ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI Holde Agri Invest - venituri în creştere cu 157%, dar pierdere de 9,2 milioane de lei

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 9 septembrie 2022

Holde Agri Invest - venituri în creştere cu 157%, dar pierdere de 9,2 milioane de lei

Liviu Zăgan, Directorul General: "În 2022, seceta a reprezentat încă o dată una dintre principalele provocări pentru agricultura locală"

"Suntem încrezători că vom realiza profitul net vizat pentru anul acesta, de 8,8 milioane de lei, indiferent de provocările pe care le întâmpinăm", spune conducătorul Holde

Holde Agri Invest, companie din ţara noastră care exploatează terenuri agricole, a raportat pentru prima jumătate a anului venituri de 38,2 milioane de lei, în creştere cu 157% faţă de cele din primele şase luni din 2021, şi o pierdere de 9,2 milioane de lei, conform unui raport publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În prima jumătate a anului, compania a derulat investiţii în valoare totală de 19,8 milioane de lei, finanţate din surse proprii şi capital împrumutat, în modernizarea fermelor existente şi lărgirea suprafeţelor exploatate. În primele şase luni din 2022, compania a exploatat o suprafaţă totală de 12.300 de hectare, o creştere cu 45%, din care 2.005 hectare au fost cultivate în regim ecologic, potrivit unui comunicat al Holde Agri Invest.

Liviu Zăgan, Directorul General Holde Agri Invest, a declarat: "În 2022, seceta a reprezentat încă o dată una dintre principalele provocări pentru agricultura locală, o parte din terenurile Holde fiind afectate de aceasta. Însă, strategia noastră, care are la bază o structură de ferme împărţite pe mai multe zone geografice, şi-a demonstrat beneficiile şi a înclinat balanţa în favoarea noastră, deoarece seceta nu a fost prezentă la nivelul întregii ţări. Prin urmare, culturile de toamnă - grâu şi rapiţă au înregistrat o producţie satisfăcătoare - 28.752 tone, o creştere cu 54% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, din care 1.453 tone a fost producţia din culturi ecologice. În combinaţie cu preţurile din piaţă, venitul total obţinut în urma acestor culturi a fost uşor peste aşteptări. Comparativ cu randamentele la hectar obţinute în anul agricol anterior, nucleele Roşiori, Frumuşani şi Videle au obţinut rezultate marginal inferioare, în timp ce nucleul Conţeşti operat pentru prima dată în acest an a furnizat producţii peste aşteptări. Cu toate acestea, la nivel general, suntem încrezători că vom realiza profitul net vizat pentru anul acesta, de 8,8 milioane de lei, indiferent de provocările pe care le întâmpinăm".

În prima parte a anului, Holde a continuat să investească în extinderea suprafeţelor exploatate, iar în luna aprilie a finalizat achiziţionarea unei noi ferme în judeţul Dâmboviţa, în comuna Conţeşti. Ferma cu o suprafaţă totală de 2.100 de ha de teren a devenit cel de-al patrulea nucleu Holde, după Roşiori, Videle şi Frumuşani. De asemenea, în primele şase luni ale anului, compania a continuat procesul de investiţii la nivelul tuturor celor patru nuclee, prin achiziţionarea de utilaje de ultimă generaţie, extinderea sistemului de irigaţii la ferma Frumuşani, de la 125 la 275 de ha, precum şi prin mărirea capacităţii de depozitare de la Călineşti, de la 10.000 la 15.000 de tone. În plus, în luna august a acestui an, Holde a demarat lucrările la cel de-al treilea siloz al companiei, în cadrul fermei Frumuşani, care va avea o capacitate totală de 10.000 de tone, conform comunicatului.

Pentru primele şase luni ale anului, veniturile din vânzarea produselor agricole, producţie proprie, s-au ridicat la 4,68 milioane de lei, cu 45% peste cele din prima jumătate a anului trecut, în timp ce veniturile din subvenţii de exploatare au fost de 6,32 milioane de lei, faţă de cele 0,65 milioane de lei, în prima jumătate a anului. Circa 24,1 milioane de lei reprezintă producţia în curs aferentă anului agricol 2021-2022, faţă de 9,5 milioane de lei în 2021, potrivit raportului publicat la BVB.

Pe de altă parte, cheltuielile din exploatare au fost de 46,1 milioane de lei, cu 86% peste cele din primele şase luni ale lui anului trecut. Cheltuielile materiale s-au ridicat la 26,3 milioane de lei, în creştere 110% faţă de cele din prima jumătate a anului trecut, cele cu materiile prime şi materialele fiind de 24,5 milioane de lei, comparativ cu 9,25 milioane lei în prima jumătate a anului trecut.

"Cheltuielile legate de inputurile necesare formării recoltelor anului agricol 2021-22 au crescut cu 165%, până la 24,5 milioane de lei, determinate de extinderea suprafeţelor exploatate, dar şi de creşterea preţurilor unitare ca urmare a evoluţiei preţurilor petrolului şi gazului natural pe pieţele internaţionale. În ceea ce priveşte cheltuielile cu arenda aferentă suprafeţelor exploatate în acest regim, acestea au crescut cu 89% până la 1,9 milioane de lei, diferenţa explicată atât prin extinderea suprafeţelor, cât şi prin creşterea preţului unitar al produselor agricole în care sunt acestea exprimate, în linie cu cotaţiile internaţionale", se menţionează în raport.

Cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 5,1 milioane de lei, faţă de cele 3,4 milioane de lei în prima jumătate a anului trecut, ca urmare a creşterii numărului de angajaţi în urma achiziţiilor de noi ferme, precum şi a creşterii remuneraţiei angajaţilor, potrivit raportului.

În aceste condiţii, Holde Agri Invest a raportat pentru prima jumătate a anului o pierdere operaţională consolidată de 7,89 milioane de lei, mai mică decât cea din primele şase luni ale lui 2021, de 9,94 milioane de lei. Pierderea netă a fost de 9,2 milioane de lei, sub cea din primele şase luni ale lui 2021, de 10,63 milioane de lei.

Pe lângă activitatea operaţională, în primul semestru din 2022, conducerea Holde a fost implicată şi în pregătirea unei noi runde de majorare a capitalului social. Operaţiunea s-a desfăşurat în două etape, în perioada iunie-august, iar în urma acesteia au fost atrase aproximativ 21 de milioane de lei de la investitori, se mai punctează în comunicat.

Aproximativ 65% din fondurile atrase vor fi îndreptate spre extinderea suprafeţelor cultivate, prin achiziţia de ferme în judeţele în care Holde este deja prezentă, dar şi în alte judeţe limitrofe, sau chiar în alte regiuni ale ţării. Restul de 35% va fi utilizat pentru investiţii în modernizarea fermelor existente - utilaje, capacităţi de depozitare, sisteme de irigaţii, dar şi investiţii în proiecte agri-tech. Pentru achiziţia de terenuri, Holde intenţionează să combine finanţarea din fondurile atrase în urma majorării capitalului social cu împrumuturi bancare, potrivit sursei menţionate.

Compania are o capitalizare de piaţă de circa 120 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Poate cineva sa dea o capitalizare reala, la zi pentru HAI? Doar am frunzarit putin partea asta si imi dau aproape 100 milioane actiuni, 72 precedente si 26 subscrise si in curs de inregistrare din cate inteleg.

    Deci ar fi pe la 160 capitalizarea daca e corect nr. de actiuni. Oricum pare ca dureaza cam mult inregistrarea, a trecut o luna de la oferta.

    1. Ok, stiu ca la incarcarea actiunilor se va ajusta si pretul dar ma intereseaza numarul de actiuni. Asta ca se fac atatea compensari, alocare actiuni pentru merite deosebite la diversi, contracte de management cu bonusuri de le pierzi sirul.

      va fi dupa incarcarea celor din mcs incheiat. Numai ca sunt imbarligate, pe doua clase.

      E adevarat ca veniturile apar in principal in semestrul doi, dar profitul nucred sa iasa peste cel de anul trecut.

      Au datorii foarte mari si isi cam trag bonusuri nejustificat de mari, chiar inainte de a confirma un management eficient. 

    problema lor nu e pierderea semestriala,ca au in fiecare an. e PER de peste 15 chiar si cu profitul pentru care sunt ei optimisti

    asta pentru ca suprafata a crescut,datoriile au explodat,au 97 purtatoare de dobanda 

    dobanda au platit 1 mil la semestru,erau datoriile mai mici si dobanzile abia incepusera sa creasca 

    la ROBOR+3% o sa fie 10% minim dar nu se aplica la 97 ca au datorii bancare si pe termen scurt care stau putin in sold 

    dar sa zicem 70 m datorii cu 10% nu mai sunt 2 m dobanzi anualizate de la semestru ci 7 plus ce se mai aduna din alea care stau doar cateva luni in sold 

    indatorarea era 55% poate mai scade dupa majorare care daca nu le iesea erau insolventi la ce datorii curente nete au(anul trecut aveau active curente nete) 

    la ei profit nu are cum sa iasa mai mare fata de anul trecut ca recolta mai buna ca atunci rar va mai fi 

    profit mai mare iese doar prin marirea suprafetei care dupa cum se vede atrage un munte de datorii,un risc mare care planeaza multi ani 

    in conditiile unui asemenea risc ma mira acel PER 

    noroc ca nu fac multa agr.ecologica altfel erau mancati 2000 HA din 12.000 

    la ecologica se vede din descriere ca e cantitate mult mai mica la HA si in ultima vreme preturile pe piata la productia ecologica se apropie de aia conventionala,a mai trecut hype cu eco si cu inflatia asta o sa treaca de tot 

    genul asta de afacere e pentru cei cu bani multi care-si asuma un risc mare si se diversifica,mai ales ca agribusiness a devenit chestie la moda,insa pe medie nu va fi prea rentabila

    la astia mai apare si marea problema ca organizatorii afacerii mi se pare ca si-au pus niste favoruri imense in privinta castigului lor si asta va eroda puternic EPS pentru restul 

    1. bine zici.

      Merci pt info privitoare la bonusuri!

      HAI pare ca se indatoreaza tot mai mult.....probabil ca va avea probleme.....iar bonusurile de acum fie vor fi folosite ot imprumutarea societatii fie pt probabila (ras)cumparare din insolventa/concordat....

      Acti onarii mici vor fi doar de muls.... 

    Nu va mai crede nimeni la ce scrieti voi in memorandumul de listare si comunicatele date pe bvb.

    Se sparge gogoasa. 

    1. sunt incepator poti detalia sa stiu sa ma feresc? unde e teapa?

      nu eu am scris mai sus dar ma uitasem si eu la previziunile bugetare din memorandum 2020-2029 si lasand la o parte ca scriu doar Anul 1 anul 8 in capul tabelului pentru 2020 erau prevazute venituri pe care le realizeaza si in 2022(au cumoarat ferme mai multe decat acum 2 ani cand au scos previziunile astea)

      ceea ce nu bate nici pe departe cu realizarile e faptul ca la venituri de 88 M RON prognozau EBIT de 23,5 iar anul urmator la 93 deci crestere de doar 5 M an/an aveau EBIT de 29,5 deci 6 M in plus 

      iar in bugetul facut anul asta pe care ei se jura ca=l fac cu toata pierderea semestriala au venituri de 101 M si EBIT 9 

      deci ei in memorandum prognozau o rentabilitate de cateva ori mai mare decat o fac dupa listare 

      in plaja 93-100 M venituri in loc de 29,5 M EBIT iese cel mai optimist 9,3! 

      cam asta poate vrea colegl sa zica teapa,ca au momit lumea la listare cu fantasme 

      sunt ani buni,mai putin buni dar ei se vede treaba ca si daca bugeteaza ca ar fi buni au rentabilitatea de 3 ori mai mica decat spuneau la listare in 2020

      oricum e aberant sa arunci 30% rentabilitate in agricultura ,asta e la farmaceutice care au patente,ca alea de generice nu scot atat! 

      am inteles, o sa ma uit pe memo, daca e sa fie asa intr adevar pare departe, sau poate se mananca mult cu schema de recompensare a managementului care am inteles ca creste cu cat cresc hectarele

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb