ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI, Creştere semnificativă a activului net unitar al SIF Banat Crişana, după procesul de răscumpărare

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 noiembrie 2016

Creştere semnificativă a activului net unitar al SIF Banat Crişana, după procesul de răscumpărare

Profit în creştere, pe fondul obţinerii unor dividende mai mari

SIF1 Banat Crişana a înregistrat un profit net de 91,5 milioane lei, în primele nouă luni din 2016, dublu faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul unor active în creştere, potrivit raportului trimestrial transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit companiei, profitul net realizat la data de 30 septembrie 2016, în sumă de 91,5 milioane lei este superior rezultatului perioadei corespunzătoare a anului 2015, în contextul obţinerii unor venituri din dividende semnificativ mai mari decât în cursul primelor nouă luni din anul 2015, pe fondul reluării distribuirii de dividende de către societăţile bancare şi al distribuirii unui dividend special de către Banca Transilvania.

Valoarea activului net (VAN) al SIF Banat-Crişana a fost de 1.915,19 milioane lei, la 30 septembrie 2016, în creştere cu 7,8% faţă 30 iunie 2016, şi cu 10,5% faţă de 29 ianuarie 2016.

Totodată, valoarea activului net pe acţiune (VUAN) la 30 septembrie 2016 era de 3,6973 lei. Compania precizează: "Creşterea mai semnificativă faţă de cea a VAN, de 14,23% faţă de valoarea înregistrată la 30 iunie 2016 (3,2368 lei), respectiv 17,11% faţă de 29 ianuarie 2016 (3,1571 lei), se datorează modificării (reducerii) numărului de acţiuni proprii aflate în circulaţie, în urma procesului de răscumpărare a acestora desfăşurat în luna august 2016".

Luna trecută, acţionarii SIF1 Banat Crişana au aprobat reducerea capitalului social, dar şi un nou program de răscumpărare.

Astfel, compania va mai răscumpăra maximum 20.000.000 de acţiuni, la un preţ între 0,5 lei şi 3,41 lei/unitate, în vederea reducerii capitalului social. Durata programului este de maximum 12 luni.

În cadrul primului program de răscumpărare, SIF1 a răscumpărat unui număr de 28.849.268 acţiuni proprii.

Oferta publică prin care SIF1 Banat Crişana a răscumpărat 5,62% din acţiunile proprii, la un preţ de 1,7 lei/titlu, a fost suprasubscrisă de 4,59 ori.

În primele nouă luni, numerarul şi echivalentele de numerar ale SIF1 au scăzut ca urmare a direcţionării plasamentelor monetare către titluri de stat, clasificate ca active financiare disponibile pentru vânzare, precum şi a plăţilor necesare operaţiunii de răscumpărare a acţiunilor proprii (53,2 milioane lei).

SIF1 mai arată că activele financiare disponibile pentru vânzare, în valoare de 1.741,4 milioane lei, reprezentând 94,2% din totalul activelor, prezintă creştere cu 0,7% faţă de 31 decembrie 2015: "Majorarea volumului acestor active se datorează în principal achiziţiei de titluri de stat în sumă de 101 milioane lei, în condiţiile în care această creştere a compensat înregistrarea diferenţelor nefavorabile de valoare în urma evaluării la valoarea justă a portofoliului de acţiuni deţinut la 30 iunie 2016".

Conform raportului trimestrial, volumul datoriilor este în scădere faţă de sfârşitul anului 2015, scădere datorată în cea mai mare

parte reducerii datoriilor privind impozitul amânat aferent valorii juste recunoscute în cadrul capitalurilor proprii: "La 30 iunie 2016, rezerva de valoare justă a fost ajustată negativ, ca urmare a marcării la piaţă a portofoliului de active financiare deţinute, afectându-se astfel şi datoria corespunzătoare impozitului pe profit amânat".

În primele trei trimestre veniturile operaţionale s-au cifrat la 105,22 milioane de lei, de 2,8 ori mai mari decât cele din perioada similară a anului trecut.

Societatea a transmis: "Evoluţia veniturilor cu pondere semnificativă este următoarea:

- Veniturile din dividende prezintă creştere semnificativă în principal ca efect al înregistrării dividendelor cuvenite pentru anul 2015, în principal de la societăţile bancare (Banca Transilvania, BRD, Erste) respectiv de la societăţile în care se deţine pachetul majoritar (Vrancart, SAI Muntenia, Biofarm, IAMU Blaj).

- Veniturile din dobânzi sunt în scădere faţă de perioada corespunzătoare anului precedent din cauza reducerii nivelului ratei dobânzii, în condiţiile în care volumul mediu al plasamentelor monetare din primele nouă luni ale anului 2016 (168,9 milioane lei) este aproximativ la nivelul celui din perioada similară a anului precedent (167,6 milioane lei).

Câştigurile din investiţii prezintă următoarea evoluţie: - Pierderea netă din diferenţe de curs valutar înregistrată la 30 septembrie 2016 este aproximativ la acelaşi nivel cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare anului precedent şi este aferentă plasamentelor monetare deţinute în euro.

Profitul net din vânzarea activelor este redus în comparaţie cu perioada similară a anului precedent, având în vedere că în cursul primelor 3 trimestre din 2016 a fost vândută integral participaţia la Albalact respectiv un pachet de acţiuni la Fondul Proprietatea. Profitul net din activele financiare la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere este nesemnificativ, în contextul reclasificării cvasi majorităţii deţinerilor din această categorie în cadrul activelor financiare disponibile pentru vânzare în luna noiembrie 2015".

Cheltuielile realizate la data de 30 septembrie 2016 sunt peste nivelul celor realizate în perioada corespunzătoare a anului 2015, în principal datorită cheltuielilor cu personalul şi celor ocazionate de întocmirea şi auditarea situaţiilor financiare consolidate, potrivit SIF1 Banat Crişana.

La 30 septembrie 2016, SIF1 avea 39 de angajaţi, faţă de 49, după primele 3 trimestre din 2015.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Vreau si eu la SIF1!!!! Sa fi platit pentru a merge la serviciu pentru a face NIMIC, si asta pentru un salariu lunar de 16.500 lei, inseamna atat gramatical cat si real mai mult ca perfect. Domnule Bogdan Dragoi si domnule Octavian Avramoiu, cam ce calificari ar trebui sa am? Unde se poate aplica?

    1. Acum pare ok - fata de ceilalti...Speram sa continue cu lucrurile bune. Totusi discontul actiunii fata de vuan este prea mare. Asta nu cred ca au inteles managerii.

      Trebuie să fii "Băiat deștept " și să ai ochii albaștri...

    Ar putea fi mai incisivi, ar putea acționa cu mai multa forță. Acum au putere, bani, manageri tineri și pregătiți. Exista un sentiment de neîncredere, ca se trage de timp si se asteapta incasarea primelor si salariilor grase, ca nu exista interes de mai bine...Cred ca ăștia ar putea face mult mai mult dacă ar dori.

    1. Ce forta, ce management? Singura "performanta" a cuplului Dragoi-Avramoiu este ca au facut investitii perdante mai cu mila si plaseaza cash-ul in titluri de stat. In rest tot la prieteni se canalizeaza banii primiti ca dividende din ceea ce a lasat Cuzman, singura diferenta fiind ca acest management performant de rit tanar, se exercita pe remuneratii de 10 ori mai mari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb