ÎN SĂPTĂMÂNA TOCMAI ÎNCHEIATĂ Salt de peste 1% pentru indicii BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 decembrie 2018

Salt de peste 1% pentru indicii BVB

BET - în zona rezistenţei de la 8.700 puncte de indice

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost caracterizată, în săptămâna tocmai încheiată, de un parcurs pozitiv pentru majoritatea cotaţiilor acţiunilor listate, toţi indicii bursieri ai pieţei noastre încheind săptămâna de tranzacţionare în teritoriul pozitiv.

Variaţiile au fost cuprinse între 1,03% pentru indicele financiar BET-FI şi 1,99% pentru cel al sectorul energetic şi al utilităţilor, BET-NG, în condiţiile în care, săptămâna de tranzacţionare a avut numai patru şedinţe, faţă de cinci câte sunt în mod normal.

Este o evoluţie mai apropiată de cea avută de pieţele din Europa, unde indicele pan-european STOXX 600 a bifat o creştere de 0,99%, în timp ce indicele pieţei londoneze, FTSE 100, a urcat cu 0,39%, iar DAX 30 al bursei din Frankfurt, cu 0,58%.

Peste Atlantic, piaţa a fost marcată de o volatilitate mai ridicată, indicele S&P 500 având un salt de 4,85%, în timp ce Nasdaq 100, ce urmăreşte cele mai importante companii americane din sectorul tehnologic, a încheiat săptămâna cu un avans de 6,46%.

În ceea ce priveşte rulajul, la Bucureşti, valoarea schimburilor totale consemnate de luni, 26 noiembrie până joi, 29 noiembrie, s-a ridicat la 219,22 milioane de lei, echivalentul unei medii zilnice de 54,8 milioane de lei, peste cea înregistrată de la începutul anului, de 41,18 milioane de lei.

Transgaz - liderul rulajului, în săptămâna recent încheiată

Vedeta săptămânii din punctul de vedere al lichidităţii a fost Transgaz (TGN), companie ale cărei acţiuni au cumulat trasferuri de 58,2 milioane de lei, circa un sfert din rulajul total al săptămânii trecute, cel mai mare aport fiind avut de şedinţele din 28 şi 29 noiembrie, care au însumat schimburi de 52,46 milioane de lei.

Valoarea mare tranzacţionată cu acţiunile transportatorului de gaze naturale nu a fost însă acompaniată şi de o volatilitate pe măsură, cotaţia TGN încheind săptămâna bursieră la 356 de lei/unitate, cu 0,85% peste reperul din data de 23 noiembrie.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), cea mai bine clasată companie de la BVB în indicele MSCI Frontier Markets 100 (poziţia a noua), ce urmăreşte cele mai lichide acţiuni tranzacţionate în pieţele de frontieră, s-a situat pe poziţia a doua în săptămâna recent încheiată în ceea ce priveşte valoarea transferată, schimburile cu titlurile instituţiei de credit din Cluj însumând 37,9 milioane de lei.

La nivelul cotaţiei, acţiunile TLV, care de altfel sunt cele mai lichide din piaţa noastră, au urcat cu 1,93%, până la 2,38 de lei.

Cu un rulaj de 33,2 milioane de lei, din care 13,13 milioane de lei au fost schimburi derulate prin piaţa "deal", titl­urile Romgaz (SNG) completează podiumul lichidităţii din săptămâna trecută de la BVB, în condiţiile în care preţul acţiunii producătorului de gaze naturale a urcat cu 1,98%, până la 36 lei/titlu, în intervalul avut în vedere.

Nuclearelectrica atinge maximul ultimilor patru ani şi jumătate

Din punctul de vedere al cotaţiilor, performerul săptămânii trecute la BVB, dintre companiile importante a fost Nuclearelectrica (SNN), emitent al căror acţiuni au urcat joi, 29 noiembrie, până la 9,57 lei/titlu, cel mai ridicat nivel din mai 2014, titulurile producătorului de energie nucleară bifând un randament pentru întreaga săptămână recent încheiată de 6,57%, în condiţiile în care în trei din patru zile bursiere volumul s-a situat peste media ultimei luni.

Este un parcurs impulsionat de solicitarea de dividende suplimentare de către acţionarul majoritar al companiei, Statul Român, care a cerut repartizarea către acţionari, în data de 28 decembrie, a unui dividend de 1,61 lei/unitate, sumă care, raportată la cotaţia de închidere SNN din data de 26 noiembrie (ziua apariţiei anunţului emitentului privind solicitarea de dividende) de 9,05 lei, oferă un randament brut de 17,79%, cu multe peste cel mediu al componentelor din BET, de circa 7%.

Cu un salt al cotaţiei de 5,39%, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) se găsesc pe poziţia secundă a randamentelor de la BVB, în condiţiile în care preţul acţiunilor lanţului de alimentaţie publică a crescut în doar o şedinţă de tranzacţionare din ultima săptămână, luni, 26 noiembrie, cotaţia SFG consemnând un avans de 8,82%, până la 22,2 lei/acţiune, pe fondul unui volum de 64.900 de titluri, cu circa 60% peste media ultimei luni bursiere.

Totuşi, creşterea de săptămâna trecută a preţului acţiunilor companiei poate fi considerată, cel puţin deocamdată, un raliu în trend descendent, cotaţia SFG săpând în continuare după noi minime, în condiţiile în care, pe parcursul şedinţei din data de 23 noiembrie, preţul acţiunii a coborât la 19,5 lei/acţiune, cel mai scăzut nivel de la listarea din noiembrie anul trecut şi până în prezent.

Acţiunile Electrica (EL) completează ierarhia rentabilităţilor înregistrate de companiile importante ale pieţei noas­tre, în săptămâna trecută la BVB, preţul acţiunii distribuitorului şi furnizorului de energie electrică apreciindu-se cu 4,59%, până la 11,4 lei/titlu, nivel pe care cotaţie EL nu l-a mai atins din aprilie a acestui an.

La jumătatea lunii recent încheiate, compania a raportat un profit net consolidat de 315 milioane lei, cu circa 230% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Scăderi importante au suferit, în săptămâna trecută, acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi Patria Bank (PBK), emitenţi a căror cotaţii au coborât cu 0,78%, respectiv 4,64%.

Cu un avans de 1,67%, BET a reintrat în canalul de trend ascendent, format în a doua parte a anului

BET, indicele reprezentativ al bursei noastre, a încheiat săptămâna în creştere cu 1,67%, până la 8.665,36 de puncte, evoluţie care, din punct de vedere tehnic, a reprezentat reintrarea cotaţiei coşului de acţiuni în canalul de trend ascendent pe care coşul de acţiuni a început să-l formeze în a doua jumătate a acestui an, după ce, recent, indicele evadase sub limita inferioară a canalului, formând un suport (nivel/interval de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) în zona 8.480 ­- 8.460 de indice (Vezi grafic).

Saltul de peste 1% din 29 noiembrie a dus indicele BET în apropierea rezistenţei (nivel/interval de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) situată în intervalul 8.700 - 8.670 de puncte.

Ţinând cont şi de imaginea oscilatorului Indicele Puterii Relative (indicator ce evaluează gradul de accelerare/decelerare a tendinţei cotaţiei) de paisprezece zile, care este pe cale să dezvolte o divergenţă negativă multiplă (configuraţie în care preţul face o serie de maxime în creştere sau în stag­nare, în timp ce oscilatorul face o serie de maxime în scădere, reprezentând o indicaţie asupra exis­tenţei unei probabilităţi ridicate ca preţul titlului să se îşi oprească creşterea sau să înceapă să scadă) în raport cu indicele BET, putem afirma că, privind strict din perspectivă tehnică, coşul de acţiuni se află într­-un punct critic.

Trecerea indicelui de zona de rezis­tenţă, împreună cu infirmarea divergenţei, ar deschide calea către noi creşteri pentru BET, cel mai important prag fiind cel psihologic, de 9.000 de puncte.

În situaţia în care indicele se opreşte la rezistenţă, scenariu cu o probabilitate mai mare de apariţie din punct de vedere tehnic pe termen scurt, cotaţia BET va intra, probabil, în consolidare, următorul suport tehnic, sub cel menţionat anterior, situându-se la 8.330 de puncte.

Coborârea cotaţiei sub acest prag, coroborată cu scăderea sub media mobilă simplă de 200 de zile (instrument de analiză tehnică ce defineşte tendinţa unui instrument financiar, perioada de 200 de zile - ce este urmărită de managerii fondurilor de investiţii - fiind echivalentă cu termenul lung) ar semnala schimbarea perspectivei pentru BET care, în prezent, se găseşte pe o tendinţă ascendentă pe termen lung, pe graficul zilnic.

În acest context, evoluţia din luna decembrie a pieţei poate reprezenta o indicaţie importantă privind potenţialul indicelui din prima jumătate a lui 2019, în contextul în care bursa noastră a cunos­cut, în ultimii ani, creşteri mari ale cotaţiilor în prima parte a anului, îndeosebi pe fondul aşteptărilor privind dividendele foarte mari oferite de companiile din structura BET.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In sfarsit un articol cu analiza tehnica si bine documentat despre BVB. Bravo!

    Subscriu. BET nu mai are mare spațiu în acest an. Poate sa mai crească puțin, dar nu mult.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb