ÎN LUPTA CU INFLAŢIA BCE creşte dobânzile cu 75 de puncte de bază

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 septembrie 2022

BCE creşte dobânzile cu 75 de puncte de bază

"Mişcarea BCE indică faptul că banca este dispusă să sacrifice creşterea economică pentru a combate inflaţia", conform CNBC Banca Centrală Europeană prognozează o inflaţie medie de 8,1% în 2022, de 5,5% în 2023 şi de 2,3% în 2024

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat ieri creşterea dobânzilor de politică monetară cu 75 de puncte de bază, ducând astfel rata facilităţii de depozit la 0,75%, conform CNBC.

"Acest pas major anticipează tranziţia de la abordarea foarte acomodativă a ratelor de politică monetară la niveluri care vor asigura revenirea în timp util a inflaţiei la ţinta de 2% a BCE pe termen mediu", se arată în comunicatul băncii.

De asemenea, "banca se aşteaptă să crească în continuare ratele dobânzilor, deoarece inflaţia rămâne mult prea mare şi probabil va rămâne peste ţintă pentru o perioadă lungă de timp". BCE şi-a revizuit aşteptările inflaţioniste, prognozând o medie de 8,1% în 2022, 5,5% în 2023 şi 2,3% în 2024.

Conform CNBC, pieţele se aşteptau în mare parte la o creştere cu 75 de puncte de bază, moneda unică europeană rămânând la un nivel constant faţă de lira sterlină şi urcând uşor faţă de dolar, până la 1,0005. Luni, euro scăzuse sub 99 de cenţi pentru prima dată în 20 de ani.

Mişcarea BCE vine după o creştere de la -0,5% la zero pentru rata facilităţii de depozit la reuniunea sa din iulie. Instituţia cu sediul la Frankfurt, ce este banca centrală pentru cele 19 ţări ce folosesc moneda euro, a menţinut dobânzile la minime istorice, rata depozitelor fiind în teritoriul negativ din 2014 încoace, într-o perioadă în care s-a confruntat cu o criză a datoriilor suverane şi pandemia Covid.

Dar acum BCE se confruntă cu o inflaţie ridicată, preţurile de consum din zona euro crescând cu 9,1% în august, stabilind al nouălea record consecutiv, potrivit CNBC.

Inflaţia este alimentată de preţurile uriaşe ale energiei, care au urcat vertiginos după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie. Creşteri ale preţurilor sunt observate şi la alimente, îmbrăcăminte, maşini, electrocasnice şi servicii. Alţi factori care au alimentat inflaţia sunt problemele din lanţurile de aprovizionare şi efectele secundare ale valurilor recente de căldură.

"Mişcarea BCE indică faptul că este dispusă să sacrifice creşterea economică pentru a combate inflaţia", scrie CNBC.

PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,8% în trimestrul al doilea, dar mulţi analişti spun că o recesiune în zona euro este aproape inevitabilă în următoarele luni, deoarece puterea de cumpărare a consumatorilor este tot mai redusă, iar companiile au dificultăţi să transfere costurile mai mari ale inputurilor.

"BCE şi alte bănci centrale au fost prinse între nevoia de a potoli inflaţia şi conştientizarea că riscurile de recesiune continuă să crească", a spus Willem Sels, director global de investiţii la HSBC. "Preţurile gazelor au urcat brusc iar BCE este îngrijorată de faptul că inflaţia în creştere duce la cereri de salarii mai mari, ceea ce poate face presiunile inflaţioniste mai lipicioase. Politica monetară acţionează cu întârziere, şi este posibil ca guvernatorii BCE să considere că este mai bine să anticipeze majorările ratelor dobânzilor şi să încheie creşterile până la sfârşitul anului".

Din punctul său de vedere, ridicarea ratelor va creşte şi mai mult costurile de împrumut ale ţărilor mai puţin dezvoltate şi va înăspri condiţiile financiare, ceea ce poate adânci recesiunea.

Conform CNBC, creşterea de ieri a ratei de politică monetară de către Banca Centrală Europeană menţine încă dobânda sunt nivelul considerat "neutru", între 1% şi 2%.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. O picătură într-un ocean. Au inundat piața cu bani fără acoperire și acum se plâng ca a crescut excesiv inflația. Oare conducătorii acestor instituții sunt asa Naivi? Ei au premeditat aceasta inflație. De ce nu măresc dobânzile peste 9%? Asa ar fi normal. Ei finanțează cu dobânda inderioara ratei inflației. Deci banii sunt în continuare gratuiți. Va urma o sărăcire brutala a populației, scopul fiind de a controla mai bine fiecare cetățean și de a ne trece la socialism. UE a devenit o dictatura.

    1. Traim in plin fascism: sistem de putere al elitelor corporatiste.

      Socialismul e altceva, e o teorie care nici nu fost aplicata, pentru ca e imposibil de aplicat, el presupune omul solidar si responsabil.

      Leninismul si stalinismul nu sunt socialism, dar fascistilor le este foarte convenabila aceasta asociere, confuzie. 

      De a „ne trece”? Păi nu suntem deja? N-ai remarcat planificarea centralizată dictată de birocrații din Bruxell? N-ai remarcat zecile de instituții inutile pline de de tot felul de piloși și în UE și în Ro?

      Concluzia este ca lucreaza la o mare schimbare in rau. Daca popoarele nu ies in strada sa preia puterea ne vor face scavi europeni.

      mussolini era amic cu Lenin fiind socialist care a virat ulterior

      iar ăialalți au făcut national socialismul.  

      adică secte socialiste  

      Ce spui e istorie. Eu vorbeam despre prezent, iar in prezent ne aflam in fascism corporatist.

      Orice dictator poate pretinde ca urmeaza "teoria socialista". 

      Domnule Protaru, inteleg ce ati vrea sa spuneti, dar va rog, precizati-va termenii, pentru ca altfel debitati prostiile cu fascismul corporatist.

      Fascismul este italienesc, iar in limba italiana, "corporazzione" nu inseamna "corporatie", cum analfabetii cred, ci inseamna sindicat. 

      Fascismul este un rezultat al aliantei dintre stat si sindicate. 

      Cand spui "fascism corporatist" spui o tampenie. 

      Scuze!

    putin tata, putin! ... ma asteptam la un minim (simbolic) 1% !

    ECB va incepe sa conteze doar atunci cand dobanda incepe sa fie minim 2/3 din rata inflatiei (aprox 9%) sau mai sus... deci de la 6% in sus dobanda la euro incep sa conteze aceste gesturi "de bine" de marire a dobanzii la euro.  

    Doar ca sefa ECB nu are natural acele parti masculine pentru a lua deciziile complete, corecte si curajoase pentru a corecta tampenia lui Super-Mario Draghi cu dobanzile negative la euro... 

    Avem nevoie de un erou curajos foc care sa ridice dobanda la euro la minim 6 % sau la 10-11 % (in mod ideal).  

     

    1. la datoriile pe care le au facut printand bani, si daca ar vrea nu pot faca dobonzile real pozitive, ar insemna falimentul tarilor supraindatorate, au ascuns rahatul sub pres cu dobanzi real negative de la criza din 2008 si a inceput sa puta, dar putin e de vina :))))

      falimentul unor tari se propaga oricum ... intersul bancilor centrale e ca inflatia sa se intersecteze descendent cu dobanda de referinta ce urca ascendent = atunci soc deflatie..

      pana atunci muzicuta continua dar nu pentru mult timp... caci supraindatorarea natiilor face ca rata inflatiei (procentuala) sa cada abrupt mult mai rapid cand dobanzile cresc... nu este necesar sa se ridice dobanda la nivelul inflatiei... asta doar daca sunt pancici bancare sau razboaie ce fac oamenii sa scoata banii din banci si sa ii consume rapid pe etc forme de bunuri din frica de devalorizare... (gen orchestra covid ce a dat soc inflatie exact cand se cadea in deflatie in decembrie 2019 spre februarie 2020 ci minim 15 martie.. traiectoria deflationista era cu mult inainte de covid pornita - din acest motiv print de bani). 

      intre 2023-2024 trebuie sa se intersecteze ratadobanzii cu tata inflatiei ca punct de inflexiune si soc pe piata globala.. 

      Oricum avem sincronizat global o DEFLATIE severa plasata in viitor... o deflatie a activelor financiare... o arata destul de evident mai multe politici bancare de pe glob... vedem cine rezista... Asemenea politici au mai fost orchestrate in 1929 si in 2008!!! si astazi in 2022... deci datoria la nivel global este colosala din acest motiv este nevoie de "orchestra" si dirijor... pentru a se pastra armoniile din cor... se incearca evitara falseturilor.. 

      s c cret 

      ne aflam in punctul de negare... agonia o sa loveasca prin 2026-2028 pe acolo..

      s c cret 

      de acord, cu specificatia ca mizeria nu va mai putea fi mascata dincolo de 2032. Atunci , in decembrie 2032 e momentul adevarului. Un imens val de deflatie teribila la nivel mondial urmeaza pana in 2036!

      care mai detine imobiliare dincolo de 2030-2032 e nataletul satului !

      dar pana in 2030-2031 e misto foc sa ai asset-uri imobiliare si actiuni !  

      p.s. pont: baietii rai si cu bani ca sa mai ciocaneasca in cap natalitatea in toata lumea O SA POMPEZE MASIV BANI IN IMOBILIARE CA SA LE FACA HIPERINACCESIBILE.  

    La inflatie de 9 % taxe pe profit de 8% tvauri de etc... accize de etc... taxe pe venit etc... adunati voi procentele nesimtite incasate de guverne... cu praful de pe toba ramane populatia...

    jaful mare e prin romania si alte state mai sara"che"... 

    s c cret 

    1. in alte tari mai "bogate" ai inflatie 9-10% sau cat ofi la euro plus taxe pe profit de 30-50% plus tvs plus plus .. romania sta bine de tot :D

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb