 15 persoane pe an, iar durata cursului este de 6 luni, în care pregătirea teoretică este îmbinată cu aceea practică, efectuată la locul de muncă, perioa­dă în care cursanţii sunt plătiţi pentru munca efectuată. Şcolarizarea acestora este gratuită, cu tot ce implică ea, inclusiv masa şi cazarea cursanţilor.

Activitatea Electromontaj în domeniul formării profesionale este un risc asumat, ţinând cont de faptul că au existat perioade în care dintr-un ciclu de 40 de absolvenţi, doar 10 au ales să rămână în compania din ţara noastră şi să îşi continuie activitatea. În acest moment, compania are 1500 de angajaţi(între care se numără 135 de ingineri).

Locuri de muncă în două fabrici şi la Emfor Montaj - societate înfiinţată şi deţinută integral de Electromontaj SA

Compania deţine două fabrici, dintre care una este în Bucureşti - fabrica de stâlpi, iar cealaltă - de cleme şi armături - este la Câmpina. De asemenea, Electromontaj SA este cel mai important acţionar al societăţii IPROEB Bistriţa şi deţine integral compania Emfor Montaj SA.

Societatea din Bistriţa are axată activitatea pe producerea conductorilor din aluminiu, cablurilor, echipamentelor electrice şi electrotehnice.

În privinţa societăţii proprii deţinută de Electromontaj, Emfor Montaj SA, aceasta se ocupă de rea­lizarea fundaţiilor pentru platformele de susţinere a energiei electrice, precum şi a staţiilor şi substaţiilor electrice, iar echipamentul şi utilajele folosite în activitate sunt de ultimă generaţie.

Cifra de afaceri pe anul 2019 a societăţii Emfor Montaj SA a fost 22,2 milioane lei cu un profit corespunzător tipului de lucrări în construcţii.

Astfel, compania-mamă, Electromontaj SA a achiziţionat şi dotat Emfor Montaj cu 5 foreze de diferite capacităţi în vederea înlocuirii fundaţiilor clasice -"tip ciupercă", cu fundaţii pe coloane forate sau minipiloţi. Acestea au marele avantaj că se pot realiza în orice tip de teren, cu un număr redus de persoane calificate, şi devin extrem de profitabile şi fiabile în zona cu nivelul apei ridicat şi terenuri instabile (nisipuri,etc).

Introducerea acestei noi tehnologii în toate proiectele de staţii şi linii a dus la creşterea calităţii şi eficienţei lucrărilor efectuate. În toate contractele câştigate de Electromontaj SA, partea de construcţii este realizată de Emfor Montaj, care are în execuţie şi contracte proprii, încheiate cu alţi antreprenori de construcţii (drumuri, poduri, clădiri), colaborând în special pe partea de execuţie fundaţii forate.

Fluctuaţia de personal este în zona unităţilor de producţie de 10-15% pe an - din cauza pensionării angajaţilor sau trecerii în alte zone de activitate. Fluctuaţia respectivă nu este înregistrată în partea de construcţie de linii electrice, unde personalul este mai stabil.

Repatrierea forţei autohtone de muncă - obiectiv pentru Electromontaj SA

Cu toate acestea, pentru a suplini lipsa de personal în anumite sectoare de activitate, conducerea companiei a apelat şi la cetăţeni străini. Iniţial, cei de la Electromontaj s-au orientat către Republica Moldova, dar rezultatele recrutării au fost slabe, deoarece acolo au intrat în competiţie cu companiile poloneze care caută forţă de muncă şi care oferă salarii de două ori mai mari în comparaţie cu cele existente în piaţa muncii din ţara noastră.

În acest moment, cei de la Electromontaj au 50 de muncitori din Vietnam, care au fost selectaţi, pe baza unei probe de lucru, susţinută în ţara asiatică, în faţa unei comisii alcătuită din specialişti ai companiei româneşti.

Prin prisma frontului de lucru permanent, a noilor proiecte în care compania se implică anual, în realizarea acestora, Electromontaj este în căutare permanentă de personal, iar în acest moment ar avea nevoie de încă 100 -150 de angajaţi calificaţi din punct de vedere profesional. Menţionăm că Electromontaj oferă diferite facilităţi angajaţilor, printre care şi locuinţe de serviciu cu chirie modică.

De aceea, pentru a suplini deficitul actual de forţă de muncă, reprezentanţii Electromontaj SA au contactat, prin intermediul ambasadelor, consulatelor şi asociaţiilor româneşti, comunităţile de români din Spania şi Italia, în scopul repatrierii forţei de muncă autohtone calificată, care nu s-a stabilit încă definitiv în cele două state europene.

Totodată, pentru activitatea de dezvoltare şi proiectare, precum şi pentru zona contabilă, Electromontaj SA derulează parteneriate cu universităţile din domeniu, pentru practica pe care studenţii din anul terminal şi masteranzii trebuie să o desfăşoare în cadrul companiilor.

De asemenea, compania Electromontaj SA este una dintre firmele participante la târgurile de joburi din Bucureşti şi din ţară, inclusiv la programele de ocupare a forţei de muncă finanţate de către Uniunea Europeană, prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.

O altă modalitate de recrutare a forţei de muncă o reprezintă anunţurile permanente de angajare pos­tate în mediul on-line pe site-urile specializate, precum şi anunţurile trimise către agenţiile de ocupare a forţei de muncă din întreaga ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb