ÎN PRIMELE SĂPTĂMÂNI DIN IANUARIE,  Preţul grâului s-a menţinut stabil în judeţul Olt

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Materii Prime / 16 ianuarie 2008

Preţul grâului s-a menţinut stabil în judeţul Olt

"Criza de grâu se va menţine şi în noul an, pentru că va fi o urmare a deficitului de grâu din 2007", spune Cristian Iordache, director general "Comcereal" Olt.

În judeţul Olt, preţul mediu de vânzare al grâului nu s-a modificat în ianuarie faţă de luna decembrie, menţinându-se la 0,85 lei/kg fără TVA, potrivit declaraţiei domnului Cristian Iordache, director general "Comcereal" Olt. De asemenea, preţul porumbului s-a stabilizat la 0,8 lei/kg fără TVA. Preţul seminţelor de floarea soarelui a înregistrat fluctuaţii, crescând la 1,60 lei/kg.

Pentru următoarea perioadă, directorul general al "Comcereal" Olt estimează o majorare a preţului grâului. Aceasta pentru că morarii doresc grâu de calitate şi cum recolta autohtonă a fost de calitate mai slabă ei au importat din Ungaria, dar şi rezervele de grâu din această ţară sunt pe terminate.

Producţia medie de cereale obţinută în 2007 a fost extrem de scăzută în ţara noastră, ca urmare a secetei. Nici recolta de grâu din Oltenia nu a scăpat de efectele secetei. "Recolta din Oltenia a fost mult sub aşteptări. S-a înregistrat o recoltă mai bună în partea de nord, între 1000 - 1500 kg/hectar, zona de sud fiind compromisă de temperaturile ridicate", ne-a declarat domnul Cristian Iordache, adăugând: "Din cauza precipitaţiilor din 2007, nu s-a reuşit nici semănarea completă a suprafeţelor cu grâu".

"Anul trecut deficitul de grâu a fost crunt pentru ţara noastră. Criza de grâu se va menţine şi în noul an, pentru că va fi o urmare a deficitului de grâu din 2007", a spus directorul "Comcereal" Olt.

Pentru a putea acoperi acest deficit, domnul Cristian Iordache consideră că "cea mai bună soluţie este să umblăm la rezervele noastre".

În ceea ce priveşte importurile, din nefericire, ţara noastră nu se poate orienta către Europa, întrucât chiar şi grânarul ucrainean suferă pierderi, rezerva lor de grâu fiind pe terminate. Nici importul din Rusia nu mai este avantajos pentru noi. Chiar dacă au fost scoase taxele vamale, Rusia a crescut preţul până la nivelul acestor taxe.

Deficitul de porumb ar putea fi însă acoperit cu importuri din SUA, deşi va fi extrem de costisitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb