Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Buzău a anunţat că primele şase luni ale acestui an au adus la bugetul statului încasări mai mari decât cele programate pentru acest interval de timp. În plus, nivelul colectărilor după primul semestru al anului 2021 a fost cu 20% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Într-un raport prezentat în cadrul Colegiului Prefectural, Viorica Posea, şeful administraţiei la AJFP Buzău, a anunţat că în prima jumătate a anului au fost încasate 1.089,56 milioane de lei.
"Programul de încasări venituri bugetare în semestrul I 2021 a fost realizat în procent de 106,75%, veniturile realizate fiind în sumă de 1.089,56 milioane lei , faţă de un program de încasări de 1.020,70 milioane lei, depăsirea de 6,75 % reprezentând o sumă suplimentară de 68,86 milioane lei. Cele mai mari încasări sunt la bugetul de stat, respectiv 42,85% din totalul încasărilor. În cadrul bugetului de stat, ponderea cea mai mare a încasărilor a fost la impozitul pe venit şi la TVA , acestea reprezentând 62,37% din totalul realizărilor. Comparativ cu realizările semestrului întâi 2020, încasarile din primele şase luni ale anului 2021 au crescut cu 20,88%", se arată în raportul AJFP Buzău.
Viorica Posea a explicat, la Colegiu Prefectural, şi care au fost măsurile luate în această perioadă grea din punct de vedere economic, tocmai pentru a-şi atinge obiectivele stabilite şi chiar să le depăşească.
"Avem un an atipic prin măsurile luate şi aceste măsuri chiar au dus la disciplinarea plăţilor agentilor economici", a spus Viorica Posea.
În acest sens, AJFP Buzău a aplicat măsuri speciale pentru patronii care s-au confruntat cu " cu lipsa lichidităţilor cu efecte asupra solvabilităţii ".
"Aceste măsuri au inclus: eşalonarea la plată în formă simplificată(OUG 181/2020) pentru un număr de 820 de agenţi economici; amânarea la plată şi anularea dobânzilor şi penalităţilor (OUG 69/2020) pentru 647 de agenţi economici; eşalonarea la plată conform Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală pentru un număr de 33 de contribuabili. La data de 30.06.2021, la nivelul AJFP Buzău erau în derulare un număr de 173 eşalonări la plată a obligaţiilor fiscale", se arată în raportul prezentat de AJFP Buzău.
Pe de altă parte, au fost trimise peste 40.000 de somaţii la plată şi au fost aplicate sechestre pe bunuri în valoare de peste 4 milioane de lei. Practic, vorbim de măsuri de executare silită în urma cărora au fost încasate peste 70 de milioane de lei.
"Măsurile de executare silită întreprinse în semestrul I 2021 au fost comunicate un număr de 40.012 somaţii către operatorii economici cu datorii la bugetul general consolidat, în valoare totala de 579,45 milioane lei; au fost înfiinţate 5.412 popriri asupra disponibilităţilor din conturile bancare pentru suma de 441,58 milioane lei, au fost instituite 2.475 popriri la terţi pentru suma totală de 34,21 mil. lei. au fost înfiinţate un numar de 13 sechestre asupra bunurilor mobile în valoare de 1,21 milioane lei, au fost instituite un număr de 7 sechestre asupra bunurilor imobile în sumă de 3,10 milioane lei" se arată în raportul prezentat la Colegiu Prefectural.
Tot în această perioadă, în urma inspecţiilor fiscale, au fost trimise către organele de competenţă penală două sesizări pentru un prejudiciu adus bugetului statului de peste 2 milioane de lei. În total, angajaţii AJFP au efectuat peste 200 de inspecţii fiscale , dintre care 36 au fost controale inopinate.
Prin activitatea desfăşurată de cele patru structuri de colectare : Buzău, Rm. Sărat , Pătârlagele şi Pogoanele, sunt administrate obligaţiile fiscale pentru 23.861 contribuabili persoane juridice şi 16.129 contribuabili persoane fizice.
"Această perioadă, caracterizată prin provocări fără precedent pe plan mondial determinată de pandemia de Covid-19 , a influenţat pe lângă mediul economic şi social şi activitatea instituţiei noastre. În vederea prevenirii răspândirii virusului Covid-19, A.N.A.F. a dispus ca în această perioadă, un procent de până la 70% dintre salariaţi să-şi desfăşoare activitatea în regim de muncă la domiciliu. Principala problemă cu care ne-am confruntat a fost efortul depus pentru asigurarea continuităţii activităţii, prin prestarea unui serviciu public de calitate în acelaşi timp cu asigurarea protecţiei, securităţii şi sănătăţii personalului A.J.F.P. Buzău cât şi a contribuabililor", a mai spus şeful administraţiei, Viorica Posea.