ÎN PRIMELE TREI TRIMESTRE ALE ACESTUI AN BRD Groupe Societe Generale şi-a crescut de zece ori profitul net

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 noiembrie 2015

BRD Groupe Societe Generale şi-a crescut de zece ori profitul net

Banca se află în conflict cu salariaţii săi

------------

Actualizare 19:30 BRD: "Conducerea le-a făcut angajaţilor o ofertă realistă şi competitivă la nivelul pieţei bancare"

Conducerea BRD - Groupe Société Générale transmite, prin intermediul unui comunicat remis redacţiei, că le-a înaintat angajaţilor o ofertă "realistă şi competitivă la nivelul pieţei bancare", arătându-se dispusă la discuţii pentru găsirea unor soluţii rezonabile.

"Conducerea BRD regretă decizia sindicatului (de a protesta, n.r.), ale cărui motivaţii reale nu le cunoaşte, cu atât mai mult cu cât a prezentat o ofertă realistă şi competitivă la nivelul pieţei bancare şi îşi declară în continuare disponibilitatea de a discuta cu partenerii sociali, pe o bază adecvată contextului economic şi social, pentru găsirea unor soluţii rezonabile, capabile să pună punct divergenţelor. În condiţiile în care sindicatul Impact va continua demersurile iniţiate, banca îşi asigură clienţii că a luat măsurile necesare pentru continuarea oferirii serviciilor în condiţii normale. În acelaşi timp, banca îşi exprimă încrederea că, în cele din urmă, responsabilitatea şi realismul vor prevala", precizează comunicatul.

BRD subliniază că patronatul a oferit un pachet de drepturi şi beneficii bazat pe performanţă, protecţie socială, adecvat industriei financiare. "Acesta preia majoritatea prevederilor fostului CCM expirat în iulie 2015, la care s-au adăugat şi altele noi. După o perioadă lungă de negocieri care nu s-au finalizat cu încheierea unui nou CCM, pentru asigurarea unui climat echilibrat şi a continuităţii, patronatul a luat decizia legală de a acorda unilateral un pachet de remunerare construit pe 3 axe principale".

Potrivit sursei citate, o primă componentă globală, cu adresabilitate largă, pentru toţi angajaţii, cuprinde beneficii precum pensiile private Pilonul 3, tichete de masă, o primă de ziua băncii de 1000 de lei brut a cărei acordare a fost condiţionată de obţinerea unui rezultat pozitiv la T3, precum şi de creşterea numărului clienţilor activi. "Sunt dezamăgit că liderii sindicali încearcă să minimalizeze în acest mod performanţa obţinută de cei 7500 de angajaţi din echipa BRD", a declarat Philippe Lhotte, CEO-ul BRD.

O altă componentă este cea socială, prin care conducerea acordă servicii medicale şi asigurări de sănătate la clinici private în toată ţara, asigurări de grup pentru invaliditate şi deces, plăţi compensatorii in cazul reorganizărilor, prime de mobilitate şi multe altele. Ce-a de-a treia componentă se referă la performanţa individuală, şi anume posibilitatea de acordare a unor bonusuri anuale şi revizuiri individuale, toate în concordanţă cu reglementările bancare în vigoare. "Considerăm că este o abordare modernă, europeană, specifică mediului financiar, care pune în legătură directă recompensarea, pe de-o parte, cu performanţa măsurabilă, pe de altă parte", transmite conducerea băncii.

BRD ţine să precizeze: "O acţiune care merge în acest sens este acordarea în 2015 pe baza unui criteriu de prezenţă în ultimii 5 ani, tuturor colegilor eligibili, a 40 de acţiuni Societe Generale. Acestea vor fi încasate în 2 tranşe - martie 2015 şi martie 2016 -, pot fi imediat valorificate pe piaţă şi au o valoare clar mai importantă (aproximativ 8.000 RON la cursul actual al acţiunii Societe Generale) decât cei 100 de lei solicitaţi de sindicatul «Impact» sau suma pentru asigurarea vestimentaţiei, aceasta din urmă fiind o încercare de întoarcere în timp la o prevedere de dinainte de privatizarea băncii".

Nu în ultimul rând, în condiţiile în care sindicatul Impact va continua demersurile iniţiate, "banca îşi asigură clienţii că a luat măsurile necesare pentru continuarea oferirii serviciilor în condiţii normale".

(S.A.)

--------------

BRD Groupe Societe Generale anunţă că şi-a crescut de zece ori profitul net, de la 38 milioane lei la 380 milioane lei, în primele trei trimestre ale anului acesta faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

Instituţia menţionează că, la baza acestor rezultate, au stat diminuarea costului riscului şi menţinerea cheltuielilor sub control.

La 30 septembrie 2015, creşterea uşoară a stocului total de credite din sistemul bancar românesc arată că piaţa de creditare îşi revine treptat, apreciază reprezentanţii BRD. Aceştia apreciază că soldul creditelor acordate persoanelor fizice a crescut progresiv, datorită volumului înregistrat în segmentul împrumuturilor pentru locuinţe. "Ritmul de creştere a creditelor de consum în lei s-a accentuat, însă nu a contrabalansat reducerea componentei în valută faţă de perioada similară a anului trecut. Soldul creditelor brute acordate companiilor creşte uşor faţă de 31 decembrie 2014, pe măsură ce efectul operaţiunilor de ştergere şi de vânzare de creanţe depreciate începe să se disipeze. Atât clienţii persoane fizice, cât şi clienţii persoane juridice manifestă în continuare o tendinţă importantă spre economisire - totalul depozitelor a crescut cu 7,2%, faţă de 30 septembrie 2014".

În acest context, soldul creditelor nete acordate de Grupul BRD a crescut uşor, de la începutul anului până la finalul primelor trei trimestre, cu 1,3% faţă de 31 decembrie 2014, datorită portofoliului de retail şi a celui de mari clienţi corporativi. Creşterea portofoliului de credite retail cu 3,5% faţă de începutul anului a fost susţinută de creditele imobiliare. Volumul creditelor nou-acordate clienţilor persoane fizice a ajuns la 3,7 miliarde lei, în ianuarie-septembrie 2015, fiind mai mare cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut, parţial ca urmare a programului Prima Casă, ce înregistrează o creştere semnificativă.

Depozitele Grupului BRD au continuat să crească, cu 7,1% faţă de 31 decembrie 2014, şi cu 13,1% faţă de 30 septembrie 2014, ca urmare a disponibilităţilor în conturi curente, subliniază reprezentanţii BRD Groupe Societe Generale.

Printre altele, aceştia arată că venitul net bancar a scăzut cu 5,4%, la 1,86 miliarde lei, în perioada analizată faţă de primele nouă luni din 2014, deoarece marja netă a fost afectată negativ de ratele de dobândă mici din piaţă, venitul net din comisioane a fost impactat de anularea sau reducerea unor comisioane pentru clienţii persoane fizice, şi ca urmare a unui efect de bază nefavorabil.

BRD a redus rata creditelor neperformante (NPL) de la 21,1%, la 18,5%, ca urmare a operaţiunilor de ştergere de creanţe depreciate.

Indicatorul de solvabilitate al BRD, de 17,2% la nivel individual (conform Basel III), este mult peste cerinţa reglementară, apreciază sursele citate.

"Rezultatele Grupului BRD la finalul primelor 9 luni ale anului 2015 au fost influenţate de revenirea activităţii de creditare pe segmentul clienţilor persoane fizice şi la nivelul categoriei marilor clienţi corporativi, un declin substanţial al costului riscului şi o gestiune proactivă a cheltuielilor. Revenirea graduală a cererii de creditare oferă semne încurajatoare de continuare a creşterii trimestriale a veniturilor", a declarat Philippe Lhotte, CEO al BRD.

BRD se află într-un conflict cu salariaţii săi, care a izbucnit în jurul contractului colectiv, sindicatul şi patronatul nereuşind să convină asupra prevederilor acestuia.

Angajaţii BRD Groupe Societe Generale au anunţat că, luni şi marţi, intenţionează să picheteze sediul central al băncii şi să intre în grevă, în cazul în care solicitările lor nu vor fi acceptate de către bancă.

Printre solicitările salariaţilor care nu au fost agreate de conducere în timpul negocierilor se numără majorarea cu 100 de lei a salariilor, bani pentru haine, programul de pensionare anticipată şi partea fixă a participării angajaţilor la profit.

Alte puncte pe care cele două părţi nu s-au înţeles sunt consultarea salariaţilor pentru toate proiectele de restructurare şi reorganizare şi protecţia liderilor de sindicat un an în plus faţă de perioada mandatului. Nici sporul pentru "disconfortul de a lucra cu bani" în bancă nu a fost obţinut de sindicalişti.

Dacă după acţiunea de protest programată pentru zilele de luni şi marţi nu se va ajunge la o soluţie, angajaţii au în vedere declanşarea grevei, în toate formele ei - grevă de avertisment şi grevă propriu-zisă.

Reprezentanţii băncii ne-au spus că patronatul BRD Groupe Societe Generale a oferit angajaţilor un pachet de drepturi şi beneficii bazat pe performanţă şi protecţie socială, adecvat industriei financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb