ÎN LUPTA ANTI COVID-19 Specialiştii din SUA recomandă ambalarea produselor de panificaţie

Julia Pandi
Ziarul BURSA #Miscellanea / 12 martie 2021

Specialiştii din SUA recomandă ambalarea produselor de panificaţie

Dezbaterile pe subiectul ambalării produselor de panificaţie au luat amploare la nivel global, în contextul pandemiei de coronavirus. Problema igienei corespunzătoare a fost ridicată şi de specialiştii din Statele Unite ale Americii. În opinia experţilor în sănătate, ambalarea produselor de panificaţie este o necesitate atât în lupta anti Covid-19, cât şi pentru a ne proteja de alte bacterii.

Dr. Kaustubha Qanungo, lector în departamentul de ştiinţe biologice de la Universitatea Clemson, a declarat pentru postandcourier.com că manipularea alimentelor fără respectarea unor norme de igină duce la contaminarea cu noul coronavirus.

Domnia sa a spus: "Deşi alimentele, în general, sunt sigure, există şi mai mulţi factori de luat în considerare. Spre exemplu, dacă există o persoană care transportă alimentele şi nu respectă normele de igienă ar putea contamina produsul".

Dr. Shannon Bennett, şef de ştiinţă şi virolog la Academia de Ştiinţe din California, a declarat pentru aceaşi publicaţie că virusul poate să pătrundă în corpul unei persoane prin picături, dar şi prin particule de virus pe mâini sau pe o altă suprafaţă atinsă, de asemenea a mai precizat faptul că şansele infectării cu Covid-19 scad semnificativ dacă virusul se află pe o suprafaţă, cu excepţia situaţiei în care mâncam acea suprafaţă direct, cum e cazul pâinii neambalate.

Bennet a afirmat: "Există un studiu care arată că acest virus poate supravieţui pe suprafeţe dure până la 72 de ore. Pentru a ne infecta, virusul trebuie să pătrundă în corp prin picături sau particule de virus pe mâini sau pe o altă suprafaţă atinsă. Dacă virusul se află pe o suprafaţă, cu excepţia cazului în care mâncam acea suprafaţă direct, şansele infectării scad semnificativ. Acestea sunt toate bune practici de igienă alimentară de urmat în general, nu doar în acest caz".

Teri Johnson, vicepreşedinte TNA North America, a spus pentru bakingbusiness.com că "departamentele guvernamentale de siguranţă alimentară, comercianţii cu amănuntul şi furnizorii de servicii alimentare trebuie să instituie noi cerinţe stricte de igienă în urma pandemiei". Stephan Schuele, de la Syntegon Technologies, a adăugat că "manipularea manuală a produselor de panificaţie contribuie la răspândirea germenilor."

Îngrijorările legate de subiectul ambalării produselor de panificaţie cresc, ţinând cont de faptul că acestea nu se pot dezinfecta. În acest sens, imunologul Anthony Fauci a declarat, în cadrul unui interviu pentru The Washington Post: "CDC a avertizat că dezinfectarea alimentelor te poate otrăvi."

Specialiştii din România recomandă, de asemenea, ambalarea pâinii. Un colectiv de profesori de la Universitatea Politehnică Bucureşti a realizat un studiu din care reiese că 500 de persoane se contaminează zilnic cu COVID-19 la nivelul României, ca urmare a manipulării produselor de panificaţie neambalate.

Rezultatele obţinute în urma studiului arată că virusul Sars-Cov-2 se poate transmite prin intermediul unei pâini neambalate infectate vândute într-un magazin. Prin extensie către alte produse alimentare pe bază de pâine (sandwich-uri, hamburgeri şamd), impactul în societate este imens. În acest caz, infecţia se poate produce pe loc (o persoană infectată a pus mâna pe una sau mai multe pâini şi le-a infectat, iar o persoană neinfectată a atins una din acele pâini şi a luat virusul) sau pe termen mai lung (o persoană neinfectată a luat o pâine infectată acasă şi a mâncat-o împreună cu familia).

Studiul de la Politehnica Bucureşti vine în continuarea concluziilor unui alt studiu, prezentat în septembrie 2020 de către Universitatea din Bucureşti, care a aratat că virusul poate să rămână activ chiar şi ore bune pe produsele neambalate.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. De la o vreme incoace, rar trec doua saptamani fara un articol fulminant pe tema (ne)ambalarii painii.

    Contraintuitiv, desi (aproape) toate au doi eroi negativi (paine neambalata plus covid egal love), aceasta serie aparent interminabila de articole nu a inceput odata cu epidemia covid, ci mult mai tarziu, pe la jumatatea lui 2020. 

    In toamna, coincidenta, subiectul a devenit brusc extrem de interesant nu doar pentru cateva media, ci si pentru o gramada de experti, culminand cu cei mai experti dintre experti (atat in domeniul painii, cat si al virusologiei), anume colectivul de profesori de la Politehnica (?!?). 

    Alta coincidenta, pe niste posturi TV a rulat insistent pana de curand un clip care spunea fix acelasi lucru pe care-l spune si studiul domnilor ingineri. Clip platit de un ONG ale carui surse de finantare (suficient de generoase incat sa poata plati atat clipul, cat mai ales difuzarea lui) nu sunt publice - desigur, din motive de GDPR. Frapant, site-ul respectivului ONG tradeaza mai degraba lipsa de bani - nu contine absolut nimic in afara acelui studiu. Oarecum firesc, avand in vedere ca e singura activitate pe care pare s-o fi avut vreodata. 

    Alta coincidenta, tot de prin noiembrie incoace subiectul a devenit principala preocupare profesionala a autoarei acestui articol - daca n-am gresit eu la numaratoare, in ultimele patru luni 10 din 14 articole "de autor" asumate (adica articole semnate si de substanta, eventual interviuri, nu acele scurte note zilnice privind evolutia pietelor financiare) se refera la painea noastra cea de toate zilele, care musai sa fie cat mai zdravan ambalata. 

    Unele - ca acesta, de pilda - sunt exceptional documentate. Hai sa fim seriosi, cine stia (pana sa citeasca acest articol) de existenta Universitatii Clemson, sau cine stia ca exista pozitia de sef de stiinta la o academie (care academie e cu totul altceva decat ar putea crede cititorul roman neavizat - este un muzeu. De inalta tinuta stiintifica, dar totusi un muzeu), sau cine stia ca TNA North America e un furnizor de linii de impachetare alimente, adica o persoana a carei obiectivitate in controversa (ne)impachetarii painii e mai presus de orice banuiala? 

    O coincidenta cumva pe dos este faptul ca, in ciuda unor astfel de performante in materie de documentare, autoarea n-a reusit pana in prezent sa ajunga nici macar indirect (adica din comunicate de presa, luari de pozitii publice etc.) si la surse cumva mai familiare romanilor - gen Protectia Consumatorului, sau agentia aia cu Siguranta Alimentelor, sau chiar European Food Safety Authority. Care, toate, in mod bizar, sunt de alta parere cu privire la povestea de amor dintre painea neambalata si covid. 

    Suficiente coincidente pentru vineri seara. Nu e treaba mea, dar poate ca locul potrivit pentru seria asta de articole ar fi o rubrica de opinii, sau, nu stiu, de activism sanitar. Altfel, ma vad silit sa constat ca pana si Cristian poate avea cateodata dreptate. 

    Disclaimer (un exercitiu recomandabil multora) - nu sunt patron de brutarie, n-am actiuni sau alte interese materiale in vreo firma de profil, sau macar intr-una de pe lantul acestei industrii, n-am niciun ban de castigat sau pierdut din acest comentariu. Ba, mai mult, nici macar nu cumpar mai mult de doua-trei paini pe luna (de cand cu pandemia, s-a dilit asta micu' si face in casa paine de exceptionala calitate, exact cum facea bunica, acum mai bine de juma' de secol). 

    1. Nu înțelegi tu avantajele pâinii ambalate.

      In celași ambalaj cu pâinea, poți găsi reclame la vaccinuri, la diverse clinici care fac teste de Covid, propaganda guvernamentală, teste rapide și multe altele. 

      Când pâinea va fi dotată cu un cip, ea va transmite fabricantului in timp real, viteza cu care consumi pâine, temperatura de stocare, cine circula prin bucătărie și multe altele..

      Vezi că nu înțelegi? 

    ...

    1. Redactia posteaza un mesaj considerat inacceptabil prin prisma propriului regulament...

      Altfel, pot sa inteleg ca sunteti nemultumiti si de ce. Dincolo de bla-bla-uri, la drept vorbind nimanui nu-i place sa fie criticat. Dar: 

      1. Sunteti intr-o profesie supusa atentiei publice, dependenta de atentia publica si, daca va considerati adevarati profesionisti, n-aveti incotro decat sa acceptati si partea mai putin placuta a acestei atentii. 

      2. In ce ma priveste, este singurul ziar/site pe care-l mai citesc de vreo 2-3 ani incoace. Am pretentia sa fiti perfecti. In relatia cu Bursa, sunt ceea ce se cheama un stakeholder. N-am actiuni, nu sunt angajat, n-am nicio treaba cu gazeta dpdv financiar, dar imi pasa de ea. 

      3. Asa ca, oricat de rautacios par uneori, intotdeauna in spate exista dorinta de a va ajuta, pe masura umilelor mele puteri si a timpului limitat. 

      Am impresia că încerci să judeci vremurile dintr-o perspectivă morală..

      Te-ai vaccinat? Vezi că și stakeholderii sunt de mai multe tipuri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb