ÎN POFIDA SANCŢIUNILOR OCCIDENTALE,  Rusia şi-a sporit cu 50% exporturile de armament

Ioana Dogaru
Internaţional / 14 decembrie 2015

Producătorii occidentali de armament continuă să domine piaţa mondială, dar vânzările lor sunt în declin comparativ cu cele ale concurenţilor din Rusia, care şi-au sporit cota de piaţă, relevă un raport publicat de Institutul Internaţional de Studii pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), comentat luni de agenţiile AFP şi EFE.

Deşi deţin peste 80% din piaţa mondială, valoarea vânzărilor societăţilor din SUA şi Europa Occidentală a scăzut cu 3,2% în anul 2014 comparativ cu anul anterior, scăderea fiind mai pronunţată în cazul celor europene faţă de cele americane, potrivit surselor citate.

În schimb, vânzările companiilor producătoare de armament din restul lumii au crescut anul trecut cu 25%, iar în rândul acestora se distinge Rusia, care şi-a sporit valoarea exporturilor de armament cu 50%, cota ei de piaţă ajungând la 10%, având ca principali clienţi China şi India.

În plus, 19 companii din cadrul complexului militar-industrial rus sunt înscrise în topul primilor 100 de producători mondiali de armament, întocmit de SIPRI.

Prima în acest clasament rămâne compania americană Lockheed Martin, cu o cifră de afaceri de 37,5 miliarde de dolari. Ea este urmată de Boeing, cu 28,3 miliarde de dolari, şi de compania britanică BAE Systemsm, cu 25,7 miliarde de dolari. Cea mai importantă societate rusă din acest top este Almaz-Antei, cu o cifră de afaceri de 8,8 miliarde de dolari, ea fiind plasată pe locul 11.

Pe ansamblu, valoarea exporturilor de armament la nivel mondial a fost anul trecut de 401 miliarde de dolari, cu 1,5% mai puţin faţă de anul anterior, companiile din SUA deţinând mai mult de jumătate din piaţă (54,4%).

Se pare că sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma destabilizării Ucrainei nu au afectat semnificativ industria rusă de apărare, deşi companiile din acest sector au fost direct vizate. Mai mult decât atât, experţi în domeniu afirmă că aceste sancţiuni au încurajat Rusia să se bazeze pe forţe proprii în perfecţionarea tehnologiilor militare, informează EFE.

Exporturile de armament ale Ucrainei au scăzut în anul 2014 cu 37,4%, societatea care asigură cea mai mare parte a acestor livrări, UkrOboronProm, ajungând pe locul 90 în topul SIPRI, după ce în anul 2013 a fost pe locul 58.

O scădere importantă, de 11,3%, a înregistrat şi Franţa, dar se anticipează o îmbunătăţire a poziţiei acesteia în anii următori, mai ales datorită recentelor contracte de vânzare a avionului multirol Rafale, transmit sursele citate.

Raportul nu analizează şi vânzările Chinei, din cauza lipsei datelor fiabile. Totuşi, documentul semnalează că, potrivit informaţiilor obţinute, nouă dintre principalele zece societăţi chineze producătoare de armament ar putea intra în topul primelor 100 mondiale, iar între patru şi şase dintre ele s-ar putea număra chiar printre primele 20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb