Freedom Group, companie de consultanţă imobiliară fondată de către antreprenorul în serie Octavian Bădescu, estimează că activitatea agenţilor imobiliari s-a diminuat cu aproximativ 75% la nivelul Capitalei, în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor, în martie 2020, conform unui comunicat remis Redacţiei noastre.
Pentru a putea aprecia cât mai corect care era situaţia agenţilor imobiliari înainte de criza generată de pandemia COVID-19, precum şi care sunt nevoile acestora, portalul Romanian.Realestate, deţinut de Freedom Group, a derulat recent o cercetare de piaţă pe un eşantion relevant statistic, care a arătat faptul că peste 50% dintre agenţii imobiliari care activează în Bucureşti generează cifre de afaceri brute mai mici de 2.000 euro lunar, trăind practic la limita subzistenţei. De asemenea, 7% dintre respondenţi generează în mod normal comisioane brute de peste 100.000 euro anual, cu o scădere estimată de peste 50% în 2020, dacă măsurile luate prin instaurarea stării de urgenţă se vor prelungi pentru câteva luni.
Octavian Bădescu, fondatorul Freedom Group, a declarant: "Piaţa tranzacţionărilor rezidenţiale este în prezent cvasi îngheţată, iar singurele proiecte de tranzacţionare în derulare sunt cele care începuseră înainte de declanşarea acestei crize. Agenţii imobiliari, care şi până acum se confruntau cu problema discrepanţei dintre venituri şi volumul de muncă, vor avea destul de mult de suferit, dacă această situaţie se va prelungi dincolo de iunie. În prezent, pe piaţa rezidenţială au început deja să apară speculatorii de oportunităţi, dar deocamdată acest fenomen este abia la început şi nu a prins avânt, deoarece oamenii nu sunt dispuşi să scadă din preţurile imobilelor. Estimez că, în următoarele trei luni, vom asista la o diminuare probabilă mai ales a numărului de tranzacţii, într-o măsură mai mare decât a preţurilor", a declarat
Potrivit concluziilor acestui studiu, aproape 70% dintre agenţi îşi aduc clienţii prin recomandări şi din oportunităţi venite din diferite surse şi doar 35% lucrează şi în "piaţa rece", adică prin abordare directă, fără vreun alt sprijin. În general, serviciile agenţilor imobiliari sunt bine percepute, peste o treime dintre cei chestionaţi în cadrul cercetării considerând că majoritatea clienţilor i-ar recomanda mai departe. Doar 20% sunt de părere că nu ar putea obţine mai mult de 10 recomandări. Totuşi, în ciuda imaginii bune pe care o au agenţii, rezultă că 42% dintre aceştia au identificat printre principalele nevoi necesitatea garanţiei încasării comisionului.
1. statistici
(mesaj trimis de alex în data de 02.04.2020, 18:47)
Aceste statistici referitoare la prabusirea economiei precum si implicatiile lor pe termen lung ar trebui explicate profesionistilor din domeniul sanatatii gen Arafat, Streinu-Cercel sau Rafila care in momentul de fata ne impun recomandari gen: stam in arest la domiciliu pana pe 15 mai.
Sunt sustenabile aceste recomandari?
Ce facem la toamna cand/daca vine valul 2 de infectii care inevitabil se vor suprapune peste sezonul de gripa?
Conform dictonului: operatia reusita, pacientul mort - si noi riscam sa combatem (temporar) pandemia cu pretul unor pagube ireversibile pe care acesti 'profesionisti' nu sunt capabili sa le intrevada.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2020, 23:32)
Stimabile,
Ca un profesionist adevarat ce esti, care intrevede pagubele ireversibile ale fricosilor, ai optiunea de a te angaja intr-un spital sau intr-un alt post foarte bine remunerat si expus infectarii cu COVID-19. O sa faci bani frumosi si in plus o sa te si imunizezi. Apoi, te duci frumos acasa si imunizezi si familia, mai ales parintii si bunicii; nu care cumva sa-i prinda sezonul de gripa neimunizati...
Da-mi te rog nr de tel, am un post interesant pt tine. Serios!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2020, 22:37)
Ajentii imo ar trebui sa ia o pauza de la jmecherit, s-a terminat vremea grătarelor grase, acum vor linge grătarul sau se vor orienta spre alta meserie. Cei care vor sa vanda au doua posibilitati, sa lase din preț sau sa se îngroape doamne ferește in colivia de beton. Cei care vor sa cumpere îi sfătuiesc să nu se grăbească, prima casa e istorie, iar prețurile vor reveni la adevărata valoare relativ la puterea de cumpărare/economică reală a amărășteanului de rând.