ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2020: Tranzacţiile cu gaze naturale au prezentat o intensificare evidentă faţă de perioada similară a anului trecut

M.I.
Companii / 31 martie 2020

Tranzacţiile cu gaze naturale au prezentat o intensificare evidentă faţă de perioada similară a anului trecut

Tranzacţiile cu gaze naturale au prezentat, în primul trimestru al anului, o intensificare evidentă faţă de perioada similară a anului precedent, perioada aflată sub nefericita incidenţa a OUG 114, se arată într-un comunicat al Bursei Române de Mărfuri, remis Redacţiei noastre.

Astfel, totalul volumelor tranzacţionate în primele trei luni a atins 10TWh.

Potrivit sursei citate, pe pieţele spot, cantităţile medii lunare au variat între 400.000 şi 700.000MWh, prezentând o regularitate şi intensitate specifică acestei pieţe, suficientă pentru a asigura continuitate în echilibrarea portofoliilor participanţilor la piaţă. Preţurile medii ponderate pentru lunile ianuarie-martie au cunoscut o scădere continuă, de la 70,8 lei/MWh în ianuarie, la 66,4 lei/MWh în febr., respectiv 59,6 lei/MWh în luna martie.

De asemenea, pe pieţele angro, contractele standardizate de tip forward au cunoscut o evoluţie spectaculos crescătoare spre sfârşitul intervalului, numai în luna martie tranzactionandu-se un volum de peste 7 TWh. Perioadele vizate au fost atât lunile trimestrului ÎI a.c., cât şi sezonul rece al următorului an gazier, i.e .trim. IV 2020 şi trim. I, 2021. Pentru trim. ÎI a.c., preţul mediu ponderart a fost de 59,66 lei/MWh, cu cca 15% mai mic faţă de preţul reglementat impus de către ANRE. Pentru următorul sezon rece, preţul mediu a fost de 74,3 lei/MWh, situîndu-se la un nivel de 62-65% din preţurile aceleiaşi perioade a anului gazier precedent ( trim. IV 2019-trim I 2020).

"Tendinţa evident descendenţa a preţurilor este o dovadă de reintrare în normalitate a pieţei, odată cu apropierea termenului de anulare a preţurilor reglementate impuse prin OUG 114, începând cu luna iulie. O contribuţie la această reducere o au în mod normal şi efectele ultimului sezon rece, cu temperaturi favorabile, şi scăderea activităţii economice determinată de epidemia cu COVID-19. Având însă în vedere că evoluţia descrescătoare a început din trimestrul IV al anului 2019, anunţată la acel moment prin comunicate BRM, precum şi faptul că sezonul rece următor este mult îndepărtat faţă de momentul crizei actuale, cauzele principale derivă din revenirea la liberalizarea pieţei şi a neingradirii funcţionarii mecanismelor de piaţă.", arată comunicatul.

Sursa citată menţionează că, efectele negative ale intervenţiilor brutale ale autorităţilor asupra pieţei au fost astfel demonstrate pentru a două oară pe parcursul ultimilor ani. Liberalizarea preţurilor la producători prin emiterea OUG 64 în anul 2016 a fost urmată de o reducere şi stabilizare a preţurilor, sub nivelul celor preconizate prin reglementare de către autorităţi anterior apariţiei ordonanţei şi cu 10-15% sub nivelul bursei central-europene, CEGH.

"Situaţia favorabilă s-a menţinut pe tot parcursul anilor 2017 şi 2018, până la nouă reglementare a pieţei impusă de guvern prin apariţia OUG 114. Prevederile lipsite de logică economică ale acesteia, în totală contradicţie cu legislaţia europeană şi aplicate şi mai eronat de către autoritatea de reglementare, au bulversat întreagă piaţă, ridicând preţurile sezonului rece la peste dublul celorlalte burse europene .", transmite BRM.

Revenirea în prezent a preţurilor la normal odată cu anunţul reîntoarcerii la o piaţă liberalizată, demonstrate prin rezultatele de mai sus ale primului trimestru al anului, nu lasă nicio îndoială asupra soluţiilor ce trebuie urmate şi asupra efectelor dezastruase ale celor două ordonanţe. Chiar şi în aceste condiţii, cei responsabili de gândirea şi implementarea ordonanţelor, nu însă şi de consecinţele acestora, continuă să prevadă explozii ale preţurilor imediat după anularea tarifelor reglementate. Reacţia pieţei, comportamentul responsabil al marilor jucători (producători, distribuitori, traderi cu putere financiară) şi evoluţia preţurilor contrazic aceste preziceri şi dau o notă de optimism unei pieţe greu încercate.

"Primele două trimestre ale anului curent sunt şi vor fi însă în continuare afectate de efectele OUG 114, amplificate şi de deciziile ANRE rezultate din impunerea depozitării pe perioada iernii a unor cantităţi nejustificat de ridicate, pe piaţă existând volume semnificative contractate la preţuri extrem de mari. Efectele acestor contracte sunt resimţite de o bună parte dintre traderi, dar şi de consumatorii finali, dar se poate estima însă dispariţia acestora spre jumătatea anului.", arată comunicatul remis.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Omw si Romgaz sunt producatorii care impart placinta gazului din Romania. Statul roman este prezent in actionariatul ambelor companii si interesul guvernantilor este sa mentina pretul gazului la nivelul acesta. Romanii platesc cel mai scump gaz din lume. Peste tot in lume gazul s a ieftenit extraordinar de mult. Cu mai mult de 50%. In aceste conditii, industria romaneasca este pusa la pamant cu ajutorul celor 2 companii. Consiliul concurentei ar trebui sa intervina. Dar consiliul concurentei este statul roman. Domnul iohanis a anuntat ca pe perioada starii de urgenta, ar putea plafona pretul la gaze si carburanti. Asta in momentul in care pretul la pompa avea un trend descendent. Din acel moment, trendul descendent s a oprit. Petrolul este la minimul ultimilor 18 ani.

    1. Pesedistule lasa propaganda, oug 114 stim cine a dat-o si efectele ei inca le simtim. Piata isi va reveni in timp, dar efectele sabotoare ale oug dispar greu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb