Recursul compensatoriu, măsură prin care anul trecut au ieşit din închisori aproape 11.000 de deţinuţi, cărora le-au fost reduse pedepsele din cauza executării lor în condiţii improprii de detenţie, s-a dovedit a fi un instrument juridic cu efecte devastatoare pentru societatea românească. Mulţi dintre infractorii eliberaţi înainte de termen au recidivat, iar 188 dintre aceştia au săvârşit noi fapte violente: omoruri, tâlhării, violuri, vătămări corporale grave, etc..
Toată această panoplie de noi infracţiuni violente comise de foştii puşcăriaşi au creat o stare de nesiguranţă în rândul societăţii civile, iar ecoul acestei nesiguranţe a fost preluat de opoziţia politică, liderii acesteia solicitând coaliţiei PSD-ALDE să modifice urgent legea recursului compensatoriu, iar dispoziţiile acestui act normativ să nu fie aplicate condamnaţilor care au săvârşit fapte violente.
Referitor la această problemă, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că în ultima vreme s-a discutat foarte mult despre delicvenţi care au fost eliberaţi mai repede decât au avut sentinţa în baza recursului compensatoriu, adică au fost eliberaţi mai repede fiindcă condiţiile în închisorile din ţara noastră sunt proaste. Şeful statului a menţionat că eliberarea acestor infractori a fost posibilă în baza unei legi care este în vigoare. Iohannis a ţinut să precizeze: "Spun foarte clar şi răspicat: siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă. Aşadar, trebuie să tragem câteva concluzii şi asta rapid şi să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniştit acasă şi să nu se teamă că un delicvent eliberat vine peste el".
Domnia sa a spus că atât opoziţia, cât şi puterea politică sunt preocupate să caute vinovaţii pentru legea recursului compensatoriu, în loc să găsească rapid o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. Klaus Iohannis s-a referit practic la acuzaţiile pe care opoziţia le-a formulat la adresa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi a coaliţiei PSD-ALDE pentru promovarea şi adoptarea legii recursului compensatoriu, dar şi la declaraţiile lui Toader referitoare la faptul că de vină ar fi fostul ministru de resort, Raluca Prună, din guvernarea Cioloş, în timpul căreia proiectul de act normativ a fost depus la Parlament.
Şeful statului a declarat: "Eu vă spun clar, nu asta este soluţia. Căutarea vinovaţilor în alte guvernări şi în alte majorităţi nu a rezolvat încă niciodată vreo problemă. Şi de aceea, solicit Guvernului României să facă într-un timp scurt o analiză profundă şi să vină cu soluţii. Repet: solicit Guvernului o analiză profundă şi prezentarea de soluţii!".
Klaus Iohannis a precizat că soluţiile trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul de Justiţie, că se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament şi se poate corecta legislaţia.
O soluţie rapidă este necesară deoarece reprezentanţii angajaţilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţin că, prin efectele mai multor legi care vor intra în vigoare în perioada următoare şi care se vor alătura legii recursului compensatoriu, vor mai fi eliberaţi înainte de termen încă 14.000 de deţinuţi, fapt care ar spori gradul de nesiguranţă în societate.