ÎN LITIGIUL DINTRE OPSPI ŞI ROMAN COPPER Statul român, bun de plată în eşuata privatizare Cupru Min

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 1 noiembrie 2013

Privatizarea Cupru Min s-a făcut pe vremea când Mihai Răzvan Ungureanu era premier.

Privatizarea Cupru Min s-a făcut pe vremea când Mihai Răzvan Ungureanu era premier.

Un milion şi jumătate de dolari, suma pe care Ministerul Economiei trebuie să o achite

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel

Roman Copper, compania canadiană care a adjudecat, în 2012, contractul pentru privatizarea societăţii de stat, Cupru Min Abrud, a câştigat litigiul cu Oficiul pentru Privatizări (OPSPI), în urma căruia statul român va trebui să achite o "factură" de nu mai puţin de un milion şi jumătate de dolari, reprezentând valoarea garanţiei de participare la licitaţia din vara anului trecut.

Astfel, Tribunalul Bucureşti a dispus, recent, ca Ministerul Economiei, reprezentat de OPSPI, să restituie companiei canadiene, pe lângă garanţia de participare la licitaţie, şi cheltuielile de judecată de când a fost intentat procesul.

Statul român mai are, totuşi, o şansă, putând să conteste sentinţa în timp de 15 zile de la pronunţare, la Curtea de Apel Bucureşti.

Suma pe care Ministerul Economiei trebuie să o achite ajunge la valoarea de 1.449.276 de dolari (garanţia de participare la licitaţie), plus 228.102 lei (cu titlu de cheltuieli de judecată).

Compania canadiană Roman Copper a dat în judecată Statul Român la sfârşitul anului 2012, reclamând că, deşi a câştigat licitaţia pentru privatizarea Cupru Min SA Abrud, Ministerul Economiei nu a mai semnat contractul.

Iniţial, canadienii au solicitat daune de 245 de milioane de euro, dar, ulterior, au revenit şi au cerut doar restituirea garanţiei de participare la licitaţie.

În urma licitaţiei cu strigare, care a avut loc în data de 26 martie 2012, a fost declarat câştigător ofertantul Roman Copper Corp Canada, cu care urma să se negocieze clauzele contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni.

Licitaţia a fost adjudecată la preţul de 200.772.790 euro, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 57.363.654 euro. "Prin privatizarea acestei societăţi s-a avut în vedere continuarea activităţii de exploatare a minereului cuprifer în zona Roşia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investiţiilor tehnologice şi de mediu şi implicit păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi asigurarea dezvoltării pe orizontală a activităţilor industriale în zonă. Strategia de privatizare a S.C. Cupru Min S.A. respectă, sub aspectul obiectului şi metodei, principiile europene în domeniul concurenţei, aplicabile în procesul de privatizare", se susţinea în comunicatul de presă care anunţa rezultatul licitaţiei. Ulterior, cele două părţi nu s-au mai înţeles, iar reprezentanţii Ministerului Economiei au decis să anuleze licitaţia şi să nu încheie contractul de privatizare pe motiv că firma canadiană nu a acceptat solicitările părţii române.

Actualmente, Ministrul Economiei a decis încheierea unui parteneriat la Cupru Min Roşia Poieni pe o perioadă de şapte ani. Societatea din Abrud a scos la vânzare, prin licitaţie cu ofertă în plic, precedată de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, o cantitate maximă de 331.890 tone de concentrat de cupru, care va fi ajustată în funcţie de preţul de vânzare stabilit conform contractului. Avansul cerut de Ministerul Economiei este de 40 de milioane de dolari.

De când a fost lansat anunţul de atragere de investiţii la Roşia Poieni, în primăvara acestui an, acesta a fost schimbat de patru ori de către Ministerul Economiei, fie ca să le acorde mai mult timp companiilor interesate, fie ca să simplifice procesul de participare la licitaţie.

Singurele companii care au reuşit să ţină pasul cu schimbările pe care Ministerul Economiei le-a făcut în vederea atragerii unor investitori la Cupru Min sunt firma Trafigura (Singapore) şi Yaldirim Group (Turcia). Procedurile pentru cumpărarea depozitelor de cupru de la Cupru Min Abrud se vor finaliza în decembrie.

Cupru Min Abrud este titularul licenţei de exploatare a cuprului din zăcământul de la Roşia Poieni, estimate la 900 de milioane de tone, circa 60% din rezervele ţării.

Potrivit surselor din presă, compania Roman Copper ar fi avut legături cu omul de afaceri Frank Timiş, cel care a pus baza afacerilor cu aur de la Roşia Montană şi Certej.

Majoritatea fondatorilor băncii de investiţii Bayfront Capital Partners (care a înfiinţat firma Roman Copper Corp) a lucrat la compania care a fost brokerul lui Frank Timiş în cele mai mari afaceri ale acestuia, relatează surse din presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb