ÎN LISTAREA LA HONG KONG ŞI SHANGHAI Surse: Divizia fintech a gigantului Alibaba ţinteşte o evaluare de 225 de miliarde de dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 august 2020

Surse: Divizia fintech a gigantului Alibaba ţinteşte o evaluare de 225 de miliarde de dolari

O astfel de cifră ar depăşi evaluarea combinată a băncilor de investiţii Goldman Sachs şi Morgan Stanley

Ant Group Co., divizia fintech a gigantului chinez de e-commerce Alibaba Group Holding Ltd., ţinteşte o evaluare de circa 225 de miliarde de dolari în operaţiunea de listare a sa la bursele din Hong Kong şi Shanghai, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Listarea este aşteptată să aibă loc în săptămâniile viitoare, iar dacă operaţiunile se vor derula conform planului, va fi cea mai mare din toate timpurile, depăşind IPO-ul lansat anul trecut de gigantul petrolier saudit Aramco, care a atras 29,4 miliarde de dolari.

Vânzarea de acţiuni Ant Group pe cele două pieţe ar putea atrage aproximativ 30 de miliarde de dolari în total, dacă pieţele vor fi favorabile, spune una dintre surse, menţionând că societatea urmăreşte să îşi listeze acţiunile în luna octombrie, simultan la Bursa din Hong Kong şi pe piaţa STAR, care aparţine Bursei din Shanghai. Amintim că piaţa STAR a fost creată anul trecut după modelul american Nasdaq, ca să sprijine companiile din sectoarele emergente high-tech şi strategice, prin relaxarea criteriilor de listare.

Dacă va obţine cele 30 de miliarde de dolari, Ant va fi evaluată la 225 de miliarde de dolari, cifră care depăşeşte evaluarea combinată a băncilor de investiţii americane Goldman Sachs Group Inc. şi Morgan Stanley, conform Bloomberg.

Ant Group intenţionează să vândă 10% din acţiunile sale prin Bursa din Shanghai şi alte 5% pe piaţa din Hong Kong, după cum spun sursele. Totuşi, potrivit acestora, planurile Ant, inclusiv detaliile legate de vânzarea de titluri, se pot schimba. Oficialii Ant au refuzat să facă declaraţii în acest sens.

Vineri, Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China a primit solicitarea Ant pentru listarea în exterior, care a fost acceptată, conform Bloomberg.

Ant Group, societate cu sediul în Hangzhou, este deţinută în proporţie de 33% de Alibaba Group Holding şi controlată de fondatorul Alibaba, Jack Ma. Ant este compania care domină sectorul plăţilor mobile din China, oferind împrumuturi, operaţiuni de plăţi, asigurări şi servicii de gestionare a activelor prin intermediul aplicaţiilor mobile.

Cunoscut în trecut ca Ant Financial, grupul financiar susţinut de Jack Ma a crescut substanţial în baza platformei de plăţi Alipay, unul dintre cele două servicii majore de profil din China, care are 1,3 miliarde de utilizatori la nivel mondial. De-a lungul anilor, Ant Group şi-a extins baza de clienţi ca să-şi majoreze veniturile şi profiturile.

Presa străină scrie că atragerea listării Ant Group a fost de mare interes atât pentru Bursa din Shanghai, cât şi pentru cea din Shenzhen. În opinia bancherilor, Ant Group a ales piaţa STAR considerând că evaluarea sa pe termen lung va fi mai mare pe această platformă decât pe oricare altă piaţă din China continentală, lucru extrem de important pentru acţionari.

În luna iulie, Eric Jing, preşedintele executiv al Ant, declara: "Măsurile inovatoare implementate de piaţa Star şi Bursa din Hong Kong au deschis uşa investitorilor de la nivel mondial să acceseze companii de tehnologie de vârf din cele mai dinamice economii din lume. În plus, aceste companii au astfel acces la pieţele de capital".

IPO-ul Ant va da un impuls Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd., care deja resimte beneficiile listărilor companiilor tehnologice din China, după ce a relaxat normele pe motiv că pierdea societăţi în favoarea pieţelor din New York. Alibaba a revenit anul trecut cu o listare secundară la Hong Kong, în valoare de 13 miliarde de dolari. Compania a avut prima listare în SUA.

Potrivit NetEase Financial News, Morgan Stanley, China International Capital, Citigroup şi JPMorgan Chase se numără printre subscriitorii IPO-ului Ant.

Profitul Ant a crescut cu 560% în primul trimestru din 2020

Ant Group a obţinut un profit de 9,2 miliarde de yuani (1,3 miliarde de dolari) în trimestrul ianuarie-martie 2020, cu 560% mai mare faţă de cel din intervalul similar al anului trecut, potrivit Bloomberg, care arată că această divizie a contribuit cu 3 miliarde de yuani la profiturile Alibaba Group Holding în perioada menţionată.

Conform Wall Street Journal, profitul Ant a fost de circa 3,5 miliarde de dolari în perioada ianuarie-iunie 2020.

În condiţiile în care numărul turiştilor chinezi din întreaga lume creşte, Ant Group şi-a extins serviciile în Europa şi Statele Unite. În Europa, compania şi-a triplat numărul comercianţilor care acceptă aplicaţia Alipay, potrivit diviziei europene a companiei. Parteneriatele dintre Alipay şi alte aplicaţii de plăţi digitale din Europa includ ePassi (Finlanda), Vipps (Norvegia), MOMO (Spania), Pagaqui (Portugalia) şi Bluecode (Austria).

În februarie 2019, Ant Group a cumpărat furnizorul britanic de servicii de transfer internaţional de bani WorldFirst, pentru care a plătit 700 de milioane de dolari. În martie 2019, serviciul britanic Barclaycard a extins un acord care le permite retailerilor din Regatul Unit să accepte aplicaţia Alipay.

Jack Ma, fondatorul gigantului Alibaba, este al 17-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere personală netă de peste 42 de miliarde de dolari, potrivit clasamentului Forbes.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb